TÉMA

Massachusetts

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Bidenovi vyneslo superúterý nominaci v patnácti státech, na Samoi prohrál

Americký prezident Joe Biden podle očekávání s přehledem zvítězil v souboji o demokratickou nominaci během takzvaného superúterý. To přineslo rozuzlení demokratické nominace pro listopadové prezidentské volby v dalších patnácti státech a v Americké Samoi. Toto území je jediné, kde nyní utrpěl porážku.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 19:51|

Přejmenujte Magellanova oblaka, vyzývají astronomové. Byl to násilnický kolonizátor, argumentují

Jméno portugalského mořeplavce Fernaa de Magalhaese je vepsáno ve hvězdách v podobě galaxií Velký a Malý Magellanův oblak, část astronomů teď volá po jejich přejmenování. Tvrdí, že Magalhaes byl vrah, který při první plavbě okolo země zotročoval původní obyvatelstvo tichomořských ostrovů.
13. 11. 2023|

Kanadu zasáhla bouře Lee, podle meteorologů mohou nastat podmínky jako při hurikánu

Bouře Lee se dostala k americké pevnině. Naplno zasáhla kanadské Nové Skotsko, kde kvůli ní zůstalo přes sto tisíc domácností bez proudu. V sousedním americkém státě Maine zahynul kvůli špatnému počasí člověk.
17. 9. 2023|

Soud s bývalým kardinálem McCarrickem kvůli sexuálnímu obtěžování nebude. Trpí demencí

Soud ve státě Massachusetts se nakonec nebude zabývat případem bývalého kardinála Theodora McCarricka, který čelil obžalobě ze sexuálního útoku proti nezletilému chlapci. Kdysi vlivnému hodnostáři katolické církve v USA je 93 let a trpí demencí, takže není možné ho soudit, napsala agentura AP. Kvůli četným obviněním ze sexuálního zneužívání propustil papež František McCarricka z duchovního stavu.
31. 8. 2023|

Americké úřady obvinily podezřelého z úniku tajných dokumentů

Zadržený Jack Teixeira, který je podezřelý ze zveřejnění tajných amerických dokumentů, byl obviněn z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací. Jednadvacetiletý člen letecké složky národní gardy státu Massachusetts, kterého ve čtvrtek v souvislosti s případem zatkl Federální úřad pro vyšetřování (FBI), stanul před soudem v Bostonu. Federální soudce rozhodl, že Teixeira zůstane i nadále ve vazbě. Další slyšení se má konat příští středu.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 23:01|

Přívaly sněhu i deště. Kvůli extrémnímu počasí jsou statisíce domácností v USA bez proudu

Statisíce domácností a podniků se v úterý ocitly bez proudu poté, co západní i východní pobřeží Spojených států zasáhly silné srážky spojené s prudkým větrem. Na severovýchodě země komplikuje život pozdní zimní bouře, při níž v New Yorku a okolních státech místy napadlo i více než půl metru sněhu. Kalifornie se mezitím potýkala s novými přívaly deště, které vyústily v záplavy a evakuaci tisíců obyvatel. Během středy meteorologové očekávají ústup extrémního počasí na obou koncích USA.
15. 3. 2023|

Po znásilnění svatba. Řada Američanů netuší, že státy USA dovolí tisíce sňatků dětí

Každá pátá dívka na světě se vdá ještě před svými osmnáctými narozeninami. To je třiadvacet dětských svateb za minutu a skoro jedna za tři vteřiny, upozorňuje organizace Girls Not Brides. Díky osvětě a tlaku na vlády se čísla dařila postupně snižovat, čáru přes rozpočet však udělaly aktivistům důsledky pandemických opatření. Fenomén dětských manželství se přitom netýká jen rozvojových zemí –⁠ ani řada Američanů netuší, že ve Spojených státech, které šíří lidská práva po světě, vstoupily do manželství během dvou dekád statisíce nezletilých. Osm států USA dokonce nezavedlo žádný minimální věk, při splnění určitých podmínek se tak může ocitnout v nuceném svazku i desetileté dítě.
1. 12. 2022|

