TÉMA

Dětský domov

Sdílené bydlení vysokoškoláků a mladých z dětských domovů funguje v Brně úspěšně už pět let

Za pětileté fungování projektu Symbios našlo v brněnské Křenové ulici zázemí osmnáct mladých lidí pocházejících z dětských domovů. Ve sdíleném bydlení jim tam se začleněním do běžného života pomáhají studenti vysokých škol, dosud jich tam žilo dvacet. Osm bytů je stále plných, o projekt je zájem.
26. 3. 2024|

Zájem o Erasmus dál roste. Do programu se letos přihlásilo nejvíc škol od jeho spuštění v Česku

Roste zájem o vzdělávací výjezdy do ciziny. Do programu Erasmus Plus se letos podle Domu zahraniční spolupráce přihlásilo 1400 škol a organizací. To je nejvíc od jeho spuštění v Česku. Jen loni díky unijnímu projektu vycestovalo přes dvacet pět tisíc lidí.
16. 3. 2024|

168 hodin: Obce stále vymáhají dluhy po „dětských neplatičích“. Často o tom ani nevědí

Česko se stále nezbavilo vymáhání dluhů na dětech. Příkladem, který zdokumentoval pořad 168 hodin, je dvacetiletý Michal. Několik let žil v dětském domově, po dokončení školy si našel bydlení a práci. Úplnou náhodou ale zjistil, že je od dětství v exekuci. Když bylo Michalovi deset let, rodiče za něj nezaplatili poplatek za odpad. Město Králův Dvůr ve Středočeském kraji tak pohledávku předalo exekutorovi. Takzvané dětské exekuce přitom měly díky několika novým předpisům už dávno skončit.
5. 2. 2024|

Středočeský kraj hledá pěstouny. Otevřel poradenské centrum

Na dvě stovky dlouhodobých pěstounů potřebuje Středočeský kraj k tomu, aby děti bez rodinného zázemí nezůstaly v ústavní péči. Vedení kraje proto spustilo kampaň, ve které náhradní rodiče hledá. Zároveň v budově úřadu otevřelo poradenské centrum. V něm zájemcům vysvětluje, jaké podmínky musejí při pěstounské péči splnit.
2. 11. 2023|

Děti se musely modlit a vyrazit bosé na pouť, popsala Markíza praktiky v trnavském sirotčinci

Slovenská prokuratura kvůli pochybným praktikám zrušila program v trnavském Centru pro děti a rodiny. Děti se zde pod hrozbou trestu musely několikrát denně modlit, chodit do kostela nebo podniknout náročnou pouť v Bosně a chodit bez bot po skalách. Jednoho z nich centrum dokonce poslalo k vymítači ďábla. Personál měl denně kropit chodby svěcenou vodou.
3. 8. 2023|

„Říkali, že mě matka nepotřebuje.“ Rusko ukrajinské děti „evakuuje“ či unáší z domovů, posílá je na převýchovu a k adopci

Rusko systematicky deportuje ukrajinské děti z okupovaných území, za což čelí mezinárodnímu zatykači vůdce Vladimir Putin a zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová. Ukrajinská prokuratura identifikovala zatím přes devatenáct tisíc odvlečených dětí, vrátit se podařilo zhruba tři sta šedesát z nich. Ukrajinska pravda (UP) na základě výpovědí desítek dětí, jejich rodičů a lidí, kteří po odvlečených pátrají, popsala několik způsobů, jakými Rusové, i za pomoci místních kolaborantů, ukrajinské děti unášejí.
10. 5. 2023|

Neshody rozvedených rodičů nejsou podle Ústavního soudu vážným důvodem k odebrání dítěte

Odnětí dítěte z biologické rodiny lze podle Ústavního soudu (ÚS) akceptovat jen v případě, že mu hrozí vážná a konkrétní rizika. Jinak by bylo možné odejmout tisíce dětí a svěřit je „lepším rodičům“, varovali soudci. Soud konkrétně vyhověl stížnosti ženy, jejíž syn skončil v dětském domově kvůli neshodám mezi rodiči, kteří měli potomky ve střídavé péči.
3. 5. 2023|

