TÉMA

Rakev

Levnější výzdoba nebo skromnější obřad. Češi začali šetřit na posledním rozloučení s blízkými

Rostoucí ceny energií a inflace ovlivnily také oblast pohřebnictví. Ceny pohřebních služeb v průměru narostly o desetinu. Vyplývá to z informací firem, které Česká televize oslovila. Vzhledem k rostoucím cenám začali lidé na posledním rozloučení s blízkými šetřit. Někteří si dokonce tuto službu nemohou dovolit vůbec. V obcích tak roste počet sociálních pohřbů, které zajišťují důstojné poslední rozloučení lidem, kteří na něj nemají dostatek prostředků nebo jsou bez domova.
12. 1. 2023|

Tisíce lidí se ve Vatikánu loučí se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI.

S úderem deváté hodiny dopolední se veřejnosti v pondělí otevřely dveře vatikánské Svatopetrské baziliky, kde je až do čtvrtečního pohřbu vystavena rakev se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI. Rozloučit se přicházejí tisíce lidí.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 11:15|

Pětasedmdesát kroků za minutu, těžká lafeta s rakví a 142 kadetů. I to byl pohřeb královny

Královnu Alžbětu II. na poslední projížďce Londýnem doprovodilo v pondělí přes 140 kadetů britského námořnictva. Ti táhli dva a půl tuny těžkou lafetu s rakví. Nejprve do Westminsterského opatství a pak i z něj. Celkem se do procesí zapojily dva tisíce vojáků, stejný počet dohlížel na bezpečnost. Celé procesí mělo jasně dané jak pořadí zúčastněných, tak rychlost. Pohřbu se zúčastnily stovky světových lídrů, s královnou se ale naposledy loučili i obyvatelé Velké Británie.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 20:57|

Zdravotníci ošetřili přes sedm set lidí z fronty na rozloučení s Alžbětou II.

Lidé, kteří se chtějí rozloučit s královnou Alžbětou II. u její rakve, nyní stráví ve frontě asi deset hodin. Nečekaně je navštívil nový britský král Karel III. spolu se svým starším synem Williamem, novým princem z Walesu. Úřady již dříve vyzvaly další zájemce, aby přišli nejdříve v poledne, protože zájem je stále obrovský a do fronty míří další truchlící. Někteří, kteří panovnici vzdali úctu v noci na sobotu, strávili ve frontě dlouhých 25 hodin. Záchranáři za tři dny ošetřili 710 lidí, kteří čekali ve frontě. Do nemocnice jich odvezli dalších 81. Obávají se, že počty by mohly kvůli velmi chladnému počasí dále stoupat, napsal list The Guardian.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 20:28|

Zájem o rozloučení s královnou je příliš velký, úřady dočasně nepouští do fronty další čekající

Přístup do fronty, v níž lidé čekají, aby se v budově parlamentu v centru Londýna mohli poklonit rakvi se zemřelou britskou královnou Alžbětou II., byl nejméně na šest hodin pozastaven. Oznámila to dopoledne britská vláda, podle níž není možné frontu dále prodlužovat.
16. 9. 2022|

Rakev s královnou Alžbětou II. byla vystavena ve Westminsterském sálu

Smuteční průvod ve středu v Londýně doprovodil pozůstatky britské královny Alžběty II. z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu, do Westminsterského paláce. Osm příslušníků granátnické gardy umístilo rakev na katafalk ve Westminsterském sále. Veřejnost se tam může přijít naposledy s královnou rozloučit až do pondělního rána, kdy se uskuteční státní pohřeb.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 17:49|

Rakev se zesnulou Alžbětou II. se z Edinburghu přesunula do Buckinghamského paláce

Rakev s pozůstatky britské královny Alžběty II. v úterý, pátý den po jejím úmrtí, opustila Skotsko. Krátce po půl sedmé večer středoevropského času byla z Edinburghu přepravena armádním letounem RAF na vojenské letiště Northolt v Londýně. Smuteční procesí poté rakev dopravilo do Buckinghamského paláce, kde se s ní společně rozloučí členové královské rodiny. Do katedrály v Edinburghu dorazilo během úterý uctít památku královny na šestadvacet tisíc návštěvníků.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 21:37|

Nový britský král Karel III. přednesl první projev k národu. Slíbil doživotní službu vlasti

Nový britský král Karel III. přednesl v pátek v podvečer svůj první projev k národu. Vzpomínal v něm na svou matku, královnu Alžbětu II., a její dlouholetou službu veřejnosti. Královna Alžběta II. byla inspirací, její skon nás naplnil zármutkem, jako ona chci slíbit doživotní službu vlasti, uvedl. V sobotu bude Karel III. v londýnském Paláci svatého Jakuba oficiálně prohlášen králem.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 21:37|

Palestinci teď mají mučednici, Izrael si podkopal kredibilitu, říká k zabití novinářky Tureček

Nepokoje v Izraeli se v posledních týdnech vyostřují. Izraelce a Palestince teď navíc ještě rozděluje i násilná smrt americko-palestinské reportérky televize al-Džazíra Širín abú Aklahové. Vinu za to dávají Palestinci izraelským úřadům, premiér ji odmítá. Odborník na izraelsko-palestinský konflikt Břetislav Tureček se domnívá, že vyšetřování se nikdy výsledku dobrat nemusí.
16. 5. 2022|

