TÉMA

Petr Smetka

Nejvyšší soud zamítl dovolání družstva Svatopluk. Správci tak musí zaplatit nájemné

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání družstva Svatopluk, podle vykonatelného rozsudku tak musí zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi zhruba 18,26 milionu korun s úroky. Jde o nájemné za domy v Horoměřicích u Prahy za léta 2016 až 2018. O rozhodnutí informovala mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
21. 2. 2024|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích, potvrdil Nejvyšší soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Předchozí rozhodnutí soudů stvrdil Nejvyšší soud, který zamítl dovolání družstva. Informovala o tom Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Jde o první ukončený spor družstva a konkurzního správce. Ten žaluje družstvo ještě o dalších víc než šestatřicet milionů.
21. 2. 2023|

Spor správce H-Systemu a bytového družstva Svatopluk doputoval k Nejvyššímu soudu. Bude rozhodovat o nájemném

Spor o nájemné bytového družstva Svatopluk se správcem H-Systemu Josefem Monsportem bude pokračovat. Družstvo se obrátilo na Nejvyšší soud. Proti pravomocnému rozsudku krajského soudu podal Svotopluk dovolání. České televizi to potvrdil předseda družstva Martin Junek.
6. 2. 2023|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit 18,2 milionu korun za užívání domů v Horoměřicích, potvrdil soud

Bytové družstvo Svatopluk musí zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky za nájemné bytových domů v Horoměřicích u Prahy v letech 2016 až 2018. Rozsudek Okresního soudu pro Prahu-západ ve středu pravomocně potvrdil středočeský krajský soud. Družstvo proti rozsudku podá dovolání k Nejvyššímu soudu, avizoval jeho předseda Martin Junek.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 11:55|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích. Potvrdil to odvolací soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Pravomocně o tom rozhodl Krajský soud v Praze, který potvrdil rozsudek Okresního soudu Praha-Západ. Jeho mluvčí Dominik Duchoň to uvedl pro Českou televizi. Konkurzní správce Josef Monsport žaluje družstvo Svatopluk ještě o dalších jednadvacet milionů s úroky.
9. 8. 2022|

Soud pravomocně zabral areál v Rabyni. Patřil zakladateli vytunelovaného H-Systemu

Pražský městský soud potvrdil zabrání areálu v Rabyni na Benešovsku, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Informoval o tom mluvčí soudu Adam Wenig. Pozemky získal v roce 2005 v dražbě podnikatel Luděk Fabinger. Podle soudu však byla aukce nezákonná. Vlastníkem pozemků se tak nyní stává stát.
19. 4. 2022|

Kauza H-System: Družstvo Svatopluk má zaplatit 18 milionů jako nájemné za užívání domů, rozhodl soud

Bytové družstvo Svatopluk má zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky. V úterý o tom rozhodl Okresní soud pro Prahu-západ, rozsudek ale není pravomocný. Peníze má družstvo Svatopluk zaplatit jako nájemné bytových domů v Horoměřicích u Prahy v letech 2016 až 2018. Družstvo se proti rozhodnutí odvolá, avizoval předseda družstva Martin Junek.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 16:51|

Soud zabral areál v Rabyni, kterého se zakladatel H-Systemu zbavil zinscenovanou exekucí

Obvodní soud pro Prahu 2 zabral areál v Rabyni, kterého se pomocí údajně zinscenované exekuce zbavil zakladatel H-Systemu Petr Smetka. Podle soudu šlo o snahu zabránit odškodnění klientů společnosti. Rekreační areál na Slapech, byl vydražen i přesto, že ho žalobci zablokovali. Podle soudkyně má operace znaky organizovaného zločinu.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 20:06|

Obyvatelům bytů po H-Systemu hrozí opět vystěhování, prodej zablokovala žaloba

Současným obyvatelům bytů po zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích u Prahy opět hrozí vystěhování. Jejich prodeje v konkurzu zablokovala vylučovací žaloba. Ta se týká pozemků pod přilehlými cestami. Informaci potvrdili předseda bytového družstva Horoměřice 2020 Michal Beník, šéf věřitelského výboru Petr Pavel i předseda BD Svatopluk Martin Junek.
24. 3. 2021|

Věřitelé zkrachovalého H-Systemu schválili první posudky na prodej bytů v Horoměřicích

Věřitelský výbor zkrachovalé společnosti H-System schválil prvních deset znaleckých posudků, které určily prodejní cenu bytů po H-Systemu v Horoměřicích u Prahy. Prodávat se bude celkem šedesát bytů, cena je však zatím známá jen u deseti z nich. Jde o stejné byty 1+1 s předzahrádkou, která se u jednotlivých bytů liší plochou. Určené ceny se pohybují mezi 45 a 55 tisíci korunami za metr čtvereční. Bytové družstvo Svatopluk má však výhrady k přiznané hodnotě dostavby domů.
24. 9. 2020|

V Horoměřicích začalo oceňování bytů. „Nevíme, jestli na ně budeme mít,“ říkají lidé, kteří mají zaplatit už potřetí

Prodej bytů a domů, ve kterých bydlí část klientů zkrachovalého H-Systemu, se přiblížil. V Horoměřicích u Prahy tento týden znalci oceňovali nemovitosti, které jsou v konkurzní podstatě. I když si je lidé dostavěli sami, nyní si je budou muset buď koupit, nebo se z nich odstěhovat.
20. 6. 2020|

Stát zabavil šéfovi H-Systemu majetek. Poškozeným nechce nic dát, ti chystají žalobu

Část poškozených klientů v kauze H-System chce žalovat ministerstvo spravedlnosti. Úřad je odmítl, když chtěli peníze z prodeje nemovitostí zabavených odsouzenému Petru Smetkovi – někdejšímu šéfovi H-Systemu. Ministerstvo tvrdí, že obyvatelé domů, které po firmě zůstaly, nemají na takovou kompenzaci nárok.
24. 1. 2020|

Klienty H-Systemu by měl odškodnit stát, říká Benešová. Podle ní je to výjimečná situace

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová doporučila premiéru Andreji Babišovi odškodnit část klientů H-Systemu pomocí mimořádného opatření vlády. Soud pravomocně rozhodl, že škodu má klientům nahradit zakladatel firmy Petr Smetka. Podle Benešové zákon neumožňuje, aby poškození dostali Smetkův zabavený areál v Rabyni.
21. 8. 2019|