TÉMA

Mezinárodní soudní dvůr OSN

Mezinárodní soudní dvůr bude řešit rusko-ukrajinský spor ohledně genocidy, oznámil Haag

Mezinárodní soudní dvůr OSN rozhodl, že začne projednávat případ, ve kterém Ukrajina žaluje Rusko kvůli jeho vojenské invazi. Podle Kyjeva Moskva porušila mezinárodní právo, když zdůvodnila vpád do sousední země údajnou genocidou ruskojazyčného obyvatelstva. Ukrajina se snaží dokázat, že se žádné genocidy nedopouštěla a ruská armáda neměla právo zaútočit. Moskva už dříve zpochybnila jurisdikci haagského soudu v této kauze.
2. 2. 2024|

Soud OSN částečně vyhověl ukrajinské žalobě na Rusko v případu financování terorismu a diskriminace na Krymu, většinu ale zamítl

Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu (ICJ) uznal, že Rusko porušilo části úmluv OSN o boji proti financování terorismu a odstraňování všech forem rasové diskriminace. Rozhodl tak v případu žaloby, kterou na Rusko podala Ukrajina kvůli ruské podpoře separatistů na Donbasu a postupu okupantů vůči Ukrajincům a Tatarům na nelegálně anektovaném Krymu. Většinu stížností Ukrajiny ale soud zamítl. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že nejde o financování terorismu podle kritérií OSN a že pronásledování Ukrajinců a Tatarů na Krymu může být motivováno politicky a ne etnicky či národnostně.
31. 1. 2024|

Soud OSN nařídil Izraeli, aby bránil genocidě a zlepšil humanitární podmínky v Pásmu Gazy

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky pro zabránění genocidy a aby zlepšil humanitární situaci v Gaze. Jde o první rozhodnutí v případu stížnosti, v níž Jihoafrická republika viní Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. JAR žádala, aby soud v prvním kroku rovněž nařídil Izraeli zastavit válečné operace v Pásmu Gazy, ale to se nestalo. ICJ zatím nerozhoduje o tom, zda Izrael genocidu páchá, či ne.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 13:56|

Byl to nesplnitelný úkol. Nizozemsko se omluvilo svým vojákům, kteří nedokázali zabránit genocidě ve Srebrenici

Téměř 27 let po genocidě ve Srebrenici se nizozemská vláda omluvila za zacházení s vlastními vojáky, kteří za války v Bosně měli v rámci mírové mise OSN chránit tuto bosenskou enklávu. Nizozemská jednotka byla vyslána do válečné zóny s „nesplnitelným úkolem“ a byla příliš slabě vyzbrojena na to, aby dokázala vraždění zabránit. Podle agentury DPA to v sobotu řekl premiér Mark Rutte.
18. 6. 2022|

Řešil spor o Gabčíkovo nebo válku v bývalé Jugoslávii. Soudní dvůr OSN zasedá už sto let

Přesně před sto lety začal právní spory mezi jednotlivými státy řešit Stálý dvůr pro mezinárodní spravedlnost v nizozemském Haagu. Od roku 1946 pak jeho pravomoci převzal Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ), který je nejvyšším soudním orgánem a proti jeho rozhodnutí se nelze odvolat. Soud se zabývá například četnými územními spory, v posledních letech soudí i případy obvinění z genocidy.
15. 2. 2022|

Myanmarský soud uložil svržené vůdkyni Su Ťij čtyřletý trest vězení

Soud uložil svržené vůdkyni Myanmaru (Barmy) Do Aun Schan Su Ťij čtyřletý trest vězení za nelegální dovoz a držení vysílaček a za porušení protipandemických opatření. S odvoláním na zdroje blízké případu o tom informovaly světové tiskové agentury.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 20:07|

Ázerbájdžán obvinil před soudem OSN Arménii, že pokládá miny v Náhorním Karabachu

Ázerbájdžán u Mezinárodního soudního dvora OSN (ICJ) v Haagu obvinil Arménii z etnických čistek a toho, že i přes příměří pokračuje v pokládání min v Náhorním Karabachu. Arménie to odmítla. Minulý týden naopak ICJ posuzoval stížnost Arménie proti Ázerbájdžánu.
18. 10. 2021|

Žaloba na Myanmar ohledně Rohingů je neúplná a zavádějící, řekla u soudu Su Ťij

Vůdkyně Myanmaru Do Aun Schan Su Ťij vystoupila u soudu, který viní její zemi z genocidy Rohingů. Žaloba vznesená u Mezinárodního soudního dvora OSN podává podle Su Ťij „klamný a neúplný“ obrázek o dění v Arakanském státě. Bezpečnostní složky zde čelily vnitřnímu konfliktu, který odstartovaly útoky rohingských ozbrojenců, tvrdí vůdkyně. Ujišťovala také, že pokud armáda má na svědomí válečné zločiny, budou jejich pachatelé stíháni.
11. 12. 2019|

Haagský soud řeší možnou genocidu v Myanmaru. Problém s Rohingy nevyřešíme přes noc, říká Su Ťij

U Mezinárodního soudního dvora OSN začalo vyšetřování možných zločinů spáchaných na myanmarské etnické menšině Rohingů. Podle soudců mohlo docházet k systematickému násilí, a tedy i zločinům proti lidskosti. Za žalobou stojí Gambie, která volá po ukončení genocidy. Z Arakanského státu na západě země uprchlo v roce 2017 přes 740 tisíc lidí. Jednání má trvat tři dny a účastní se ho i kritizovaná myanmarská vůdkyně Su Ťij.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 14:48|

Pákistán pošle kvůli Kašmíru Indii k soudu OSN. Uklidněte se, vyzývá obě strany Trump

Pákistán podá žalobu na Indii k mezinárodnímu soudnímu dvoru OSN kvůli odebrání zvláštního statusu státu Džammú a Kašmír. Informovala o tom agentura Reuters. Americký prezident Donald Trump si kvůli pokračující krizi telefonoval s indickým premiérem Naréndrou Módím i jeho pákistánským protějškem Imranem Chánem. Obě strany vyzval ke klidu.
20. 8. 2019Aktualizováno20. 8. 2019, 18:00|