TÉMA

Zelená karta

Okruh vozidel, za které se bude platit povinné ručení, se výrazně rozšíří

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Povinnost platit toto pojištění odpovědnosti z provozu vozidla také přejde z vlastníka na skutečného provozovatele vozu. Počítá s tím návrh zákona, který ve středu schválila vláda. Norma převádí do českého práva evropskou směrnici, účinná by měla být od Vánoc.
23. 8. 2023|

Soud zablokoval Trumpovu podmínku vydávání víz pouze pro lidi s pojištěním

Prezidentem Donaldem Trumpem schválené zpřísnění podmínek pro vydávání zelených karet – tedy přistěhovaleckých víz – ve Spojených státech se odkládá. Trumpův návrh dočasně zablokoval federální soud ve státě Oregon. Proti požadavku, aby imigranti měsíc po příjezdu prokazovali zdravotní pojištění, podala žalobu skupina amerických občanů. Soudní rozhodnutí je obdobou předběžného opatření v Česku, nejde tedy o finální verdikt. Soud bude kauzu dále projednávat.
3. 11. 2019|

„Neslučitelné s americkým snem.“ Soudce zablokoval Trumpův plán omezení zelených karet

Newyorský federální soudce dočasným opatřením zablokoval plán americké vlády, který by znamenal přísnější podmínky pro vydávání povolení k pobytu, takzvané zelené karty. Vláda prezidenta Donalda Trumpa chtěla od příštího týdne přestat povolení udělovat migrantům, kteří by byli považováni za potenciální příjemce sociální podpory.
12. 10. 2019|

Získat zelenou kartu bude těžší. Trumpova tvrdá pravidla vyřadí chudší migranty

Trumpova vláda od října zpřísní podmínky udělování povolení k pobytu, takzvané zelené karty. Nově by ji nemuseli dostat migranti s nízkými příjmy a čerpající sociální dávky. Podle CNN by opatření mohlo výrazně snížit počet přistěhovalců přicházejících do USA legálně, protože pro úřady bude jednodušší zamítnout jim zelenou kartu i žádost o vízum.
12. 8. 2019|