TÉMA

Grand Prix architektů

Hlavní cenu soutěže Grand Prix Architektů 2023 získalo sídlo firmy Kloboucká Lesní

Hlavní cenu soutěže Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu pro rok 2023 získala novostavba společnosti Kloboucká Lesní. Cenu za celoživotní dílo a velkou červenou kostku obdržela Zdeňka Vydrová. V dalších kategoriích bylo oceněno například edukační centrum České filharmonie Rudolfinum, lávka v Litomyšli nebo park na Moravském náměstí v Brně.
30. 10. 2023|

Národní cena za architekturu se zabydlela v Kunsthalle Praha. Za přeměnu trafostanice na galerii

Hlavní cenu soutěže Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu pro rok 2022 získala přestavba bývalé trafostanice na galerijní prostor Kunsthalle Praha. V dalších kategoriích byla oceněna rekonstrukce glorietu v Růžové zahradě, rodinný dům v Lanškrouně, lávka v Nymburce, společenský sál Farního centra v Lidečku, Vývojové centrum modularity ve Vizovicích a dočasná Paluba Hamburk v Plzni. Dva oceněné projekty stojí v Praze: multifunkční Bořislavka centrum a bytový dům Rezidence Michelangelova.
1. 11. 2022|

Národní cenu za architekturu získala menza pražské Koleje 17. listopadu

Vítězem Národní ceny za architekturu za rok 2021 se stala přestavba Koleje 17. listopadu od Ladislava Kuby, Tomáše Pilaře a Martina Klimeckého z ateliéru Kuba & Pilař architekti. Kromě Grand Prix architektů ocenila pětičlenná mezinárodní porota ve složení Michiel Hofman, Anne-Francoise Jumeau, Štefan Moravčík, Ana Kučan a Jan Magasaník i nejlepší novostavby či rodinné domy. Za celoživotní dílo byl oceněn architekt Viktor Rudiš. Od roku 1993 pořádá ceny Obec architektů.
9. 11. 2021|

V Praze vyroste do dvou let nové centrum pro špičkovou fyziku. Bude stát téměř půl miliardy

V areálu Akademie věd ČR (AV ČR) na pražském Ládví vyroste do dvou let nové centrum pro špičkový výzkum fyziky pevných látek. Stát by mělo téměř půl miliardy korun - stavba nového pavilonu vyjde na 180 milionů a nákup moderních přístrojů na dalších 240. Nový objekt, jenž bude součástí Fyzikálního ústavu, má mít až třicet laboratoří. Ve středu ve 14:00 byl slavnostně položen základní kámen.
14. 8. 2019|