TÉMA

Mořeplavec

Před 500 lety zahynul Fernão de Magalhães. Mořeplavec, který neobeplul svět

Fernãa de Magalhãese neměla jeho posádka vůbec v oblibě. Kulhající kapitán byl despota, který se nebál své námořníky trestat brutálními praktikami. Zároveň jej ale nesmírně přitahovala svoboda, kterou představovaly neprobádané vody za nedávno objeveným americkým kontinentem. Ač sám Portugalec, dokázal přesvědčil španělského krále, aby mu svěřil pět lodí, se kterými se chystal jako první obeplout Zemi. Jemu samotnému, stejně jako většině posádky, se to však nepodařilo. Zemřel před 500 lety, 27. dubna 1521, v bojích s domorodci na Filipínách.
27. 4. 2021|

Brněnský mořeplavec zachytil svět 19. století na fotografiích. Rytíře Vávru představí výstava

Brněnskému cestovateli, námořnímu lékaři a přírodovědci Jindřichu Vávrovi se věnuje výstava Čas rytířů dalekých moří v brněnském Pavilonu Anthropos. K vidění bude především jeho unikátní sbírka fotografií, ale i Vávrovy osobní deníky a jiné doklady z cest.
16. 7. 2020|

Kolem dokola. Magalhaesova výprava před 500 lety dokázala, že Země je kulatá

Ještě koncem 15. století byli upalováni lidé, kteří tvrdili, že Země  je kulatá. Až výprava portugalského mořeplavce ve španělských službách Fernaa de Magalhaese přinesla definitivní a nezvratitelný důkaz o tom, že mají pravdu – jako první obeplula planetu. Sám Magalhaes (známý též jako Ferdinand Magellan či Fernando de Magallanes) zpět do Evropy nedorazil, neboť byl zabit na Filipínách. Jeho poslední výprava velmi významně rozšířila geografické vědomosti a napomohla určení rozměrů Země.
10. 8. 2019|