TÉMA

Tajfun

Tajfun Saola zasáhl jih Číny. Jeden člověk zemřel, výzvu k evakuaci dostal téměř milion lidí

Tajfun Saola zasáhl jihočínskou provincii Kuang-tung a také města Šen-čen, Hongkong či Macao. Vyvracel stromy, rozbíjel okna a strhával ze střech solární panely. Vyžádal si jednu oběť, ale nezpůsobil tak velké škody, jak se obývaly místní úřady, které kvůli němu vyhlásily nejvyšší stupeň varování. Obnovena už byla i železniční a letecká doprava v Hongkongu.
2. 9. 2023Aktualizováno2. 9. 2023, 10:16|

Na čtvrt milionu Japonců přiměl k evakuaci tajfun Lan

Téměř devět set letů bylo zrušeno a 240 tisíc lidí bylo vyzváno k evakuaci na bezpečná místa kvůli silné tropické bouři Lan, která v noci na úterý udeřila na japonské pobřeží. Zranění kvůli ní utrpělo dvacet lidí. Do středního a západního Japonska přinesla bouře lijáky a vichr. Na 90 tisíc domácností zůstalo bez dodávek elektřiny.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 14:26|

Japonsko se chystá na tajfun Lan, ruší vlakové spoje a lety

Blížící se tajfun Lan přinutil japonské dopravce k preventivnímu rušení vlakových spojů a letů. Kvůli silné smršti, která by měla na tichomořské západní pobřeží Japonska dorazit v úterý, nevyjedou i některé rychlovlaky šinkanzen, informovala agentura Kjódó.
14. 8. 2023|

Tajfun Khanun zasáhl Rusko. Na Dálném východě deště vyplavily tisíce domů a odřízly desítky obcí

Na ruském Dálném východě byly zaplaveny tisíce domů v důsledku vydatných dešťů, které přinesl tajfun Khanun. Evakuováno bylo více než dva tisíce lidí, desítky obcí byly odříznuty od okolního světa, informuje agentura DPA. Zprávy o vážných následcích deštivého počasí přicházejí i z dalších zemí jako Číny a Bangladéše.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 15:35|

Tajfun Khanun zasáhl Jižní Koreu. Varování platí pro celou zemi, tisíce lidí se evakuovaly

Na jihovýchodní pobřeží Jižní Koreje udeřil tajfun Khanun, který v předchozích dnech přinesl silné deště na jih země a do sousedního Japonska. Informovala o tom agentura Reuters. Pro celou Jižní Koreu platí varování, zrušeno bylo více než 450 letů a na šestnáct tisíc lidí se muselo evakuovat. Úřady ve městě Tegu oznámily, že kvůli tajfunu jeden člověk zemřel, další se pohřešuje.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 19:04|

Jižní Korea čeká hlavní nápor tajfunu, přerušila část dopravy i průmyslu

Japonsko a Jižní Korea se vypořádávají s tajfunem Khanun. Země kvůli němu částečně zastavily leteckou i železniční dopravu a některé firmy přerušily výrobu. Korea vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti, nejhorší počasí čeká během čtvrtka. Na Japonsko míří nová bouře.
9. 8. 2023|

Peking uklízí po tajfunu Doksuri, další větrná smršť Khanun zasáhla Okinawu

Tajfun Doksuri způsobil v Pekingu v posledních dnech nejvydatnější deště za posledních 140 let, kdy se tento údaj ve městě měří. Při záplavách ve městě a okolí zemřelo nejméně dvacet lidí a dalších nejméně 27 se pohřešuje, uvedly úřady. Na japonskou prefekturu Okinawa udeřil tajfun Khanun. Bez proudu kvůli tomu byla ve středu ráno zhruba třetina tamních domácností a zhruba sedm set tisíc lidí dostalo výzvu k evakuaci. V souvislosti s tajfunem zemřel jeden člověk.
2. 8. 2023|

Tajfun Doksuri zaplavil ulice Pekingu, úřady hlásí zemřelé a pohřešované

Nejméně dvacet obětí si vyžádaly přívalové deště a následné záplavy v Číně, další desítky lidí se stále pohřešují. Informovala o tom státní média. V pondělí hlásily úřady dvě oběti v nejpostiženějším obvodu Men-tchou-kou západně od čínské metropole Pekingu. Víc než sto tisíc lidí vyhnal živel z domovů.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 18:20|

