TÉMA

Kapavka

Smrt mohl přinést i polibek. Vědci popsali, jaké nemoci mučily naše předky

Když se lidé poprvé usadili a začali se věnovat zemědělství, změnilo to nejen jejich stravu, ale také to přineslo do té doby neznámé zdravotní hrozby. Konkrétně záplavu bakterií, proti nimž tehdejší kultury neměly obranu.
27. 3. 2024|

Kapavka nám možná dala prarodiče, říká nová hypotéza

Tím, že se lidský imunitní systém pokoušel bránit proti bakteriím kapavky, mohl získat skvělou zbraň proti demenci. A díky ní mohou lidé jako jeden z mála druhů žít déle, než jsou schopní se rozmnožovat.
19. 7. 2022|

Kapavka odolná proti antibiotikům se přiblížila k českým hranicím. První případ hlásí Rakousko

Evropští vědci oznámili, že objevili nový kmen kapavky extrémně rezistentní vůči lékům – teprve druhý takový kmen, který byl v posledních letech nalezen na celém světě. Bakterii našli v dubnu u muže z Rakouska, který se jí pravděpodobně nakazil při cestování v Kambodži.
20. 6. 2022|
Doporučujeme

Světem se šíří kapavka odolná proti antibiotikům. WHO hledá řešení v nových lécích i vakcíně

Přibývá případů kapavky, která je odolná vůči dostupným antibiotikům. Vědci a lékaři se pokoušejí najít co nejrychleji alespoň provizorní řešení. Před odolností bakterií varuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž je to vůbec největší medicínské nebezpečí současnosti.
25. 4. 2022|

Přibývá nakažených pohlavními nemocemi. V Moravskoslezském kraji je nejvíc případů v Ostravě

V Moravskoslezském kraji výrazně přibylo nakažených pohlavními nemocemi. Více je nejenom případů HIV pozitivních, ale přibývá i nakažených kapavkou nebo syfilisem. U všech nemocí podle hygieniků převládají muži ve věku od 30 do 39 let. Nejvíce případů v Moravskoslezském kraji je hlášeno z Ostravy, následuje Opava nebo Karvinsko.
13. 8. 2019|