TÉMA

Roman Polanski

Nové filmy od Polanského či Allena promítneme, rozhodli v Benátkách. Herecké hvězdy ale zastavila stávka

Bez původně očekávaných hvězd na červeném koberci začal jubilejní 80. ročník filmového festivalu v Benátkách. Americkou účast hereckých osobností totiž zkrouhla hollywoodská stávka, kvůli níž nemohou propagovat své filmy. Soutěžit však budou nové tituly režisérů Davida Finchera, Sofie Coppolové, Agnieszky Hollandové nebo Rjúsukeho Hamagučiho. Mimo soutěž festival promítne i filmy Romana Polanského a Woodyho Allena. Kvůli obviněním režisérů ze sexuálních útoků se jejich nové filmy například nedostávají do americké distribuce či na tamní festivaly.
31. 8. 2023|

Zemřel scenárista a dramatik Ronald Harwood, zanechal po sobě Pianistu a Garderobiéra

Ve věku 85 let zemřel v úterý Ronald Harwood, který patřil mezi nejvýznamnější britské poválečné dramatiky, byl také filmovým scenáristou. Je držitelem Oscara za scénář k dramatu Pianista a jeho nejslavnější hru Garderobiér zná dobře i české divadelní publikum.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 13:12|

Konec ticha o sexuálním násilí. K soudu doputoval Weinsteinův případ, který spustil MeToo

Výběrem poroty začíná proces s filmovým producentem Harveym Weinsteinem čelícím obžalobě ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Skandál kolem filmaře, který býval považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy po celém světě začaly veřejně svěřovat se svými zkušenostmi se sexuálním obtěžováním, aby rozetnuly bludný kruh násilí a mlčení.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 14:40|

Favoritka byla nejlepší, ovládla Evropské filmové ceny

Britsko-irské drama Favoritka se stalo nejlepším evropský filmem roku 2019 i nejlepší komedií. Snímek Yorgose Lanthimose se dočkal pocty i za režii, střih a kameru. Ocenění se dostalo také Angličance Olivii Colmanové, která ve filmu ztvárnila jednu z hlavních rolí, a to královny Anny a letos už za ni převzala Oscara. Snímek Rekonstrukce českých tvůrců Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka nominaci v kategorii krátkých filmů neproměnil.
7. 12. 2019Aktualizováno7. 12. 2019, 23:33|

O evropské Oscary se utká šest adeptů. Nominace mají i Almodóvar, Polanski nebo Lanthimos

Evropská filmová akademie zveřejnila nominace na své letošní výroční ceny. Šanci uspět má španělská Bolest a sláva, německý Narušitel systému nebo britská Favoritka. Evropské filmové ceny, považované za obdobu amerických Oscarů, se budou udílet 7. prosince v Berlíně.
9. 11. 2019Aktualizováno9. 11. 2019, 21:19|

Los Angeles kvůli Mansonovi před 50 lety sevřel strach. Tarantino atmosféru doby přenesl na filmové plátno

Píše se 9. srpna 1969, losangeleská policie prohledává místo pětinásobné brutální vraždy, která otřásla érou hippies a také pocitem bezpečí hollywoodských hvězd. Během dvou nocí zabili stoupenci Charlese Mansona v Los Angeles sedm lidí včetně tehdejší manželky režiséra Romana Polanského, těhotné herečky Sharon Tateové. Zločin stále budí hrůzu i morbidní zvědavost povzbuzovanou knihami, ale i filmem. Příští týden jde na toto téma do českých kin snímek Quentina Tarantina.
8. 8. 2019|