TÉMA

Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Opozice kritizuje možné úpravy DPH, vláda by prý měla hledat úspory. Dle Fialy jde jen o podklady

Opoziční hnutí ANO a SPD kritizují návrhy dvou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), které navrhuje ministerstvo financí. Dle předsedy SPD Tomia Okamury je nutné hledat úspory zejména ve výdajích státního rozpočtu. Vláda potvrzuje, že nemá žádnou vizi, a testuje, co lidé snesou, míní první místopředseda ANO Karel Havlíček. Návrhy na úpravu DPH projednají lídři koaličních stran v dubnu. STAN a KDU-ČSL se kloní ke třem sazbám, například Piráti pak nepodporují zvýšení spodní sazby na čtrnáct procent. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nejsou zveřejněné materiály finální návrh, ten vláda představí za měsíc.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 21:40|

Firmám údajně chybí 150 tisíc pracovníků z Ukrajiny, uprchlíci je podle asociace podniků nenahradí

Na Ukrajinu se od začátku války vrátilo zhruba padesát tisíc lidí, dalších sto tisíc letos nepřijede na sezonní práce. Uvedl to předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Josef Jaroš. Jde podle něj o fyzicky náročné práce, které většinově vykonávali muži. Příchozí z Ukrajiny, mezi nimiž jsou hlavně ženy, děti a starší lidé, je tak podle něj nenahradí. Česká republika dosud vydala už přes 233 tisíc víz pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by se vláda mohla na rekonstrukci nebo výstavbu bytů pro uprchlíky podílet až pětaosmdesáti procenty.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 23:28|

Podle Fialy čtvrtkem skončí diskriminace malých prodejců. Kubek tvrdí, že rozvolnění je předčasné

Předseda opoziční ODS Petr Fiala vítá plánované rozvolnění opatření proti koronaviru. Čtvrtkem podle předsedy občanských demokratů snad skončí diskriminace malých prodejců, ti museli mít do nynějška zavřeno. I podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy jde o příjatelný kompromis. Současný stav naopak kritizuje Česká komora fitness.
29. 11. 2020|

Obavy z nákazy snižují zájem o řemeslníky. Život jim komplikují i pokuty za nedodržení termínu

Koronavirová epidemie komplikuje také řemeslnické práce. Někdy kvůli karanténě, někdy i z prostého strachu z nákazy. Přitom například topenáře potřebuje na začátku zimní sezony bezmála každá druhá domácnost.
31. 10. 2020|

Živnostníci s příjmy do milionu korun by se mohli jednotného paušálu dočkat od roku 2021

Vláda dokončuje opatření na podporu drobných a středních živnostníků. Jedním z hlavních bodů je zavedení jednotného paušálu pro osoby samostatně výdělečně činné. Místo daní, sociálních odvodů a zdravotního pojištění by podnikatelé s příjmem do jednoho milionu odvedli státu jednotný, předem stanovený paušál. Podle zjištění České televize by novinka měla platit od roku 2021.
13. 8. 2019|