Volby guvernérů: DeSantis slaví výrazný úspěch na Floridě, demokraté získali Maryland a Massachusetts

Američané kromě nového Kongresu volili v řadě států také guvernéry. Na Floridě obhájil mandát republikán Ron DeSantis, možný uchazeč o prezidentský úřad. Demokratům se podařilo od republikánů získat guvernérská křesla v Marylandu a Massachusetts. Do čela Arkansasu se postaví bývalá mluvčí Donalda Trumpa Sarah Huckabee Sandersová, křeslo v Georgii obhájil v ostře sledovaném souboji republikán Brian Kemp. Role guvernérů je důležitá mimo jiné pro organizaci příštích voleb včetně prezidentských nebo pro osud potratové legislativy ve státech. Práva na potrat se týkala také některá z místních referend.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 20:30|

Prezident Biden nominoval na post amerického velvyslance v Česku Bijana Sabeta

Novým velvyslancem Spojených států v České republice by se mohl stát investor Bijan Sabet.  Prezident USA Joe Biden oznámil záměr ho nominovat. Rozhodující slovo bude nyní mít americký Senát.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 23:08|

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

Opičí neštovice se šíří v Evropě i Americe. Chrání před nimi vakcína proti klasickým

Spojené státy ve středu potvrdily první případ opičích neštovic, vzácné nemoci, která se vyskytuje zejména v Africe. Nakaženým je muž, který byl nedávno v Kanadě. Američtí zdravotníci teď zkoumají, jestli má tato infekce souvislost s malým ohniskem choroby v Evropě.
19. 5. 2022|

Blizard zasypal města na východě USA sněhem, nedaleko Bostonu napadlo 76 centimetrů

Sněhová bouře, která v sobotu zasáhla východ Spojených států, s sebou přinesla desítky centimetrů sněhu a vítr o rychlosti i přes 130 kilometrů v hodině. V Massachusetts připravila o elektřinu na 100 tisíc lidí a v New Yorku jednoho muže o život. Její následky mohly být podle meteorologů ale mnohem horší, pokud by s sebou namísto suchého sněhu přinesla vlhké, a tedy těžší srážky, které snadněji lámou větve stromů. Výhoda také byla, že bouře přišla o víkendu, kdy nemusí většina lidí cestovat.
30. 1. 2022|

Na východní pobřeží USA udeřila silná bouře. Boston čeká přes půl metru sněhu

Na východní pobřeží Spojených států dorazila silná bouře, která může zasáhnout kolem 75 až 80 milionů lidí a přinést až šedesát centimetrů sněhu. Kvůli nepříznivému počasí zrušily aerolinky jen v sobotu více než 4500 letů. Úřady států, které stojí bouři v cestě, občany vyzývají, aby raději neopouštěli své domovy.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 22:19|
Doporučujeme

Výrobci vakcín se připravují na příchod varianty horší než delta. Nové očkování prý mohou dodat do sta dní

Kdyby se objevila varianta covidu-19, která obchází imunitu získanou očkováním nebo proděláním nemoci, vrátilo by to boj proti pandemii na samotný začátek. Vznik takové varianty není vyloučený – a výrobci vakcín se na tuto situaci už nyní připravují.
28. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:51|

Amerického potápěče pozřela velryba, po chvíli ho ale zase vyplivla

Profesionálního lovce humrů Michaela Packarda z Massachusetts v pátek na chvíli pozřel keporkak. Muž v něm pobyl i s dýchacím přístrojem na zádech asi 30 vteřin, než ho kytovec vyplivl. Šestapadesátiletý Packard byl přesvědčený, že nadešla jeho poslední chvíle, a loučil se v duchu s rodinou. Po propuštění z nemocnice to řekl v rozhovoru s televizní stanicí WBZ.
12. 6. 2021|