Tajfun Doksuri udeřil na čínské pobřeží, na Tchaj-wanu připravil tisíce domácností o elektřinu

Tajfun Doksuri si na Tchaj-wanu vyžádal jednu oběť a na sedm desítek zraněných, narušil také dodávky elektřiny tisícům domácností a vyvracel stromy. Poté se přesunul k čínské pevnině, kde postihl více než 724 tisíc lidí. V provincii Fu-ťien bylo před příchodem tajfunu evakuováno více než 416 tisíc obyvatel, informoval zpravodajský server CNN.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 19:13|

Supertajfun Mawar zasáhl tichomořský Guam. Ostrov může odpojit od elektřiny i na týdny

Americký tichomořský ostrov Guam ve středu pocítil dopady supertajfunu Mawar, který se prohnal těsně kolem jeho severních břehů. Bouře odpovídající silou hurikánu čtvrté kategorie přinesla na ostrov silný vichr a husté lijáky. Nízko položené oblasti na pobřeží zaplavily vzedmuté mořské vlny. Přerušeny byly dodávky elektřiny prakticky pro všechny odběratele, informoval zpravodajský server CNN.
24. 5. 2023|

Japonsko vybudovalo unikátní síť šachet, mají spolknout povodně

Japonsko se aktivně připravuje na důsledky změn klimatu. Pod náporem přírodních katastrof posiluje infrastrukturu a podniká kroky, aby dokázalo rychle napravit škody. Redaktorka České televize Barbora Šámalová nahlédla do podzemního komplexu u Tokia, který patří k unikátům světové infrastruktury a odvádí povodňovou vodu z obytných oblastí.
9. 10. 2022|

Hurikán Ian zasáhne Floridu, experti varují před obrovskými škodami

Letošní sezona hurikánů v Atlantiku byla sice do začátku září značně podprůměrná, v posledních týdnech ale vývoj nabral na obrátkách. V minulém týdnu se o to postarala Fiona, která se stala prvním silným hurikánem letošní sezony a následně jako už mimořádně silná mimotropická cyklóna zasáhla východní Kanadu, kde způsobila značné škody. Aktuálně pak v Karibiku sílí hurikán Ian, který je na třetí kategorii z pěti.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 21:50|

Japonsko zasáhl tajfun Talas, zemřeli dva lidé

Střední část Japonska zasáhl tajfun Talas, vyžádal si dvě oběti. Desítky tisíc domácností zůstaly bez proudu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž vítr v centru bouře dosahoval v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.
24. 9. 2022|

Japonsko počítá škody po jednom z největších tajfunů za poslední roky. A obává se jeho dalšího řádění

Japonsko se potýká s následky jednoho z nejsilnějších tajfunů za poslední roky. Úřady zrušily stovky letů, vlakových spojů i trajektů. Ve městech zůstávají zavřené obchody. Záchranáři navíc dál varují před záplavami a sesuvy půdy. Podle meteorologů může v příštích dnech napršet až 400 milimetrů srážek.
20. 9. 2022|

Tajfun na jihozápadě Japonska zranil přes stovku lidí, dva zahynuli

Tajfun Nanmadol, který od neděle postupuje přes Japonsko, si podle agentury Reuters vyžádal nejméně dvě oběti a více než osmdesát zraněných. Na ostrovech Kjúšú a Honšú silný vichr a lijáky narušily dopravu a přiměly některé podniky přerušit výrobu. Na 286 tisíc domácností, většina z nich na ostrově Kjúšú, zůstávalo v pondělí odpoledne bez dodávek elektřiny.
19. 9. 2022|

Na pevninu japonského ostrova Kjúšú dorazil tajfun Nanmadol

Na jižní japonský ostrov Kjúšú v neděli dorazil tajfun Nanmadol. Japonská meteorologická agentura (JMA) varuje před vichřicemi, vysokými vlnami a rizikem rozvodnění řek. Informovala o tom agentura Reuters.
18. 9. 2022|

Letošní hurikánová sezona měla být nadprůměrná. Zatím ale nepřišla jediná silná bouře

Amerika se připravovala na silné hurikány, ale letos se zatím přes předpovědi neobjevily. Meteorologové řeší, jak je to možné a jaká je příčina této anomálie.
14. 9. 2022|

