TÉMA

Cihelna

Pardubice řeší desítky námitek vůči hale, kvůli které měnily územní plán

Plán na výstavbu obří multifunkční haly a další zástavby v Pardubicích provází odpor části veřejnosti. U sídliště Cihelna ji plánuje postavit miliardář a majitel hokejového klubu Dynamo Petr Dědek. Pardubice dokonce kvůli záměru změnily územní plán. Úřady se teď ale budou muset vypořádat se třemi desítkami námitek a připomínek.
11. 10. 2023|

Místo, kde se v minulosti těžila hlína pro cihelnu, chce Litovel proměnit na rekreační zónu

Radnice v Litovli na Olomoucku plánuje rekultivaci pozemků u místní části Nasobůrky, kde se před desítkami let těžila hlína pro místní cihelnu. Před patnácti lety navezla soukromá firma do dobývacího prostoru nelegálně přes dvanáct tisíc tun odpadu. Sanace skládky skončila loni, stála 32 milionů korun. Nové stromy a keře tam mají růst do dvou let.
28. 7. 2023|

Cihláři v Bangladéši zachraňovali své živobytí. Vzal jim ho monzunový déšť

Silné monzunové deště o víkendu zaplavily několik stovek cihelen poblíž bangladéšského Savaru. Ty jsou rozpoznatelné vysokými komíny a pro místní obyvatelstvo jsou životně důležité. V sezoně, která trvá zhruba půl roku, pracují dělníci deset hodin denně a víkendy neznají. Do těžké ruční práce se zapojuje zpravidla celá rodina včetně dětí. I přes fyzicky velmi náročnou činnost jejich denní výdělek nepřesahuje sto korun. Cihly se v zemi používají nejen k stavění budov, ale i k budování silnic a často zastupují beton a štěrk. Cihláři se tak v posledních dnech snažili z vody zachránit alespoň část vyrobených cihel, které dříve připravili k vypálení a ve vodě by se velmi rychle rozpadly.
21. 9. 2021|

OBRAZEM: Svoboda přichází přes Slezsko. Operaci z druhé světové války předvedli v Králíkách

O víkendu se v Králíkách uskutečnil 22. ročník akce Cihla připomínající klíčové vojenské historické okamžiky. Hlavním sloganem letos bylo: „Svoboda přichází přes Slezsko.“ Symbolicky připomněla Ostravsko-opavskou operaci z 10. března až 5. května 1945. Mimo historické vzpomínkové akce pořadatelé připravili pro účastníky prezentaci některých složek české policie, armády a vězeňské služby.
19. 8. 2019|