TÉMA

Bartošovice

V přírodě přibývá sov, více jich ale je i v záchranných stanicích

Letošní rok přeje sovám. Podle ornitologů vyvedly více mláďat než loni – hlavně díky dostatku potravy, konkrétně hrabošů. Že se soví populace rozrůstá, je ovšem poznat i v záchranných stanicích.
20. 5. 2023|

Síť záchranných stanic zvířat kolabuje, části hrozí uzavření

Záchranné stanice pro zvířata čelí odlivu sponzorů a dárců. Kvůli zdražování a podfinancovanému systému hrozí uzavření části z nich. České televizi to potvrdil předseda Národní sítě záchranných stanic (NSZS) David Číp i oslovené záchranné stanice. Chtěly pomoc od ministerstva životního prostředí, odcházející ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) ale jejich žádosti nevyhověla s odkazem na nepříznivý ekonomický vývoj u nás i ve světě.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 10:00|

V Česku ubylo sýčků obecných, kvůli chladnému jaru jim chybí přirozená potrava

V Česku výrazně ubylo sýčků obecných a dalších sov, které patří mezi kriticky ohrožené. Může za to například chladné počasí, které v tuzemsku panovalo hlavně na jaře. Kvůli němu výrazně ubylo hlodavců, například hrabošů, které ptáci loví. Podle zoologa Záchranné stanice v Bartošovicích Jana Kašinského je trend úbytku dlouhodobý. Například sýčků nyní v Česku hnízdí zhruba stovka párů.
10. 8. 2021|

Začala okurková sezona. Úrodu ale ohrožuje nadbytek vláhy

V Česku začal sběr zavařovacích okurek. Podle pěstitelů jich je ale méně než v předešlých letech. Může za to chladné a deštivé počasí. Jiné plodiny však vydatným dešťům odolaly a oproti suchému loňsku prospívají. Cena zeleniny se v porovnání s minulým rokem snížila.
31. 7. 2020|

Ve Frýdku-Místku otevřeli animal box. Lidé do něj mohou vkládat nalezená zvířata

Ve Frýdku-Místku začal fungovat první záchranný box pro zvířata na Moravě a ve Slezsku. Lidé ho mohou využít zdarma pro uložení zraněných nebo zatoulaných savců i ptáků. I nadále je však mohou přinést také do záchranné stanice v Bartošovicích, kde už letos zaznamenali rekordní zájem.
13. 5. 2020|

Českých brambor je málo, i kvůli suchu. Jejich cena poroste

Na pultech obchodů chybí české brambory. Urodilo se jich míň i kvůli loňskému suchu. Cena tak podle pěstitelů poroste. Nedostatek vody navíc ohrožuje i letošní úrodu. Řada zemědělců proto zkouší nové odrůdy, které by měly být odolnější.
20. 4. 2020|

Ex-náměstek hradeckého hejtmana je obviněn z krádeže dlažebních kostek. Policii k němu dovedly stopy ve sněhu

Neobvyklou krádež vyšetřuje policie v Rychnově nad Kněžnou. Pachatel, kterému už sdělila obvinění, naložil a z veřejné stavby odvezl deset tun dlažebních kostek. Když zjistil, že policisté událost vyšetřují a jsou mu na stopě, kostky vrátil. Podle policistů se činu dopustil bývalý náměstek královéhradeckého hejtmana Helmut Dohnálek.
9. 12. 2019|

Dva čápy na Opavsku zabil jed, který se používá na hubení hrabošů

Dva uhynulí čápi bílí, které ochránci přírody v polovině srpna našli na Opavsku, byli otráveni toxickým fosfidem zinku. Ten je součástí jedu Stutox II, který se používá na trávení přemnožených hrabošů. Otravu čápů potvrdil Státní veterinární ústav v Olomouci. Ochránci přírody už o nálezu informovali Krajskou veterinární správu v Ostravě i pobočku Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.
22. 8. 2019Aktualizováno22. 8. 2019, 13:26|