TÉMA

Pyrotechnik

V Horšovském Týně explodoval podomácku vyrobený výbušný systém, zranil jednoho muže

Na sídlišti v Horšovském Týně v noci na úterý zranil jednačtyřicetiletého muže podomácku vyrobený nástražný výbušný systém. Informovala o tom policie. Muž, který se vracel z práce, našel před bytovým domem papírovou krabičku. Když ji odstrčil nohou na stranu, explodovala a střepiny ho zranily v obličeji. Na místě zajistili policisté několik kriminalistických stop, které teď podrobí odborným expertizám. Případ prověřují krajští kriminalisté, požádali veřejnost o spolupráci.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:42|

Dělníci na Teplicku při práci narazili na munici, desítky lidí se musely evakuovat

V závodu ve Rtyni nad Bílinou na Teplicku nalezli v pondělí ráno pracovníci při výkopových pracích dva kusy munice. Podle dostupných informací jde o čtyři letecké pumy. Na místě zasahoval pyrotechnik. Z areálu, kde sídlí několik firem, a z okolních domů se musely evakuovat desítky lidí.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 14:11|

Zbavit Ukrajinu min nejspíš potrvá staletí. Pyrotechniky chrání speciální pavoučí boty

Na Ukrajině se po téměř rok a půl dlouhé válce vyprovokované Ruskem nachází enormní množství min. Podle odhadů nebezpečí hrozí na území o celkové rozloze 175 tisíc kilometrů čtverečních, což je plocha o poznání větší než dvojnásobek České republiky. S minami a nevybuchlou municí se přitom potýkají i tam, kde už boje měsíce nezuří. Vyčistit území od min může podle odhadů trvat i stovky let. V Charkově mapoval situaci zpravodaj ČT Jan Řápek.
29. 7. 2023|

Bagrista v Brně narazil na leteckou pumu, policie musela evakuovat 250 lidí

Bagrista v Brně-Juliánově ve středu odpoledne při výkopových pracích narazil na leteckou pumu. Policie musela evakuovat 250 lidí z okolních domů. Před půl šestou večer se lidé mohli vrátit domů. Pyrotechnici pumu odvezli a bezpečně zlikvidovali.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 19:50|

Soud zprostil obžaloby armádního pyrotechnika souzeného za výbuch v Brdech

Soud v Rokycanech zprostil obžaloby čtyřiačtyřicetiletého armádního pyrotechnika, souzeného za předloňský výbuch munice ve vojenském prostoru Brdy. Muž čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozilo mu až pětileté vězení. Podle soudu skutek není trestným činem, mohl by být ale posouzen jako přestupek, řekl mluvčí soudu Adam Budiš. Soud proto věc postoupil nadřízenému obžalovaného pyrotechnika, veliteli 15. ženijního pluku.
4. 4. 2023|

V Brně vyhrožoval muž se zbraní. Policie z kancelářské budovy evakuovala dvě stě lidí

Brně v jedné z kancelářských budov ráno vyhrožoval muž střelnou zbraní, policie ho zajistila. Vzhledem k podezřelým okolnostem vzniku požáru v jedné z místností případ v tuto chvíli prověřuje jako obecné ohrožení. Z budovy musela evakuovat okolo dvou set lidí. Na místo pak přivolala i pyrotechnika, aby prohlédl zavazadlo, které muž v budově zanechal. Událost se obešla bez zranění.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 15:33|

Nový zásadní důkaz v případu výbuchu muničního skladu v Bílině. GIBS obnovuje vyšetřování

V případu výbuchu muničního skladu v Bílině se objevil nový důkaz, přednesl jej jeden z obviněných. Státní zástupce proto vrátil Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) věc k doplnění. Nová lhůta pro vyšetřování poběží do února. Informaci ČT potvrdilo Státní zastupitelství v Ústí nad Labem. Letos v listopadu obvinili kriminalisté dva bývalé policejní pyrotechniky. Podle deníku Právo jde o ředitele policejních pyrotechniků Michala Dlouhého a jeho podřízeného. Sklad vybuchl v září 2020, nedošlo při něm k žádnému zranění.
22. 12. 2022|

Kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině navrhla policie obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky

Policisté navrhli obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky kvůli předloňskému výbuchu muničního skladu v Bílině na Teplicku. Státní zástupce by měl o návrhu rozhodnout do konce roku. ČT to řekl náměstek ústeckého krajského státního zástupce Dan Anděl. Podle deníku Právo čelí obvinění bývalý ředitel policejních pyrotechniků Michal Dlouhý a jeden z jeho podřízených. Muniční sklad vybuchl v září 2020, nikdo při tom nebyl zraněn.
28. 11. 2022|

Pyrotechnici u Mykolajiva nestíhají likvidovat výbušniny po ruských jednotkách. Povolali proto na pomoc kolegyni