Ruský otec odsouzený v souvislosti s obrázkem dcery byl zadržen v Minsku

Ruský otec, kterého soud tento týden poslal na dva roky do vězení v souvislosti s protiválečnou kresbou jeho dcery, byl zadržen v Minsku. Agentuře Reuters to potvrdil advokát a obránce lidských práv Dmitrij Zachvatov, který byl s odsouzeným Alexejem Moskaljovem po jeho útěku v kontaktu.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 09:45|

Chebská policie hledá čtrnáctiletou dívku. Nevrátila se z vycházky

Chebští kriminalisté pátrají po pohřešované čtrnáctileté Jiřině Růžičkové. Nevrátila se z vycházky do dětského domova v Mariánských Lázních. Policie žádá veřejnost o spolupráci. Ve čtvrtek to uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Jakékoliv poznatky k pohřešované dívce lze volat na linku 158 nebo se obrátit na nejbližší policejní služebnu.
2. 2. 2023|

Policisté pátrali po dívce, která se po vycházce nevrátila do dětského domova

Policisté na Plzeňsku pátrali po dívce, která se v neděli odpoledne nevrátila do dětského domova v Nepomuku. Byla na povolené vycházce, ale z té se nevrátila.
30. 1. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 15:32|

Policie pátrala po chlapcích z dětského domova na Kroměřížsku

Policie pátrala po dvou chlapcích, kteří se nevrátili z vycházky zpět do Dětského domova se školou v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. Pátrání už odvolala.
8. 12. 2022Aktualizováno11. 1. 2023, 14:42|

Ve Zlíně vzniká bydlení pro lidi s duševním onemocněním. Někteří místní jsou však stále proti

Ve Zlíně v části Letná vznikají byty pro lidi s duševním onemocněním. Proti projektu zlínské radnice však už v minulosti protestovala řada obyvatel zdejších baťovských domků, kterými je čtvrť vyhlášena. Argumentují například tím, že tato městská část by spíše potřebovala například navýšit kapacitu školek. Projekt za 35 milionů korun, který má přinést bydlení potřebným, má být hotový příští rok v dubnu.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 18:36|

30 let zpět: Pomalá restituce zámku Stránov

Potíže restituentů při navracení komunisty zabaveného majetku líčí reportáž z 21. ledna 1992. Majitel zámku Stránov uvádí, že o navrácení požádal téměř před rokem, ale úřady si dávají na čas.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 1. 2022|
Doporučujeme

Ve čtrnácti ji chtěli prodat o generaci staršímu ženichovi, dnes je Somálka Kafiya Mahdi úspěšnou modelkou

Dvaadvacetiletá Somálka Kafiya Mahdi dorazila do Maďarska jako nezletilá uprchlice v roce 2014. Ze své rodné země utekla před nuceným sňatkem. Její vlastní otec ji chtěl ve čtrnácti letech prodat o generaci staršímu muži. Dnes je z ní známá maďarská modelka a lidskoprávní aktivistka. Nedávno navštívila s filmovým dokumentem, který o ní vznikl, festival v Jilemnici.
13. 10. 2021|

Lidé z dětských domovů mohou mít do samostatného života průvodce, pomáhá jim charita

Charita nově poskytuje pomoc pro mladé, kteří odcházejí z dětského domova. Často nemají komu zavolat, když se dostanou do úzkých. Třeba potřebují poprvé jednat s úřady nebo nakoupit potraviny během karantény. Charitativní projekt se jim snaží zajistit průvodce na první roky samostatného života.
19. 9. 2021|

Policie zadržela člověka podezřelého z výbuchu auta v Přerově. Hrozí mu až osm let

Policisté zadrželi osobu podezřelou z nastražení výbušného systému na autě v Přerově, uvedla ve středu přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zadrženého člověka obvinili z obecného ohrožení, hrozí mu až osm let vězení. Zaparkovaný VW transportér vybuchl v Sušilově ulici v pondělí, nikdo nebyl zraněn. Vůz byl jen několik dní označen novými firemními polepy, patří majiteli sportovního obchodu.
1. 9. 2021|