Tajfun Rai má na Filipínách nejméně 375 obětí

Počet obětí tajfunu Rai, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny, vzrostl na 375. S odvoláním na policii o tom informuje agentura AFP. Šestapadesát osob se pohřešuje a na pět stovek je raněných, doplnila policie. Statisíce Filipínců musely opustit domovy. Rai je nejsilnější bouří, která letos zasáhla toto souostroví na jihovýchodě Asie.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 13:30|

Tajfun Rai zabil na Filipínách přes sto lidí, jde o nejsilnější letošní bouři v oblasti

Počet obětí tajfunu Rai, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny, překonal stovku. Agentura AFP píše o 108 mrtvých, zatímco podle agentury AP celková bilance vystoupila na nejméně 146. Řada lidí je stále pohřešována a záchranné práce pokračují. Rai je nejsilnější bouří, která letos souostroví zasáhla. Své domovy kvůli ní muselo opustit přes tři sta tisíc lidí, které úřady preventivně evakuovaly. V sousední Malajsii se kvůli záplavám způsobeným silným deštěm muselo evakuovat 21 tisíc lidí.
19. 12. 2021Aktualizováno19. 12. 2021, 13:10|

Téměř sto tisíc lidí na Filipínách opustilo domovy kvůli tajfunu

Skoro 100 tisíc lidí bylo na Filipínách preventivně evakuováno kvůli tajfunu Rai, který ve čtvrtek udeřil na filipínskou pevninu. Živel s sebou přinesl přívalové deště a s nimi spojenou hrozbu rozsáhlých záplav. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 12. 2021|

Tropická bouře Kompasu tvrdě zasáhla Filipíny. Nevyhne se ani Číně

Na následky silných záplav a sesuvů půdy v úterý zahynulo na Filipínách devět lidí. Tajfun, který prochází oblastí Jihočínského moře, doprovází vítr o síle 110 kilometrů v hodině. Úřady v Hongkongu vydaly varování před bouří třetího nejvyššího stupně. Metropole následně přerušila autobusová a trajektová spojení. Ve městě byly uzavřeny školy a firmy povolily zaměstnancům práci z domova. Přípravy na příchod živlu způsobily i rychlé vykoupení zásob obchodů a supermarketů.
13. 10. 2021|

Čínou prochází tajfun In-fa. Zasáhl i nejlidnatější město v zemi

Tajfun In-fa, který již deset dní ovlivňuje počasí v zemích okolo Východočínského moře, postihl hustě obydlené oblasti kolem Šanghaje. V neděli, kdy se bouře dostala nad území Číny, dosahoval vítr v oblasti kolem 140 kilometrů v hodině. Největší problémy ve městech nadělaly přívalové deště. V Šanghaji musely úřady uzavřít obě mezinárodní letiště a zastavit i vlakovou dopravy. Během pondělí se In-fa dostal k městu Tchaj-čou, kde bylo evakuováno několik stovek obyvatel. Čínští meteorologové předpověděli, že tajfun s sebou přinese „dlouhé období mimořádně silného deště“ a že pobřežní oblasti čeká další kombinace větru, srážek a vlnobití.
27. 7. 2021|

Kim Čong-un přiznal nedostatek potravin. Hladem podle OSN trpí až čtyřicet procent Severokorejců

Severokorejský lídr opět uznal problémy s dodávkami jídla. Při stranickém zasedání tak znovu padala kdysi nebývalá kritika do řad režimu. Kim Čong-un viní tajfuny a povodně, podle znalců škodí hlavně sankce i uzavření hranic s Čínou kvůli pandemii. OSN odhaduje, že nedostatkem potravin trpí až čtyřicet procent Severokorejců.
17. 6. 2021|

Tajfun Vamco míří k Vietnamu. Půl milionu lidí se připravuje na evakuaci

Vietnamské úřady upozornily 460 tisíc lidí ze středu země, aby se kvůli tajfunu Vamco připravili na evakuaci. Tajfun si už na Filipínách vyžádal nejméně 53 mrtvých. Pobřeží Vietnamu by měla smršť podle předpovědí dosáhnout v neděli ráno místního času (po půlnoci SEČ).
14. 11. 2020|