TÉMA

Moravský ornitologický spolek

Do hejna labutí v Tovačově se začlenila i jedna černá. Zřejmě uletěla chovateli

Na Křenovském rybníku v Tovačově na Přerovsku se objevila černá labuť. Podle ornitologů pravděpodobně někomu uletěla z chovu. Původním domovem labutě černé je Austrálie, v Evropě se chová nejen v zoo, ale i v soukromých chovech, řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Podle snímků ornitologů se labuť černá přirozeně začlenila do hejna mezi své bílé společnice.
21. 11. 2023|

Skutečný čapí život mohou lidé sledovat ve dne v noci, kamera ho přenáší on-line

Několik webových kamer na Karvinsku monitoruje čapí hnízda. Zapnuté jsou 24 hodin denně a lidé mohou ptáky sledovat on-line. Jako přínosné je ale hodnotí také ornitologové a ochránci přírody. Pokud se totiž některý z ptáků zraní, mohou mu záchranné stanice včas pomoci.
22. 6. 2021|

Těžaři poničili hnízdiště břehulí. Inspektoři práce na štěrkovně zastavili

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) řeší nezákonné zavážení hnízdiště břehulí říčních u Grygova na Olomoucku. Na ohrožení chráněných ptáků v tamní štěrkovně upozornili ornitologové. Firma z Olomouce, která navážku prováděla, tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu, a práce zastavila.
3. 6. 2021|

Mezi ptáky se šíří krmítková nemoc. Udržujte v nich čistotu, nabádají ornitologové

V Česku se šíří trichomonóza, nebezpečná nákaza, která ohrožuje především pěvce. Ti hynou zesláblí a vyhladovělí. Na vině jsou paraziti ve špinavých krmítkách, prevencí je jejich pravidelné čištění. Ornitologové nemají o šíření nemoci mezi ptáky přesné informace, žádají tak o pomoc i veřejnost.
23. 3. 2021|

Osm kuřat denně. V Halenkově krmí čápa, který kvůli zranění neodletěl do teplých krajin

O čápa, který neodletěl na zimu do teplých krajin, se starají obyvatelé Halenkova na Vsetínsku. Několik čápů sice zůstane v Česku každý rok, hlavně v mrazech ale mají problémy sehnat potravu. Do našich krajin naopak na zimu přilétají ptáci například z chladnější Skandinávie.
27. 12. 2019|

Na Moravu se slétají velká hejna čápů. Krmí se před cestou do Afriky přemnoženými hraboši

Obrovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední Moravě. Důvodem jsou přemnožení hraboši, které čápi chytají při orbě přímo za pluhy. Podle ornitologů tak početná hejna nebyla zaznamenána již několik let, sdělil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Čeští hraboši zastavili čápy na cestě do Afriky, kam se vydali se svými mláďaty. Zatímco pro zemědělce hlodavci představují problém, čápi díky nim budou putovat řádně nasyceni.
17. 8. 2019|