TÉMA

Britská Kolumbie

Indie dala Kanadě po vraždě sikha ultimátum. Ze země musí odejít desítky diplomatů

Indie požaduje, aby Kanada nejpozději do 10. října stáhla ze země asi čtyřicet ze stávajících šedesáti diplomatů, jinak mohou přijít o imunitu. S odkazem na dobře informované zdroje to napsal server The Financial Times (FT). Mezi Indií a Kanadou panuje napětí kvůli nedávnému prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua. Ten tvrdí, že za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda.
3. 10. 2023|

Kanada viní Indii z podílu na vraždě sikhského vůdce, Dillí to označilo za absurdní

Mezi Kanadou a Indií vypukla diplomatická roztržka kvůli červnové vraždě vůdce sikhské komunity na kanadské půdě. Ottawa tvrdí, že za činem může být indická vláda, ta to označila za „absurdní a zaujaté“. Na vypovězení indického diplomata z Kanady zareagovalo Dillí recipročním krokem a zároveň vyzvalo Ottawu, aby podnikla rázné právní kroky vůči protiindickým silám působícím z jejího území.
19. 9. 2023|

Intenzita požárů v Britské Kolumbii zesílila. Desetitisícům lidí nařídili evakuaci

Počet lidí, kterým byla kvůli požárům v kanadské provincii Britská Kolumbie nařízena evakuace, se zvýšil na 35 tisíc. Intenzita požárů dále zesílila, napsala v neděli agentura Reuters.
20. 8. 2023|

Desítky tisíc Kanaďanů uprchly před požáry. Oheň ohrožuje města West Kelowna a Yellowknife

Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav. Ve městě West Kelowna, které leží zhruba tři sta kilometrů severovýchodně od Vancouveru, plameny zničily řadu domů a kolem patnácti tisíc lidí se muselo evakuovat, informují zpravodajský server televize CBC a agentura Reuters. Před ohněm prchají také obyvatelé města Yellowknife na severu země.
19. 8. 2023Aktualizováno19. 8. 2023, 17:59|

Silnice ucpané auty, na letadla se stojí fronta. Tisíce Kanaďanů prchají před požáry

Postupující požáry v Kanadě vyhánějí z domovů tisíce lidí v odlehlých Severozápadních teritoriích i na jihozápadě země. Po silnicích i vzduchem prchají lidé po nařízení evakuace města Yellowknife na dalekém severu, mnozí obyvatelé však musejí na transport čekat. Plameny mezitím zasáhly město Kelowna v Britské Kolumbii, kde úřady vyhlásily nouzový stav, uvedla zpravodajská společnost CBC.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 17:29|

Ovzduší na východě Severní Ameriky se pomalu zlepšuje, požáry v Kanadě ale dál zuří

Části Spojených států a Kanady dál trápí zhoršená kvalita ovzduší způsobená kouřem z lesních požárů, situace se ale s příchodem víkendu zlepšuje. Ve velkých městech včetně New Yorku a Washingtonu míra znečištění v noci na pátek výrazně klesla a přiblížila se hodnotám, které jsou považované za bezproblémové. Na východě Kanady hasiči pokročili v boji s některými z desítek požárů, na západě země se však plameny na konci týdne šířily, informovala agentura Reuters.
9. 6. 2023|

Teploty v Kanadě jsou o 15 stupňů vyšší než normálně, přibývá požárů

Zatímco ve střední Evropě pokračují chladné dny, severozápad Spojených států amerických a většina západní až severozápadní poloviny Kanady zažívá naopak počasí mimořádně teplé. Zejména v případě Kanady se teplotně výrazně nadprůměrné dny vyskytují už od začátku května. V řadě oblastí panují vedra, za která by se nemuselo stydět ani vrcholné léto.
18. 5. 2023|

Tisíce lidí na západě Kanady musely opustit domovy kvůli požárům

Tisíce lidí na západě Kanady musely v sobotu opustit své domovy kvůli mnoha požárům v provincii Alberta, která vyhlásila stav nouze, a záplavám v provincii Britská Kolumbie. Premiérka Alberty Danielle Smithová situaci označila za bezprecedentní.
7. 5. 2023|

Frakování způsobilo silné zemětřesení, říká poprvé studie z Kanady

Jedno z nejsilnějších zemětřesení, které kdy bylo zaznamenáno v kanadské Albertě, nezpůsobila příroda, ale s velkou pravděpodobností člověk. Konkrétně těžaři ropy a zemního plynu.
27. 3. 2023|

Papež se v Kanadě „s hanbou a pokorně“ omluvil za zlo páchané na domorodém obyvatelstvu

Papež František se v pondělí omluvil za roli, kterou katolická církev sehrála při násilné asimilaci dětí původních obyvatel v kanadských internátních školách. V Edmontonu v kanadské Albertě se sešel s náčelníky domorodých kmenů a zástupem původních obyvatel, napsala agentura AP.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 21:01|

Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila stav nouze, obnovuje zásobování po záplavách

Kvůli rozsáhlým záplavám, které postihly řadu měst a přinutily k evakuaci tisíce lidí, vyhlásila kanadská provincie Britská Kolumbie od středy stav nouze. Tamní centrální vláda rovněž povolala na pomoc do zasažených oblastí armádu. Povodně způsobené nebývale silnými dešti ze začátku týdne mají zatím jednu potvrzenou oběť, úřady však varují, že zemřelých bude pravděpodobně více. Nejméně čtyři lidé jsou dál pohřešováni.
18. 11. 2021|

Kanadští indiáni objevili tisíc dětských hrobů. Země odkrývá krvavé dědictví převýchovných škol

Kontroverzní kapitola kanadské historie má další pokračování. U bývalé internátní školy u města Cranbrook v Britské Kolumbii bylo objeveno dalších 182 neoznačených hrobů. Většina z nich může skrývat těla dětí z původních národů, které úřady posílaly na převýchovu. Celkový počet neznámých ostatků už přesáhl tisícovku. Demonstranti v reakci na objevy ničí sochy připomínající britské koloniální období.
3. 7. 2021|

Blokády ve Fairy Creek. Spory o těžbu kanadských pralesů přerostly v zatýkání aktivistů

V povodí řeky Fairy Creek v kanadské provincii Britská Kolumbie se nalézají rozsáhlé lesní porosty, jejichž stáří je minimálně čtvrt tisíciletí. Kvůli kácení se loni staly předmětem konfliktu mezi těžaři a ochranáři přírody a aktivisty. Spor o kácení prastarých lesů přerostl později v několikaměsíční blokády těžařských aut, příjezdových cest a míst, kde je porost kácen. Aktivisté své protesty, které začaly loni v srpnu, v posledních týdnech zintenzivnili. Nejvyšší soud Britské Kolumbie se postavil na stranu těžařů a vyslal do oblasti policisty, což vedlo v uplynulém týdnu k více než 150 zatčením.
9. 6. 2021|

V Kanadě zřejmě našli těla dvou mladíků, které podezírali z vražd turistů

V Kanadě zřejmě skončilo pátrání po dvojici mladíků, kteří byli podezřelí z několika vražd v provincii Britská Kolumbie. Policie je téměř tři týdny hledala kvůli násilné smrti dvou turistů a univerzitního profesora. Tisíce kilometrů od místa vražd policie našla dvě těla a je přesvědčena, že patří podezřelým. Jejich identitu, jakož i příčinu smrti, však definitivně odhalí až pitva.
8. 8. 2019|