Učitelka ze Strakonic bojuje za žáka, který se dostal do dětského domova po matčině autonehodě

Matka desetiletého chlapce leží po nehodě už skoro rok v kómatu. Šance na to, že se z něj probere, jsou minimální. Chlapec zůstal na světě úplně sám. Dosud pobýval v takzvaném dětském centru, minulý týden se ale dozvěděl, že se bude muset definitivně přestěhovat do dětského domova do jiného města. Definitivně tak přijde o prostředí, ve kterém vyrůstal, o své spolužáky i paní učitelku. Ta zoufale hledá řešení, jak mu pomoct. Pro pořad 168 hodin natáčel Martin Mikule.
22. 3. 2021|

Vláda se chce kvůli dolu Turów obrátit na Evropskou komisi. Další návrhy spíš zamítala

Kvůli rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów Česko osloví Evropskou komisi, podání podnětu v pondělí schválila vláda. Opačně se postavila k návrhu na legalizaci eutanazie. Za přísných podmínek ji chtěla uzákonit skupina poslanců z klubů ANO a Pirátů. Odmítavý nebo přinejlepším neutrální je i postoj vlády k dalším návrhům, které na svém pondělním jednání posuzovala a nevzešly od některého z ministrů. Negativní stanovisko zaujala například k návrhům na dodatečný příspěvek pro kraje nebo na zrušení soudních exekutorů.
27. 7. 2020Aktualizováno27. 7. 2020, 20:48|

Moravskoslezský kraj začal testovat na koronavirus děti a zaměstnance v dětských domovech

Moravskoslezský kraj zahájil testování na nový typ koronaviru v dětských domovech. Týká se dětí i samotných zaměstnanců. Odběrové týmy objedou celkem sedmnáct domovů. Testy doplní už probíhající zkoumání vzorku pěti tisíc lidí napříč regionem.
4. 5. 2020|

Když Štědrý večer nemůže být štědrý. Dětem plní přání nejen Ježíšek, ale i charita

Do Štědrého večera zbývá jen pár dní. Právě v tomto čase vrcholí nejen advent, ale i různé vánoční sbírky. Charity a nadace tak pomáhají zajistit bohatého Ježíška i rodinám, které si obdarování nejbližších nemohou dovolit. Právě Vánoce jsou, podobně jako začátek školního roku, pro mnohé rodiče mimořádně náročným obdobím.
22. 12. 2019|

Sourozenci se nevrátili do dětského domova z vycházky. Hledá je policie

Už pátým dnem hledají policisté na Královéhradecku dvanáctiletou dívku a čtrnáctiletého chlapce, kteří se ve středu 20. listopadu nevrátili z procházky zpět do dětského domova v Nechanicích.
25. 11. 2019|

V ústavech pro děti do tří let chybí personál, ukázala analýza. Požadavky splnila jen čtvrtina domovů

Téměř tři čtvrtiny dětských domovů a center pro děti do tří let nemají potřebný personál tak, jak jim ukládají předpisy. Chybí jim lékaři, psychologové či fyzioterapeuti. Požadavky na minimální personální zajištění splňovalo sedm z 25 takzvaných kojeneckých ústavů. Zjistila to Asociace Dítě a Rodina, která analyzovala stanovený počet zdravotníků a dalších odborníků na počet dětí v domově.
16. 10. 2019|

Dánsko selhalo, omluvila se premiérka dětem, které v ústavech zneužívali a zkoušeli na nich drogy

Dánsko se ústy premiérky Mette Frederiksenové oficiálně omluvilo stovkám dětí za zneužívání a další příkoří, které zažily ve státních dětských domovech. Informovala o tom agentura DPA. Děti čelily v letech 1945 až 1976 sexuálnímu zneužívání, bití i lékařským pokusům ze strany vychovatelů. Dánský stát podle šéfky vlády selhal jako dohlížitel na výchovu dětí.
13. 8. 2019|