TÉMA

Spojenci

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i ze zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy

Česko využívá kontakty z období studené války při shánění tolik potřebné munice pro Ukrajinu. V době zablokované zbrojní pomoci ze Spojených států, pomalého nárůstu výroby munice na Západě a tenčících se zásob ukrajinské armády nakupuje Praha i od zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy. Uvedl to americký list The Wall Street Journal.
17. 3. 2024|

Podpora Kyjeva slábne, Moskva spřádá agresivní plán. Vývoj konfliktu na Ukrajině je nejistý

Válka na Ukrajině způsobená ruskou agresí se protahuje a roste únava z konfliktu. Kyjev se tak na prahu zimy potýká jak se stagnující situací na frontě, tak s poklesem podpory západních spojenců. Kremlu tyto podmínky vyhovují. Některé hlasy z Ruska však upozorňují, že i pro Moskvu by bylo riskantní snažit se konflikt „vysedět“ k vítězství.
28. 11. 2023|

V kauze olomouckých dopravních zakázek policie obvinila třináct lidí. Pod náměstkem Záchou se kýve křeslo

K rezignaci vyzvali náměstka olomouckého primátora Michala Záchu (ODS) nejen koaliční Piráti, ale i olomoucká organizace jeho mateřské strany. Záchy se týká aktuální kauza zakázek na dopravní stavby, i když není zcela jasné, jak úzce. Jeho advokát v úterý popřel předchozí informace, že by byl náměstek mezi zadrženými po policejním zásahu na hejtmanství. Státní zastupitelství oznámilo, že je obviněno třináct lidí, neupřesnilo však, koho policie stíhá. Zásah se ovšem týkal dopravních zakázek a Zácha má v gesci dopravu. O důsledcích policejního zásahu by měly ve středu jednat špičky krajské koalice.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 22:01|

Stoltenberg bude pokračovat v čele NATO, členské země se neshodly na jeho nástupci

Velvyslanci při Severoatlantické alianci formálně schválili prodloužení funkčního období generálního tajemníka Jense Stoltenberga do září 2024. Podle agentury Reuters se Aliance rozhodla zůstat u zkušeného lídra v době, kdy na jejím prahu zuří válka, místo toho, aby se snažila dohodnout na jeho nástupci.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 21:41|

Muzeum vylodění spojenců v Normandii ohrožuje stoupající hladina moře

Francouzskou Normandii znepokojují důsledky klimatických změn. Podle odborníků může moře zaplavit v příštích letech část pobřeží. Velké obavy panují zejména v muzeu, které připomíná vylodění spojenců v roce 1944. Úřady dokonce začaly uvažovat o jeho přemístění, což se nelíbí příbuzným padlých vojáků.
19. 6. 2023|

Ukrajina má kritický nedostatek munice, budeme se snažit dodávky zvýšit, řekl Pavel po návratu ze země

Česká republika bude ve spolupráci s dalšími spojenci hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice na Ukrajinu. Uvedl to prezident Petr Pavel po návratu z Ruskem napadené země, kde byl na pracovní návštěvě. Ukrajina má podle něj munice kritický nedostatek, přičemž právě munice je nezbytná pro to, aby země mohla zahájit protiofenzivu a obnovit kontrolu nad svým územím.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 20:10|

Hrabalova chata se v sobotu mimořádně otevře. Ukáže i dosud neznámý nábytek

V sobotu se mimořádně otevře chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku, a to při příležitosti 25. výročí jeho úmrtí, které připadá na čtvrtek 3. února. Návštěvníci uvidí také nábytek z Hrabalovy pozůstalosti, o kterém se donedávna nevědělo. Objekt je zatím ve stavu, v jakém ho opustili předchozí majitelé. Plánovaná expozice by se měla otevřít na konci března 2024 při příležitosti 110 let od spisovatelova narození, řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).
3. 2. 2022|

