TÉMA

Embraer

České armádě chybí výkonnější dopravní letouny, ministerstvo jedná o embraerech

České armádě chybí stroje, které zvládnou převážet těžší náklad i létat delší trasy. Musí tak spoléhat na spojence. Resort obrany proto před časem začal jednat o nákupu dvou transportních letounů Embraer – větších než dosud používané stroje CASA. Na absenci výkonnějších strojů upozornila předloňská evakuace z Afghánistánu, nyní i ta po útoku na Izrael. Odkládá se ovšem jiná transakce – nákup letadel pro vládní a ústavní činitele.
3. 11. 2023|

Ministerstvo obrany jedná s brazilským Embraerem o nákupu letounů C-390

Česká armáda by mohla mít dvě proudová transportní letadla s násobně vyšší kapacitou i rychlostí oproti dosud největším transportním letounům. Ministerstvo obrany oznámilo, že zahájilo jednání s brazilským Embraerem o nákupu typu C-390 Millenium. Jak úřad připomněl, subdodavatelem Embraeru pro výrobu C-390 je i Aero Vodochody.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 11:59|

V brazilské Amazonii havarovalo dopravní letadlo, zahynulo čtrnáct lidí

V brazilské Amazonii havarovalo v sobotu menší letadlo společnosti Manaus Aerotaxi. Neštěstí se stalo při pokusu o přistání v městě Barcelos. Na palubě bylo čtrnáct lidí, všichni zahynuli. Stroj Embraer EMB-110 s imatrikulací PT-SOG byl 32 let starý, okolnosti jeho nehody vyšetřuje brazilské letectvo.
17. 9. 2023Aktualizováno17. 9. 2023, 11:06|

Kreml se distancuje od smrti Prigožina. Rusové bojující za Ukrajinu vyzvali wagnerovce, aby se k nim přidali

Tvrzení Západu, že Jevgenij Prigožin byl zabit na příkaz Vladimira Putina, i další podobné spekulace jsou „absolutní lži“. Prohlásil to mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, který zároveň odmítl definitivně potvrdit smrt šéfa wagnerovců s tím, že je potřeba počkat na výsledky testů DNA. Vyšetřovatelé uvedli, že se na místě nehody našla těla deseti lidí a také letové zapisovače, takzvané černé skříňky. Skupina Rusů bojujících na straně Ukrajiny mezitím vyzvala příslušníky žoldnéřské Wagnerovy skupiny, aby přešli na stranu Kyjeva a Kremlu se pomstili.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 19:47|

Zámek Hrubá Skála spoluvlastní Rus s možnými vazbami na oligarchy

Finanční analytický útvar (FAÚ) a tajné služby zkoumají možné napojení ruských majitelů na režim prezidenta Vladimira Putina u řady českých historických památek. Podle informací České televize úřad prověřuje i majitele zámku Hrubá Skála. ČT zjistila, že nemovitost spoluvlastní Rus s vazbami na oligarchy, kteří vydělávají na ruském zbrojním průmyslu. Celkově patří ruským investorům v Česku zhruba třicet historických budov.
8. 5. 2022|

Boeing odstoupil od koupě jedné z divizí brazilského Embraeru. Obchod zhatily spory i pandemie

Americký výrobce letecké techniky Boeing odstoupil od dlouho vyjednávané dohody, na jejímž základě měl za 4,2 miliardy dolarů (105 miliard korun) převzít divizi komerčních letadel brazilské společnosti Embraer. Transakce měla změnit rozložení sil na globálním trhu s letadly a připravit Boeing na další konkurenční boj s jeho úhlavním rivalem – evropskou strojírenskou skupinou Airbus. Věc ale s největší pravděpodobností teď skončí u soudu.
25. 4. 2020|

Z Mošnova se bude létat pětkrát týdně do Varšavy. Zvažované spojení do Vídně a Mnichova je v nedohlednu

Z ostravského letiště v Mošnově začne na jaře létat pravidelná linka do Varšavy, kterou bude provozovat polská společnost LOT. Linka zpočátku poletí oběma směry pětkrát týdně, počet letů by se měl ale později zvýšit. Naopak hledání provozovatele plánovaných linek do Vídně a Mnichova kraj zrušil, protože se do soutěže přihlásil jenom jeden dopravce. Nevyloučil však, že by o linky mohl usilovat v budoucnu.
25. 11. 2019|

Vládní letka se rozšíří. Ministerstvo chce koupit menší letadlo pro přepravu politiků

Česká armáda chce po dvanácti letech doplnit flotilu takzvané vládní letky. Ministerstvo obrany oznámilo, že vypíše tendr na letoun pro 14 až 19 cestujících. Podle předběžného oznámení zveřejněného ve věstníku veřejných zakázek by stroj mohl stát asi 578 milionů korun bez DPH. Na novém letadle přitom ministerstvo netrvá – nabídnout mu bude možné i osm let staré stroje.
11. 8. 2019|