TÉMA

Královská obora

Soud poslal do vazby muže, který podle policie založil požár stájí na Císařském ostrově v Praze

Soud poslal do vazby devětadvacetiletého muže, kterého policie stíhá kvůli založení požáru stájí na Císařském ostrově v Praze. Informovala o tom mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 7 Iva Kaňáková. Detektivové muže obvinili z poškození cizí věci a týrání zvířat, v případě odsouzení mu hrozí až šestileté vězení. Při požáru minulý týden zahynulo osm koní patřících jezdecké škole, předběžná škoda dosáhla 3,5 milionu korun.
17. 4. 2023|

Policie zadržela muže, který je podezřelý ze založení požáru ve stájích na Císařském ostrově

Kriminalisté ve středu večer zadrželi muže, kterého podezírají ze založení požáru stájí na Císařském ostrově v Praze. Před dvěma dny při něm uhynulo osm koní, předběžná škoda dosáhla 3,5 milionu korun. Zadržený muž je podezřelý ještě z dalších trestných činů, uvedla policie na Twitteru, další podrobnosti ale nesdělila.
13. 4. 2023|

Stali jsme se průkopníky. Rádio ale bylo spíše pro právníky a lékaře, říká mediální expert

Technická kuriozita, v níž jsme byli průkopnickou zemí, popisuje počátky radiofonie – tedy rozhlasu – Petr Bednařík z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Od pokusů, které znamenaly zásadní krok při zavádění rozhlasu v Československu, uplynulo sto let. Vysílání se potýkalo se špatnou technickou stránkou i legislativními problémy. Koncesionáři zase s vysokými poplatky a drahými přijímači.
11. 2. 2022|

Prahou projely historické tramvaje, připomínaly 130 let od zahájení elektrické dopravy

Ulicemi Prahy v neděli projel průvod tramvají. Na cestu metropolí, která připomněla 130 let od zahájení provozu první elektrické tramvajové trati v českých zemích, vyrazilo 13 muzejních i současných vozů. Svézt se jimi mohly čtyři stovky dopravních nadšenců. Fanoušci lemovali i trasu od Hradu přes centrum na Letnou. Akci uspořádal pražský dopravní podnik.
18. 7. 2021Aktualizováno18. 7. 2021, 11:16|

Šlechtova restaurace otevře až na jaře a jen částečně. Oprava se prodražila

Kdo přijde na podzim nebo v zimě do pražské Stromovky, bude si muset nechat zajít chuť na návštěvu rekonstruované Šlechtovy restaurace. Magistrát ji otevře až v příštím roce, řekla České televizi asistentka radní pro kulturu Kamila Matějková (Praha sobě). Restaurace se bude otevírat postupně, do první části by se hosté mohli podívat na jaře.
31. 10. 2020|

Končí práce na Negrelliho viaduktu, tím i první etapa stavby železnice na letiště. Další zaberou ještě devět let

Rekonstrukce Negrelliho viaduktu je u konce. Vlaky přes most sice jezdí již čtvrt roku, ale teprve nyní definitivně skončily i všechny práce a most je takový, jaký byl před 170 lety, když byl nový. Rekonstrukce to nebyla snadná, protáhla se o několik měsíců. Byla to ale také první fáze mnohem větší přestavby, kde pár měsíců nebo celý rok nehraje roli, protože má zpoždění bezmála čtvrt století – modernizace tratě do Kladna, jejíž nejčastěji zmiňovanou součástí bude odbočka na Letiště Václava Havla.
5. 9. 2020|

Mluvčí ruské diplomacie kritizovala přejmenování náměstí v Praze. Větší absurdita se nedala čekat, řekla

Za naprosto absurdní a logicky nevysvětlitelné označila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová rozhodnutí pražských úřadů přejmenovat náměstí v české metropoli po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Právě na výročí vraždy, 27. února, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) spolu s Němcovovou dcerou odhalili tabulku se jménem zavražděného politika na náměstí před ruským velvyslanectvím v Praze 6.
6. 3. 2020|

Do Šlechtovy restaurace se vrátí život s příští sezonou. Památkou se prohnaly živly i znárodnění

Slavná Šlechtova restaurace v pražské Stromovce se znovu otevře. Tentokrát ji bude provozovat Vinohradský pivovar, který prostory původně barokního letohrádku oživí i kulturou. Zprovoznění začne postupně, od příští letní sezony by měla fungovat minimálně venkovní část letohrádku. Šlechtova restaurace je kulturní památkou, od šedesátých let ale chátrala. Její rekonstrukci teď dokončují restaurátoři.
13. 8. 2019|