Stoltenberg svolal jednání Aliance s Ruskem

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg svolal na 12. ledna jednání Rady NATO-Rusko, sdělil agentuře Reuters představitel Severoatlantické aliance. Schůzka, o jejímž uspořádání se mluví od prosince, se tak uskuteční dva dny po plánovaných rozhovorech mezi Washingtonem a Moskvou. Západ se v posledních týdnech obává hromadění ruských jednotek u ukrajinských hranic, Rusko se naopak domáhá bezpečnostních záruk.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 15:14|

Hledači kovů objevili na Rakovnicku šperky z období stěhování národů. Mají nevyčíslitelnou hodnotu

Amatérští hledači kovů, kteří spolupracují s archeology, našli loni na Rakovnicku unikátní šperky – zlatý prsten a přezku z období stěhování národů. Vykládané jsou českými granáty a almandiny, které pocházejí zřejmě z Indie a Srí Lanky. Výzkum šperků různými odbornými pracovišti trval rok. Veřejnost by je mohla spatřit v létě příštího roku.
11. 11. 2021|

Lídři pražských kandidátek debatovali o migraci

V posledních týdnech se s nečekaně rychlým pádem afghánské vlády zvolené v roce 2019 a návratem Talibanu k moci začalo opět hlasitěji hovořit o možném zesílení migrace do Evropy. Lídři pražských kandidátek sedmi politických stran, hnutí a koalic se shodli na tom, že je potřeba bránit se nelegální migraci, na jiných otázkách ale shodu hledali těžko. Jasno nemají ani v tom, zda bylo správné z Afghánistánu evakuovat tlumočníky, kteří v minulosti spolupracovali s českou armádou. Hosty debaty byli Jiří Hynek (PŘÍSAHA), Jana Maláčová (ČSSD), Patrik Nacher (ANO), Josef Nerušil (SPD), Markéta Pekarová Adamová (SPOLU), Olga Richterová (PirátiSTAN) a Marta Semelová (KSČM). Moderoval ji Jakub Železný.
30. 9. 2021|

Bojující Čechoslováky připomíná v Jekatěrinburgu legionářská obec, jedna ze tří v zahraničí

Československá obec legionářská letos slaví sto let své existence. V zahraničí má pouze tři pobočky – kromě Francie a Slovenska také v Rusku. V uralském Jekatěrinburgu funguje od roku 2015.
18. 9. 2021|

Exodus z Afghánistánu kopíruje vietnamský scénář, myslí si experti

Válka západních spojenců v Afghánistánu patří minulosti. Exodus těch, kdo se nechtějí nebo se nebudou moci srovnat s novým režimem, ale nekončí. Proud uprchlíků do sousedních zemí, jako je Pákistán nebo Írán, které už hostí miliony Afghánců, může dokonce sílit. Tak jako po skončení války ve Vietnamu v roce 1975.
2. 9. 2021|

O Hrabalovu chatu projevil zájem Středočeský kraj. Ministerstvo mu pomůže s rekonstrukcí

Chatu světoznámého spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku pravděpodobně odkoupí Středočeský kraj. Jeho radní nápad podporují pod podmínkou, že s rekonstrukcí vypomůže ministerstvo kultury. Hrabal s manželkou v domku pobývali od konce 60. let, přímo v něm autor napsal svá nejznámější díla, například Slavnosti sněženek. V nabídce realitní kanceláře se chata objevila za 12 milionů korun. Kraj chce o ceně ještě jednat.
26. 8. 2021|

Pecková končí jako starostka Mnichovic, ve vedení města ale zůstane

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) končí ve funkci starostky Mnichovic u Prahy. Nahradit by ji měla nynější místostarostka Margita Valentová (nez.). Pecková ve vedení města zůstane jako neuvolněná, tedy neplacená místostarostka. Informovala o tom na Facebooku.
29. 6. 2021|

