TÉMA

Václav Novotný

Státní zástupce žádá za Opencard podmínky, soud rozhodne v pátek

Státní zástupce požaduje pro bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a ostatní tři obviněné v kauze Opencard stejné tresty, jaké si vyslechli už dvakrát předtím, tedy tříleté a dvouleté podmínky. Uvedl to v úterní závěrečné řeči u Městského soudu v Praze. Obžalovaní trvají na tom, že se ničeho protiprávního nedopustili. Původní soudce čelí kárným žalobám kvůli údajné manipulaci s protokoly. Případ tak řeší nová soudkyně, která rozsudek vyhlásí v pátek.
10. 3. 2020|

Příslušník StB, který podle státního zástupce šikanoval chartistky, se vrátí před soud

Bývalý příslušník komunistické Státní bezpečnosti (StB) Václav Novotný opět stane před soudem. Obvodní soud pro Prahu 4 ho v září zprostil obžaloby z údajné šikany dvou signatářek Charty 77. Žalobce ale s rozhodnutím nesouhlasí a podal proti němu odvolání. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Podle státního zástupce se Novotný podílel na odebrání invalidního důchodu obou žen při akci StB s krycím názvem Prevence.
15. 10. 2019|

Příslušník StB šikanoval chartistky, tvrdil žalobce. Soudu však chyběly důkazy

Bývalého příslušníka komunistické Státní bezpečnosti (StB) Václava Novotného ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 4 zprostil obžaloby ze šikany dvou signatářek Charty 77. Podle státního zástupce se Novotný podílel na odebrání invalidního důchodu obou žen v rámci akce StB s krycím názvem Prevence. Verdikt není pravomocný a žalobce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Novotný čtvrteční jednání a rozhodnutí nechtěl komentovat.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 18:02|

Podepsaly Chartu 77 a přišly o invalidní důchod. Akcí StB zvanou Prevence se zabývá soud

Údajnou šikanou signatářek Charty 77 se po více než čtyřiceti letech bude zabývat soud. Stane před ním někdejší příslušník Státní bezpečnosti (StB) Václav Novotný. Podle obžaloby zařídil v rámci tajné akce StB „Prevence“ odebrání invalidního důchodu dvěma chartistkám. Novotný obžalobu odmítá.
15. 8. 2019|