TÉMA

SVOS Přelouč

Obrněnec Mars míří do zemí Aliance. Vstup Česka do NATO otevřel nové možnosti obrannému průmyslu

Členství Česka v NATO otevřelo nové možnosti domácímu obrannému průmyslu. Příkladem je výrobce obrněných vozidel SVOS v Přelouči. Vozidlo Mars pro raketové systémy protivzdušné obrany vyvíjí a testuje s partnery ze Švédska. Při výrobě využívá komponentů z dalších zemí Aliance.
12. 3. 2024|

Zakázka na pancéřová skla byla v pořádku, zastal se antimonopolní úřad resortu obrany

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil přezkum zakázky ministerstva obrany na dodávku pancéřových skel. Podle úřadu nedošlo k porušení zákona. Potvrdil to mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Podnět k prošetření postupu podala firma SVOS Přelouč. Ta o zakázku usilovala, resort obrany ji ale nakonec zadal Vojenskému výzkumnému ústavu v Brně. Pancéřovými skly budou vybavena vozidla Iveco pro českou armádu.
12. 2. 2020|

Výrobce bojových vozů Perun se obrátil na antimonopolní úřad. Kvůli zakázce na pancéřová skla

Firma SVOS Přelouč podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podnět k prošetření postupu ministerstva obrany při zakázce na dodávky pancéřových skel. Těmi budou vybavena vozidla Iveco pro českou armádu. Podle firmy SVOS resort zvolil cestu přímého zadání v režimu takzvané vertikální spolupráce Vojenskému výzkumnému ústavu v Brně (VVÚ). Ministerstvo výhrady ke svému postupu odmítlo.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 16:32|

Požadavky na obrněnce armáda zdůvodnila selským rozumem, vysvětluje firma žalobu na ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany čelí dvěma žalobám firmy SVOS Přelouč na ochranu osobnosti a plnění smlouvy kvůli sporu o zakázku na bojová vozidla Perun pro speciální síly. Ministerstvo chtělo od firmy koupit čtyři vozidla za 94,5 milionu korun, od smlouvy ale v létě odstoupilo, protože stroj podle úřadu neprošel takzvanými vojskovými zkouškami. SVOS s rozhodnutím ministerstva nesouhlasí, armáda prý měla přísnější kritéria než vojsko USA a řídila se „selským rozumem“.
21. 11. 2019|

Perun neprošel zkouškami. Armáda ho hodnotila nesmyslně, hájí se výrobce

Výrobce pancéřovaných vozidel, společnost SVOS Přelouč, se oficiálně ohradila proti vyjádření ministerstva obrany, že jí vyvinuté vozidlo Perun neuspělo ve vojskových zkouškách. Firma je vyvinula pro speciální jednotku české armády, dodat měla čtyři vozy.
20. 8. 2019|

Bojová vozidla Perun za 100 milionů pro speciální jednotku neprošla zkouškami

Bojová vozidla Perun od firmy SVOS Přelouč pro speciální jednotku české armády neprošla vojskovými zkouškami. Informaci serveru Security Magazin potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Firma v tiskovém prohlášení uvedla, že informaci o neúspěšném výsledku jejích vozidel nemá. Podle ní ale nebyly vypořádány její připomínky k průběhu a závěru zkoušek.
9. 8. 2019|