Divoké a bizarní sny jsou trénink pro nečekané situace, říká nová teorie

Vejdete do místnosti, kde skládáte maturitní zkoušku, ale zjistíte, že nejen nic neumíte, ale navíc jste si doma zapomněli kromě znalostí i kalhoty… A pak se probudíte a zjistíte, že to byl jen sen a od maturity už uběhlo dobrých dvacet let. Proč má člověk tak bizarní a nesmyslné sny? Vědci teď přišli s novou teorií, která by to měla vysvětlit.
17. 5. 2021|

Toxin ze sinic ve vodních nádržích se může uvolňovat do vzduchu. Jedovatý je i pro člověka

Vědci byli poprvé svědky toho, jak do ovzduší uniká nebezpečný toxin z jezera plného sinic. Stalo se to v Severní Americe, tento fenomén může být ale rozšířený i jinde.
7. 4. 2021|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Covidové prsty mohou vydržet až půl roku, ukazují studie

Mezi běžné projevy nákazy koronavirem patří suchý kašel, horečka a zadýchávání. Od propuknutí pandemie covidu-19 je znám také další symptom v podobě zarudnutí až fialového zbarvení prstů na nohou, v některých případech provázeného otoky, kterému lékaři začali přezdívat „covidové prsty“. Nyní vědci zjistili, že tato kožní reakce připomínající omrzliny může přetrvávat i šest měsíců po nákaze, napsal zpravodajský server news.com.au.
2. 11. 2020|

Jedna akce mohla vyústit ve 20 tisíc lidí nakažených covidem. Epidemiologové popsali „super přenos“ v USA

Na konci února se v americkém Bostonu odehrála významná konference o biotechnologii. Stala se ale akcí, která mohla významně přispět k propuknutí epidemie ve Spojených státech. Vědci popsali, že zřejmě způsobila nákazu okolo dvaceti tisíc Američanů a měla velký podíl na rychlosti šíření covidu-19 v USA.
27. 8. 2020|

Šest amerických států podalo žalobu na poštu kvůli volbám

Šest amerických států v pátek podalo žalobu na americkou poštu a jejího šéfa Louise DeJoye, který podle nich nedávnými změnami v systému doručování zásilek ohrozil nadcházející prezidentské volby. Značná část voličů v nich hlasuje korespondenčně. DeJoy v pátek vysvětloval své kroky před členy výboru amerického Senátu a řekl jim, že hlasovací lístky budou doručeny „bezpečně a včas“.
21. 8. 2020|

V Evropské unii končí mentolové cigarety, zákaz má odradit od kouření hlavně děti

V Česku i celé Evropské unii se přestaly prodávat mentolové cigarety. V Česku si je oblíbilo 14 procent kuřáků, v naprosté většině šlo o mentolové kapsle, tedy takzvané práskací cigarety. Podle tabákových společností uživatelé s kouřením nepřestanou, část z nich zřejmě přejde na jiné produkty, například na elektronické cigarety nebo na zahřívaný tabák. Pokračuje tak omezování cigaret s příchutěmi. Ochucené doutníky a doutníčky na trhu zůstávají.
20. 5. 2020|
Změny klimatu

Oceány se nejen oteplují, ale jsou i hlučnější. Může za to klima a kreveta

Teplota vody v oceánech v souvislosti se změnou klimatu v posledních dekádách výrazně stoupá. A například vloni se obsah tepla ve všech mořích na světě zvýšil o těžko představitelné množství odpovídající 44násobku celosvětové roční spotřeby energie. Nárůst teploty má už nyní výrazné dopady na život v oceánech, z nichž nejznámější je asi odumírání korálů. Oteplování vody se ale projevuje i poněkud překvapivě nárůstem hluku v oceánech.
5. 3. 2020|