TÉMA

Rybářství

Ve světě přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů. Odvětví to nemusí zvládnout, varují experti

Ve světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto farmách jde za posledních deset let do stovek milionů.
11. 3. 2024|

Vysychající Pád ničí živobytí i rybářům. Evropské HDP kvůli změně klimatu možná klesne

Středomořským státům dramaticky narůstají škody způsobené oteplováním planety. Podle poslední zprávy Evropské centrální banky by i kvůli tomu mohl hrubý domácí produkt v celé Unii klesnout do osmi let až o čtyři procenta. Vysoké ztráty hlásí řečtí, a hlavně italští zemědělci a rybáři. Rekordní sucho postihlo například celou Pádskou nížinu.
5. 8. 2022|

Rybáři vypustili stovky malých úhořů. Přirozenému šíření populace brání přehrady a jezy

Do pěti rybníků v Třešti na Jihlavsku a jejím okolí rybáři vypustili stovky malých úhořů říčních měřících okolo deseti až 15 centimetrů. Jde o jednu z letošních lokalit, kde se o vysazení tohoto druhu ryb postaral Moravský rybářský svaz. Cílem těchto dlouhodobých aktivit rybářských svazů je zlepšení stavu populace této dravé ryby v místech jejího přirozeného výskytu.
15. 6. 2021|

Finsko loví z moře „sítě duchů“. Změti plastových vláken, které zbyly po rybářích, chce recyklovat

Finsko začalo zjišťovat, jak moc jsou jeho vody znečištěné rybářskými sítěmi. Zaměřilo se na jižní polovinu Botnického zálivu, která je významná pro komerční i zájmový rybolov. Ze získaných dat má vzejít strategie pro recyklaci plastových sítí a prevenci dalšího znečištění. Údaje poslouží i srovnání se Švédskem, Polskem a Německem.
22. 9. 2019|

Herpes virus se objevil i na Chrudimsku a u Krnova. Rybáři musí vybít desítky tun ryb

Herpes virus se objevil na dalších místech v Česku; bojují s ním na Pardubicku a nově také na Chrudimsku a Bruntálsku. V úterý proto nařídila veterinární správa usmrcení ryb v rybnících Zámecký a Ježkovka v Heřmanově Městci u Chrudimi.  Ryby bude muset zlikvidovat i Povodí Odry, protože nákaza se objevila v Petrově rybníce v Krnově. Podle informací ČT se virus objevil i v rybníku Medenice u Čáslavi.
13. 8. 2019|