TÉMA

Vancouver

Desítky tisíc Kanaďanů uprchly před požáry. Oheň ohrožuje města West Kelowna a Yellowknife

Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav. Ve městě West Kelowna, které leží zhruba tři sta kilometrů severovýchodně od Vancouveru, plameny zničily řadu domů a kolem patnácti tisíc lidí se muselo evakuovat, informují zpravodajský server televize CBC a agentura Reuters. Před ohněm prchají také obyvatelé města Yellowknife na severu země.
19. 8. 2023Aktualizováno19. 8. 2023, 17:59|

Vliv médií i kontrakultury. Kde se vzal fenomén „ošklivých“ vánočních svetrů

Pletený svršek se soby, vánočními ozdobami a stromky či třeba se sněhulákem. Svetry s vánočními motivy se v posledním desetiletí staly velmi oblíbenou součástí svátečního období. Prodávají je nejen fast fashion řetězce a luxusní módní domy, ale i fastfoody či streamovací platformy. S vánočními svetry se pořádají i vánoční večírky či fundraisingové akce. Pletené svršky s motivy Vánoc zpočátku neměly být směšné ani „ošklivé“, pouze kreativní a radostné. Křiklavé a někdy i bláznivé motivy a způsoby provedení se na trhu objevily poměrně nedávno. Podle módní historičky Gail DeMeyereové je pro vánoční svetry charakteristické, že se líbí většině lidí a dokážou je pobavit.
22. 12. 2022|

Kosatky trpí hladem, ubývá jim přirozená kořist, varuje výzkum

Podle nové studie Univerzity Britské Kolumbie nemá ohrožená populace kosatek jižních dostatek potravy, a to už od roku 2018. Úbytek lososů nezastavilo ani omezení komerčního lovu v polovině 90. let. Kosatky tak strádají.
20. 7. 2022|

SPD chce blokovat korespondenční volbu, koalice zvažuje i mimořádnou schůzi

Spor o korespondenční volbu mezi vládou a opozicí pokračuje. Se zákonem počítá i návrh únorové schůze sněmovny. Hnutí SPD chce ale normu blokovat. Podle koaličního kabinetu je právo volit pro české občany v cizině zásadní, zvažuje i svolání mimořádné schůze. Podobný způsob volby nabízí většina zemí Evropské unie.
7. 2. 2022|

Oteplující se planeta v budoucnu ohrozí konání zimních olympijských her

Klimatická změna ohrožuje budoucnost sportů na sněhu a zimních olympijských her. Krátce před zahájením Her v Pekingu na to upozornili experti z univerzity v britském Loughborough a skupiny Chraňte naše zimy. Rostoucí teploty způsobené emisemi skleníkových plynů podle studie znamenají, že zimní olympijské hry budou mít v budoucnu problém najít pořadatelská města s dostatkem sněhu.
26. 1. 2022|

Záplavy v Kanadě zničily infrastrukturu, odřízly Vancouver. Mají jednu oběť

Kanada se potýká s následky masivních záplav, které kvůli silným dešťům v posledních dnech postihly západ země. Voda a bahno zaplavily významné silniční tahy, odřízly přístupové cesty k Vancouveru i některým menším městům, kde hrozí nedostatek potravin, a vyžádaly si nejméně jeden život. Podle kanadských úřadů však bilance obětí může vzrůst, napsala agentura Reuters. Kanada na pomoc postiženým oblastem nasadila letectvo.
17. 11. 2021|

V Kanadě udeřily vysoké teploty. Spalující vedro má na svědomí stovky úmrtí

Kanadská policie zaznamenala v okolí Vancouveru přes stovku náhlých úmrtí, která podle ní souvisejí s bezprecedentní vlnou veder v zemi. Vysoké teploty panují především na jihozápadě země, tamní meteorologická služba v úterý navíc naměřila nový teplotní rekord. V obci Lytton totiž teplota dosáhla až 49,5 stupně Celsia. Před zdravotními komplikacemi kvůli horku varovalo také kanadské ministerstvo životního prostředí.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 19:45|

V kanadském Vancouveru útočník pobodal sedm lidí. Jedna z obětí zraněním podlehla

Jedna žena zemřela a šest dalších bylo zraněno při sobotním útoku nožem na severu kanadského Vancouveru. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP. Policie vzala do vazby podezřelého, vyšetřovatelé se domnívají, že útočil sám. Motiv činu policie vyšetřuje.
28. 3. 2021|

Rok od zatčení dcery zakladatele firmy Huawei. Čína zesiluje tlak na Kanadu

Přesně před rokem zadrželi v kanadském Vancouveru na základě amerického zatykače dceru zakladatele společnosti Huawei Meng Wan-čou. Ani po dvanácti měsících soud nerozhodl, jestli bude vydána do USA, nebo propuštěna. Finanční ředitelka technologického gigantu do vynesení verdiktu nesmí opustit zemi javorového listu.
1. 12. 2019|

Lapač plastového odpadu po technických potížích opět vyplouvá

Po sérii neúspěšných pokusů se nizozemské organizaci podařilo zprovoznit plovoucí bariéru na zachytávání plastového odpadu v Tichém oceánu. Uvedl to autor systému Boyan Slat. Hráz má přispět k vyčištění moře v oblasti takzvané velké pacifické skládky mezi Kalifornií a Havajskými ostrovy, kde podle odhadů vědců pluje 1,1 bilionu až 3,6 bilionu kusů plastu.
3. 10. 2019|

V Kanadě zřejmě našli těla dvou mladíků, které podezírali z vražd turistů

V Kanadě zřejmě skončilo pátrání po dvojici mladíků, kteří byli podezřelí z několika vražd v provincii Britská Kolumbie. Policie je téměř tři týdny hledala kvůli násilné smrti dvou turistů a univerzitního profesora. Tisíce kilometrů od místa vražd policie našla dvě těla a je přesvědčena, že patří podezřelým. Jejich identitu, jakož i příčinu smrti, však definitivně odhalí až pitva.
8. 8. 2019|