Jižní fronta na Ukrajině dosahovala na začátku invaze až k Mykolajivu. Ruské jednotky už od města výrazně ustoupily. Po bojích ale zůstalo v oblasti značné množství nevybuchlé munice. Do zneškodňování nebezpečných výbušnin se pustila i Olexandra Lavrinenková. Vystudovaná veterinářka původně sloužila u kynologů, po začátku války se ale přidala k pyrotechnikům, kteří jsou přetíženi.
28. 10. 2022|

Za ustupujícími ruskými silami přibývá ukrajinským pyrotechnikům práce

Ruské síly vypouští v noci íránské drony nad Mykolajivem. Až s rozedněním se místním pyrotechnikům často naplno ukáže, jak velké škody způsobily. Policejní pyrotechnik Oleksandr Krivobog zneškodňuje nevybuchlé rakety, granáty a bomby mnoho let, s íránskými drony se ale poprvé setkal až v září. S Oleksandrem natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
21. 10. 2022|

Válka tvrdě dopadla i na ně, mluvit o tom ale nemůžou. Speciální centra se na Ukrajině starají o zraněné psy

Jsou to oběti války, které neplní titulky novin. Svědkové konfliktu, kteří nemluví. Psi na Ukrajině nyní mají místo, které jim dává nový život a které jim ho také zachraňuje. O tom, co viděli nebo zažili, mluvit nemohou, přesto si nesou silné příběhy. V kyjevském centru nyní pečují nastálo asi o deset psů.
9. 7. 2022|

Státní zástupkyně obžalovala vojenského pyrotechnika kvůli loňskému výbuchu v Brdech

Státní zástupkyně podala v pátek obžalobu na armádního pyrotechnika v souvislosti s loňským výbuchem v bývalém vojenském prostoru Brdy. Na dotaz ČT to uvedla dozorující státní zástupkyně Ivana Dragúnová z Okresního státního zastupitelství v Rokycanech. Při červencové nehodě zemřel jeden voják a druhý se těžce zranil. Policie pyrotechnika viní z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
10. 6. 2022|

Při výbuchu vojenské munice v Ostravě zemřel člověk. Policie evakuovala desítky lidí

V pátek ráno při výbuchu v místě výkopových prací v Ostravě - Mariánských Horách zemřel devětačtyřicetiletý muž, další se pak zranil. Explodovala stará vojenská munice, když jeden z pracovníků stavební firmy, která opravovala bytový dům, chtěl zřejmě leteckou pumu rozřezat v domnění, že jde o starou kanalizaci. Policie na místo musela přivolat pyrotechnika, řekla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková. Policisté také z okolních domů evakuovali zhruba padesát lidí.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 16:14|

Ze smrtelného výbuchu v Brdech viní Vojenská policie pyrotechnika

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila Vojenská policie z obecného ohrožení z nedbalosti armádního pyrotechnika. Informaci serveru Novinky.cz potvrdila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Za obecné ohrožení z nedbalosti pyrotechnikovi hrozí trest půl roku až pět let vězení nebo zákaz činnosti, dodala. Při červencovém výbuchu munice při asanačních pracích utrpěli těžké zranění dva vojáci, jeden z nich později zemřel. Mlýnková se nevyjádřila k tomu, zda obviněný pyrotechnik při události utrpěl zranění.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 17:43|

V Přerově explodovalo osobní auto. Výbuch podle policie způsobil nástražný systém

V pondělí večer v Sušilově ulici v Přerově explodovalo auto. Za výbuchem podle policie stál nástražný systém, uvedla v úterý policejní mluvčí Miluše Zajícová. Výbuch auta VW Transporter nedaleko obchodního domu nikoho nezranil. Policie případ vyšetřuje pro obecné ohrožení, za které pachateli hrozí až osm let vězení. Kriminalisté po něm nadále pátrají.
31. 8. 2021|

Při demolici jednoho domu v Hruškách našli munici. Podle pyrotechniků není nebezpečná

Při demolici jednoho domu v tornádem zasažené oblasti se objevila munice. Podle přivolaných pyrotechniků už není nebezpečná. Jedná se o typ ze sedmdesátých let. Odvezli ji k likvidaci, evakuace nebyla nutná. Po bouřích na Břeclavsku a Hodonínsku je k demolici momentálně určeno 157 domů. Na místo dorazí těžká armádní technika a další dobrovolníci. S likvidací následků by mohlo pomoci až tisíc vojáků.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 20:17|

V brněnském bytě našli policisté chemikálie a mrtvého muže. Evakuovali 25 lidí

Mrtvého muže a velké množství chemikálií našli policisté v bytě v brněnské Šámalově ulici v Židenicích. Úřady ulici uzavřely a evakuovaly z ní 25 lidí. Policie i hasiči připouští, že je možné, že se do svých bytů nebudou moci do konce pondělního dne vrátit. Místo prozkoumal pyrotechnik, nyní tam působí i chemická laboratoř jihomoravských hasičů. Příčina mužova úmrtí se vyšetřuje.
9. 12. 2019Aktualizováno9. 12. 2019, 16:36|