Spor o nástupce poslance Jakoba rozkmotřil středočeské Spojence, předvolební koalice se může rozpadnout

Hledání nového středočeského radního pro kulturu místo Jana Jakoba (TOP 09), který se rozhodl rezignovat, vede k rozkolu v zastupitelském klubu Spojenců. Členové klubu, do nějž patří zástupci TOP 09, Hlasu a Zelených, v pondělí rozhodli o nominaci bývalého příbramského místostarosty Václava Švendy (TOP 09). Hnutí Hlas, které na uvolněné místo prosazovalo svého předsedu Pavla Teličku, bylo proti. V prohlášení oznámilo, že situace směřuje ke konci trojstranné koalice.
1. 2. 2021|

Koaliční vyjednávání v Olomouckém kraji se protáhnou. ODS čeká na schůzi regionální rady

Koaliční dohodu zřejmě strany zvolené do krajského zastupitelstva Olomouckého kraje do konce týdne neuzavřou. Občanští demokraté, o jejichž spolupráci mají zájem Piráti a STAN společně se Spojenci-Koalicí pro Olomoucký kraj, budou po dalším vyjednávacím kole své pozice probírat znovu na regionální radě v pátek. Ve středu se sešli opět s Piráty a STAN, ve čtvrtek bude ODS jednat se Spojenci. V případě dohody by tyto tři strany měly získat v 55členném zastupitelstvu 32 křesel.
8. 10. 2020|

Stěžejním tématem voleb je v Olomouckém kraji doprava. Dostavět se mají dálnice i cyklostezky

Po čtyři roky vládla v Olomouckém kraji koalice složená z ANO, ČSSD a ODS. Změna ale nastala na postu hejtmana. Ten do února 2017 zastával Oto Košta (ANO), kvůli nezvládání úřadu byl ale odvolán. Údajně také spolupracoval s někdejším hejtmanem Jiřím Rozbořilem (ČSSD), který čelí obžalobě v kauze Vidkun. Koštu nahradil Ladislav Okleštěk (ANO), jenž bude v letošních volbách post hejtmana obhajovat. Babišovo hnutí má v olomouckém krajském zastupitelstvu 16 křesel.
4. 9. 2020|

Před 75 lety zažili ničivé bombardování obyvatelé Chebu i Brna. Sověti byli přesnější než Američané, říká historik

Před 75 lety, 8. dubna 1945, zahájily sovětské bombardéry letecké útoky na Brno. Do 26. dubna, kdy město osvobodila Rudá armáda, si vyžádaly přes dvě stě sedmdesát mrtvých a více než tři stovky zraněných. Ve stejný den zničil spojenecký nálet nádraží a další části města Chebu. Podle odhadů zahynulo na osm set lidí, třetina města lehla popelem, zcela zdemolováno bylo železniční nádraží.
8. 4. 2020|

Záluží spojenci bombardovali sedmnáctkrát. Naposledy a nejspíš omylem před 75 lety

Průmyslový komplex s rafinérií v Záluží u Mostu patřil v závěru druhé světové války mezi hlavní cíle spojeneckých bombardování. Vyráběl se zde syntetický benzin pro německou armádu, což z komplexu udělalo strategicky významné místo. Celkem spojenci zaměřili Záluží sedmnáctkrát. Naposledy – a nejspíš omylem – sem bomby dopadly před 75 lety.
5. 3. 2020|

Zapomenutá invaze. Před 75 lety se spojenci vylodili v Provence

Pět tisíc parašutistů z oblohy, sto padesát tisíc vojáků z moře. Před pětasedmdesáti lety spojenecké síly uskutečnily invazi do jihofrancouzské Provence. I když šlo o operaci menší než Overlord, během níž se o dva měsíce dříve vylodila vojska v Normandii, sehrála operace Dragoon klíčovou roli v osvobozování Francie a Evropy od nacistického Německa. Ve stínu Dne D se na ni ale často zapomíná.
15. 8. 2019|