TÉMA

Společná zemědělská politika

Evropská komise vyhověla zemědělcům. Nebudou muset plnit některé ekologické požadavky

Evropská komise vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Jedním z nich je například vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění těchto požadavků bude nyní dobrovolné.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:57|

Evropská komise odpovídá na protesty farmářů. Chce jim zjednodušit předpisy

Evropská komise (EK) ve čtvrtek představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací, či snížit počet kontrol v zemědělských podnicích až o 50 procent. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.
22. 2. 2024|

Doufám, že se nám podaří změnit komunikační styl, říká nový ministr zemědělství Výborný

Schopnost komunikovat a naslouchat považuje nový ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) za svoji přednost. Je proto přesvědčen, že i když nemá s resortem mnoho zkušeností, dokáže se obklopit lidmi, kteří mu dobře poradí. V Interview ČT24 Výborný připustil, že jeho předchůdce Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) musel skončit kvůli svému stylu komunikace, který v důsledku politicky poškozoval jej i stranu. Tento styl se nyní podle nového šéfa resortu změní.
30. 6. 2023|

Koalice se pře s opozicí kvůli drahým potravinám. Výbor žádá ministra o větší podporu lokálních zemědělců

Sněmovní zemědělský výbor chce, aby ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) připravil podporu pro budování regionálních skladovacích kapacit a zpracování lokální zemědělské produkce. Mělo by to přispět k zastavení růstu cen potravin. V úterním usnesení výbor také žádá, aby navrhl maximální možné navýšení investic do obnovitelných zdrojů v dodavatelsko-odběratelském řetězci produkce a prodeje potravin. Podle výboru by měl rovněž připravit návrhy na snížení administrativní zátěže produkce potravin. Ministr vidí cestu v pravidelných kontrolách, cenové stropy nechystá. Premiér Petr Fiala (ODS) slíbil situaci řešit jako u paliv a energií. Konkrétně řekl, že kabinet nechá fungovat trh a využije nástroje, které už stát má. Podle opozice jsou ale opatření nedostatečná.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:29|

Vláda schválila novelu liniového zákona. Stanoví lhůtu pro povolení dopravních staveb

Vláda ve středu schválila novelu liniového zákona, která stanovuje čtyřletou lhůtu pro udělení povolení pro nejvýznamnější stavby dálniční, železniční a vodní dopravní infrastruktury. Novinářům to po jednání kabinetu řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zákon ještě bude muset posoudit parlament. Ministři rovněž schválili, že do roku 2027 půjde na zlepšení životního prostředí v lesích 446 milionů, jde o součást Společné zemědělské politiky EU. Vláda rovněž schválila nové podmínky pro zemědělce při získávání dotací.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 15:04|

Senát umožnil zmrazení platů ústavních činitelů. Schválil i příspěvky na bydlení kvůli dražším energiím

Senátoři ve čtvrtek umožnili zmrazení platů ústavních činitelů na loňské úrovni, přestože se k návrhu negativně vyjádřily dva klíčové výbory. Zákon bez projednání poslali prezidentovi. Horní komora také schválila zvýšení příspěvku na bydlení kvůli rostoucím cenám energií. Projednávání nastavení dotační podpory zemědělcům Senát neschválil.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:09|

Johnson zrušil ultimátum. Británie obnoví rozhovory s EU, podle Barniera je dohoda na dosah

Evropská unie a Británie ve čtvrtek obnoví přerušené rozhovory o budoucích vztazích. Po telefonátu s šéfem unijních vyjednavačů Michelem Barnierem to oznámil jeho britský protějšek David Frost. Barnier předtím v Evropském parlamentu prohlásil, že dohoda je na dosah, pokud budou obě strany postupovat konstruktivně. Británie od minulého týdne odmítala v jednáních pokračovat, dokud EU zásadně nezmění přístup a nepřestane požadovat jednostranné ústupky. Předseda Evropské rady Charles Michel ráno řekl, že osud dalších vyjednávání je v rukou Londýna.
21. 10. 2020Aktualizováno21. 10. 2020, 19:25|

Zemědělství potřebuje zákazníka patriota, který bude chtít český jogurt nebo maso, říká Pýcha

Českému trhu chybí patriotický spotřebitel, který by řekl, že chce český jogurt, máslo nebo třeba maso. Přitom jeho tlak by přivedl na pulty mnohem více výrobků českých farmářů, tedy to, co české zemědělství nutně potřebuje. Myslí si to předseda Zemědělského svazu a viceprezident Agrární komory ČR Martin Pýcha.
16. 8. 2019|