TÉMA

Martin Smolka

Letošní Pražské jaro se zaměří na soudobou hudbu. Nabídne vídeňské Klangsforum a inspiraci elektronickým ambientem

Sedmasedmdesátý ročník festivalu klasické hudby Pražské jaro představí nový hudební projekt pod názvem Prague Offspring, který se věnuje soudobé hudbě. Díla českých skladatelů zahraje ansábl Klangsforum Vídeň, který patří ke specialistům na současnou klasickou hudbu a stane se rezidenčním souborem projektu. S klavírním koncertem, který je inspirovaný ambientní elektronikou, vystoupí i skladatel Michal Rataj, oznámil ředitel festivalu Roman Bělor. Pražské jaro se letos bude konat od 12. května do 3. června.
22. 3. 2022|

Brusel nevyhověl české žádosti o pokutu za dotaci pro Fatru, píše iRozhlas

Evropská komise (EK) odmítla pokutovat Česko kvůli žádosti o proplacení dotace firmě Fatra z koncernu Agrofert. Informoval o tom server iRozhlas. K udělení sankce Brusel vyzvalo ministerstvo průmyslu a obchodu, aby získalo rozhodnutí napadnutelné u Soudního dvora Evropské unie. Komise místo toho v případě Fatry jen pozastavila průběžné platby. Brusel odmítá dotaci proplatit kvůli výsledkům auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), do jehož svěřenského fondu firma patří.
8. 2. 2022|

Vláda chce s Poláky uzavřít smlouvu o Turówu, žádá ale penále za nezastavení těžby

Ministři životního prostředí a zahraničí mají sjednat mezivládní dohodu s Polskem ohledně dolu Turów, který je předmětem sporů. Schválila to v pondělí vláda. Zároveň kabinet uložil zmocněnci pro zastupování před Soudním dvorem EU, aby navrhl uložení penále Polsku pět milionů eur denně kvůli nezastavení těžby v Turówě.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 20:31|

Agrofert může k evropským dotacím, Česko proto stáhlo žalobu. Vyhráli jsme, hodnotí zástupce státu

Protože Evropská komise zrušila rozhodnutí o pozastavení dotací pro holding Agrofert, stáhla Česká republika žalobu, kterou chtěla dosáhnout téhož. Informoval o tom Český rozhlas. Spor o dotace pro Agrofert tím však nekončí, protože Komise místo plošného pozastavení rozhodla, že EU zatím neproplatí dotace na jeden konkrétní projekt. I tomu se zřejmě bude česká vláda bránit žalobou.
15. 4. 2020|

Začala oprava silnice přes Červenohorské sedlo. Dopravu řídí stavbaři i semafory

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí zahájilo opravu severní části silnice přes Červenohorské sedlo v Jeseníkách. Komunikace, jejíž nejvyšší bod leží 1013 metrů nad mořem, potřebuje po třinácti letech vyměnit asfaltový koberec. Řidiči se tak musí připravit na komplikace, které souvisí s frézováním stávajícího povrchu. Devítikilometrový úsek se bude opravovat postupně.
30. 9. 2019|