TÉMA

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu

Vyšetřovatelé navrhli obžalovat někdejšího pohraničníka Jana Muzikáře

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu předal státnímu zastupitelství návrh na obžalobu Jana Muzikáře. Někdejší pohraničník, kterému nyní bude devadesát let, nese podle vyšetřovatelů spoluodpovědnost za ohrožení, zranění i smrt několika lidí, kteří se za totality snažili dostat na západ.
25. 1. 2024|

Před třiceti lety si bývalý agent StB Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu na Svobodnou Evropu

Před třiceti lety si bývalý agent StB Pavel Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu v mnichovském sídle rádia Svobodná Evropa. Do vězení kvůli tomu ale nikdy nenastoupil. Nadřízená instance čtyřletý trest zrušila a státní zástupci už pak u soudů neuspěli.
17. 9. 2023|

Komunistický ministr vnitra Vajnar čelí obžalobě kvůli úmrtím na hranici

Někdejší komunistický ministr vnitra Vratislav Vajnar čelí obžalobě za zneužití pravomoci úřední osoby kvůli úmrtím a zraněním lidí na československých státních hranicích v osmdesátých letech minulého století. Obžalobu ve čtvrtek podala Katarína Kandová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Podle advokáta Lubomíra Müllera jde o první případ, kdy věc dospěla před soud.
9. 2. 2023|

Policie stíhá komunistického exministra Kincla kvůli střelbě pohraničníků

Policie zahájila trestní stíhání bývalého komunistického ministra vnitra Františka Kincla v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích. Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) viní jedenaosmdesátiletého bývalého politika ze zneužití pravomoci. Uvedly to Ekonomický deník a Seznam Zprávy.
23. 5. 2022|

Kolem případu tří zastřelených ve škole v Babicích zůstaly nejasnosti, posloužil jako záminka k represím

Tři mrtví komunisté zůstali ležet na chodbě školy v Babicích na Třebíčsku přesně před 70 lety. Čtvrtý byl těžce raněn. Případ nebyl nikdy zcela přesně objasněn, tehdejšímu režimu však posloužil jako záminka k represím proti katolické církvi a k zastrašování soukromých rolníků bránících se kolektivizaci, které ale probíhalo již v předchozích měsících. V následných procesech bylo odsouzeno na sto lidí, z toho jedenáct z nich k trestu smrti.
2. 7. 2021|

Štrougal a Vajnar za střílení na hranicích stíháni nebudou, rozhodlo státní zastupitelství

Zastavení stíhání bývalých vrcholných představitelů komunistického režimu Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara, které se týkalo používání střelných zbraní na československých hranicích, je pravomocné. Rozhodlo o tom Městské státní zastupitelství v Praze, které se ztotožnilo se závěrem znalců, že bývalý předseda vlády i exministr vnitra trpí duševní chorobou, jež jim znemožňuje chápat smysl trestního řízení. O posunu informoval právní zástupce poškozených Lubomír Müller, informaci následně potvrdil mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala.
18. 5. 2021|

Svobodná Evropa začala před 70 lety přinášet do Československa celodenní objektivní informace i novou naději

Pravidelné celodenní vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) v češtině odstartovalo z mnichovského studia 1. května roku 1951. Pro socialistický režim se stalo nepřítelem, pro Čechoslováky bylo v době totality jedním z mála objektivních zdrojů informací, které kvůli komunistickým rušičkám provázelo charakteristické praskání a pískání.
1. 5. 2021|

Když revoluce začne požírat své děti. Před 70 lety komunisté „odhalili protistátní spiknutí“

Před sedmdesáti lety –  25. února 1951 –  informoval pražský rozhlas o odhalení „protistátního spiknutí“.  Stalo se tak čtyři dny po začátku zasedání Ústředního výboru KSČ, na kterém byli Otto Šling, Marie Švermová a další obviněni z protistátní činnosti a Vladimír Clementis a Gustáv Husák z buržoazního nacionalismu. Hledání vnitřního nepřítele tehdy začalo nabírat stále rychlejších obrátek a nakonec zasáhlo do těch nejvyšších příček stranického žebříčku.
25. 2. 2021|

Štrougal i Vajnar se vyhnou trestu. Státní zástupce zastavil stíhání špiček předlistopadového režimu

Státní zástupce zastavil stíhání bývalých vrcholných představitelů komunistického režimu, které se týkalo používání střelných zbraní na československých hranicích. Někdejší generální tajemník Komunistické strany Československa Miloš Jakeš letos v létě zemřel. Expremiér Lubomír Štrougal a někdejší ministr vnitra Vratislav Vajnar pak podle šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka trpí duševní chorobou, která jim trvale znemožňuje chápat smysl trestního stíhání.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 13:51|

Vyšetřování smrti Jana Masaryka. Komunistům v dané chvíli nemohl vadit, říká historik Kalous

Státní zástupce obnovil vyšetřování smrti poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka. Důvodem je nedávno objevená nahrávka výpovědi policisty, který byl u Masarykova těla. Původní vyšetřování dospělo k závěru, že politik spáchal sebevraždu. Úřady pak případ několikrát znovu otevřely a přidaly další možné verze, nešťastnou náhodu nebo vraždu.„V dané chvíli rozhodně nemohl vadit komunistům, pro ně bylo jednoznačně výhodné, že jim zůstal sedět ve vládě,“ uvažuje historik z Ústavu pro studium totalitních režimů Jan Kalous, který byl hostem pořadu Události, komentáře. Otázky kladla Světlana Witowská.
2. 11. 2019|

Žalobce znovu otevřel případ smrti Jana Masaryka

Státní zástupce Michal Muravský minulý týden nařídil znovu otevřít vyšetřování smrti poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka. Muravský to řekl pro středeční Právo. Důvodem je nedávno objevená nahrávka výpovědi policisty, který byl jako první u Masarykova těla.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 16:14|

Podepsaly Chartu 77 a přišly o invalidní důchod. Akcí StB zvanou Prevence se zabývá soud

Údajnou šikanou signatářek Charty 77 se po více než čtyřiceti letech bude zabývat soud. Stane před ním někdejší příslušník Státní bezpečnosti (StB) Václav Novotný. Podle obžaloby zařídil v rámci tajné akce StB „Prevence“ odebrání invalidního důchodu dvěma chartistkám. Novotný obžalobu odmítá.
15. 8. 2019|