V rožmberské hrobce našli vědci další zlato. Rakev patřila zřejmě Kateřině z Ludanic

Archeologové se po deseti letech vrátili k průzkumu rožmberské hrobky v klášteře ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Prozkoumali rakev vedle sarkofágu Petra Voka a zjistili, že patřila zřejmě Vokově manželce Kateřině z Ludanic. V truhle objevili luxusní látky i dámské šaty s řadou ozdob. Našli i další rožmberské zlato.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 14:55|

Komunisté utýrali ženu při výsleších, dceři o její smrti řekli až po letech. Těla politických vězňů tajně odklízeli do Ďáblic

Zatčení lidé, které příslušníci Státní bezpečnosti utýrali ve vazbě, oběšení političtí vězni, ale i amputované končetiny a zemřelé děti končili v hromadném hrobě v pražských Ďáblicích. Ten využívali už nacisté a po nich i komunisté k odklízení ostatků svých názorových odpůrců, ale i k ukládání těl těch, kteří neměli peníze na pohřeb, nebo žádné příbuzné. Hromadné hroby na tomto pohřebišti se přestaly využívat před šedesáti lety, v říjnu 1961. Kolik lidí je tam pohřbeno, není ani několik desetiletí poté zcela jasné.
4. 11. 2021|

Polští egyptologové popsali první známou mumii těhotné ženy

Polští vědci zkoumající mumii ze starověkého Egypta ve sbírkách varšavského národního muzea zjistili, že před sebou nemají tělo kněze, jak se původně domnívali, ale ženy v pokročilém stadiu těhotenství. Jde podle nich o první takový nález. Výsledky jejich výzkumu vyšly v odborném časopise Journal of Archaeological Science.
3. 5. 2021|

Británie se rozloučila s princem Philipem, jeho rakev byla spuštěna do královské krypty na hradu Windsor

Británie držela minutu ticha k uctění památky prince Philipa, který zemřel minulý pátek ve svých 99 letech. Pohřebního obřadu se vzhledem k pandemii zúčastnilo jen 30 hostů, převážně členů rodiny. Obřad byl zakončen britskou státní hymnou, ještě předtím byla princova rakev spuštěna do královské krypty.
17. 4. 2021Aktualizováno17. 4. 2021, 17:46|

Land Roverem na věčnost. Spojené království dalo princi Philipovi poslední sbohem

Britská královská rodina a spolu s ní celá země se rozloučila s princem Philipem, vévodou z Edinburghu. Smuteční obřad se konal v kapli sv. Jiří na hradě Windsoru, rakev s pozůstatky prince Philipa byla uložena do královské krypty. Manžel královny Alžběty II. zemřel minulý pátek ve věku 99 let.
17. 4. 2021|

Egyptští archeologové vyzvedli ze země 27 sarkofágů uložených před 2500 lety

Archeologové odhalili sedmadvacet starověkých sarkofágů zakopaných před více než 2500 lety na starodávném pohřebišti v Egyptě. Výjimečný nález učinili v nově objevené studni v Sakkáře asi třicet kilometrů jižně od metropole Káhiry.
21. 9. 2020|
Koronavirus

Řady rakví a žádné důstojné loučení. Italské Bergamo nestíhá pohřbívat mrtvé, pomáhá armáda

Epidemie koronaviru v Itálii nejhůře zasáhla provincii Bergamo. Svět obletěly snímky z přetížené nemocnice v Ponte San Pietro, kde se v márnici rychle hromadí rakve. S jejich odvozem pomáhá armáda. Stejná situace je v kostelech a v domovech nakažených, zaměstnanci pohřebních služeb totiž nestíhají oběti ukládat k věčnému odpočinku, píše britský Guardian. Někteří pracovníci sami onemocněli a trpí i příbuzní obětí, kteří za svými blízkými nemohou do nemocnic, natož jim dopřát důstojný pohřeb.
19. 3. 2020Aktualizováno19. 3. 2020, 19:49|

Prázdné tribuny, spory kvůli pohřbu. S Mugabem se jeho země loučila rozpačitě

Stát Zimbabwe na jihu Afriky se v sobotu rozloučil s někdejším dlouholetým autoritářským prezidentem Robertem Mugabem, státního pohřbu se zúčastnili mimo jiné prezidenti Jihoafrické republiky a Keni Cyril Ramaphosa a Uhuru Kenyatta. Rakev bude uložena ve svatyni hrdinů boje za nezávislost v hlavním městě Harare za zhruba měsíc, až bude dokončeno nové mauzoleum. Mugabe zemřel před týdnem ve věku pětadevadesáti let.
14. 9. 2019|

Roky se tam scházeli opilci a narkomani. Jihoslovanské mauzoleum v Olomouci prošlo kompletní opravou

Původní podobu získalo díky rekonstrukci za bezmála dvanáct milionů korun mauzoleum jugoslávských vojínů v Bezručových sadech v Olomouci. Památka, která se nachází přímo pod historickými hradbami, dlouhá léta chátrala a byla útočištěm pro bezdomovce a narkomany. Město má ještě v plánu opravit kryptu, restaurovat rakve a ošetřit ostatky skoro 1200 vojáků, kteří zemřeli na území Moravy a Slezska za první světové války.
15. 8. 2019|