TÉMA

Loučná nad Desnou

Systém dotací prohlubuje rozdíly mezi regiony, řekl na závěr návštěvy Olomouckého kraje prezident

Systém dotací není podle prezidenta Petra Pavla dobře nastaven a jen dále prohlubuje rozdíly mezi chudšími a bohatšími částmi Česka. Řekl to po úterním jednání se starosty měst a obcí Jesenicka a Šumperska, se kterými se setkal odpoledne v Loučné nad Desnou na Šumpersku.
31. 10. 2023|

Víc tůní a meandrů v Jeseníkách ochrání před velkou vodou a zadrží v krajině vodu

Loučná nad Desnou na Šumpersku spolu se spolkem Živá voda chtějí realizovat opatření, která mají zabránit povodním, ale zároveň vodu udržet v krajině. Pracují na projektu protipovodňové ochrany, který má sloužit právě i během sucha. Místo rozšiřování koryta a jeho zpevňování betonem chtějí využít přírodě blízká opatření. Jde hlavně o meandry a tůně. S prvními úpravami chtějí začít už v příštím roce.
9. 10. 2021|

Oprava secesní perly se podle památkářů povedla. Tančírna v Račím údolí je kulturní památkou

Areál secesní tančírny s parkem v Račím údolí na Jesenicku, který dlouhá léta chátral a nakonec jej převzala a opravila obec Bernartice, byl zařazen na seznam kulturních památek. Památkáři z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu (NPÚ) vyzdvihli jednak její architektonickou a historickou hodnotu, ale také přístup k její obnově. Původně se přitom plánovalo, že se památka rozebere a přestěhuje jinam.
19. 8. 2019|