TÉMA

Avignon

Vedro sužuje západní Evropu. Francie bojuje s požáry, v Británii padl teplotní rekord

Vlna veder již týden sužuje velkou část Evropy. Ve Velké Británii naměřili rekordní teplotu 40,3 stupně, úřady kvůli tropickým teplotám vyhlásily nejvyšší výstrahu. V Portugalsku, ve Španělsku a ve Francii vedra provázejí také rozsáhlé požáry. Podle Světové meteorologické organizace (WMO) nynější vlna veder v Evropě v úterý vrcholí, teploty ovšem zůstanou nad obvyklými hodnotami až do poloviny příštího týdne.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 21:21|

„Český“ Marco Polo, na kterého se zapomnělo. Mnich Odorik vstoupil jako první Evropan do Tibetu a překročil rovník

Na cestách strávil čtrnáct let a urazil desetitisíce kilometrů napříč mongolskou říší. Málokdo ví, že i Češi dost možná mají svého Marca Pola. Františkánský mnich a misionář Odorik z Pordenone ve 14. století na podnět papeže podnikl dobrodružnou cestu do Asie. Jako první Evropan při tom překročil rovník a vstoupil do Tibetu.
14. 1. 2021|

Francie stojí po boku katolíků, prohlásil Macron v Nice, kde terorista v bazilice zabil tři lidi

Při útoku nožem v Nice zemřeli tři lidé, šest utrpělo zranění. Starosta města Christian Estrosi se domnívá, že šlo o teroristický útok. Jako takový už čin vyšetřuje protiteroristická prokuratura. Pachatele policisté postřelili a zadrželi. Dle Reuters policejní zdroj potvrdil, že útočník dekapitoval jednu ženu. V Avignonu policisté zastřelili muže, který ohrožoval kolemjdoucí pistolí a volal Alláhu akbar, informuje agentura. V Lyonu policie zadržela podezřelého Afghánce s nožem, píše AFP. Terčem útoku se ve čtvrtek stal také francouzský konzulát v saúdskoarabské Džiddě. V celé Francii platí nejvyšší stupeň varování před terorismem.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 23:50|

Francouzští vinaři jsou v krizi. Dolehla na ně pandemie i americká cla

Vinaři z Francie zažívají těžký rok, v důsledku pandemie koronaviru poklesly prodeje světoznámých vín až o padesát procent. V některých regionech dokonce kvůli tomu požadují finanční podporu na to, aby mohli transformovat vína na alkohol používaný pro výrobu dezinfekce. Na francouzské vinaře teď doléhají i nová americká cla.
29. 6. 2020|

Čeští divadelníci vyjíždí do zahraničí, uspět se snaží v Avignonu či Edinburghu

Zatímco jsou kamenná divadla v létě zavřená, některé soubory tuto pauzu využívají k tomu, aby se ukázaly ve světě. Jedním z nich je i pražská Archa, která se dostala na prestižní přehlídku ve francouzském Avignonu. Ve Skotsku zase na známém festivalu Fringe vystupuje performerka Miřenka Čechová.
6. 8. 2019|