TÉMA

Copernicus

Letošní březen byl nejteplejším v historii měření, uvedla služba Copernicus

Březen letošního roku byl nejteplejší v historii měření, uvedla meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Je to už desátý nejteplejší měsíc v řadě. Průměrná teplota vzduchu při zemském povrchu v březnu dosahovala hodnoty 14,14 stupně Celsia.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 07:25|

Únor byl nejteplejší v historii. Meteorologové naměřili rekordní hodnoty i na hladinách oceánů

Letošní únor byl celosvětově nejteplejší v historii měření. Uvedla to meteorologická služba Evropské unie Copernicus, podle které průměrná únorová teplota u zemského povrchu činila 13,54 stupně Celsia, a byla tak o 0,81 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Průměrné denní teploty na hladině světových oceánů minulý měsíc také pokořily rekordy.
7. 3. 2024|

Svět poprvé zažil celý rok, kdy bylo o více než 1,5 stupně tepleji než před průmyslovou revolucí

Posledních dvanáct měsíců v řadě bylo poprvé průměrně o více než 1,5 stupně Celsia tepleji než v době před průmyslovou revolucí, oznámila ve čtvrtek meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Letošní leden byl navíc s průměrnou teplotou 13,14 stupně nejteplejším v dějinách měření, a zapsal se tak do stále delší řady rekordně teplých měsíců.
8. 2. 2024|

Arktida zaznamenala nejteplejší léto od začátku měření

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) ve výroční zprávě popsal klimatické změny v Arktidě. Studie zdůraznila zejména rozsah rekordních požárů v Kanadě a tání grónských ledovců. Jde o další z řady letošních zpráv o rekordních teplotních měřeních včetně té od unijní agentury Copernicus, která předpověděla, že letošek bude globálně nejteplejším rokem.
13. 12. 2023|

Letošní rok je zřejmě nejteplejším v historii měření, tvrdí v předstihu program Copernicus

Rok 2023 je zřejmě nejteplejším rokem v historii měření. Během středy to po zveřejnění dat za říjen v předstihu oznámila unijní služba Copernicus. Minulý měsíc byl přitom nejteplejším říjnem v měřených dějinách s průměrnou teplotou vzduchu při povrchu země 15,30 stupně Celsia.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 21:46|

Británie se znovu přidává k evropským projektům. Mluví se o tom, že by mohla znovu povolit vyvěšování vlajky EU

Británie se vrátí k některým společným projektům s Evropskou unií, oznámil premiér Rishi Sunak. Na pozadí sbližování se ovšem mezi Londýnem a Bruselem rozhořel spor mnohem symboličtější – o vlajku Evropské unie. Její vyvěšování je totiž v zemi po brexitu zakázané.
17. 9. 2023|

Středozemní moře je nejteplejší v historii, ukazují měření

Středozemní moře dosáhlo tento týden nejvyšší zaznamenané denní teploty. S odvoláním na výzkum španělského Institutu mořských věd (ICM) o tom  informovala agentura AFP. Podle ní se tak děje v době mimořádně silné vlny veder ve velké části Středozemního moře, které je zároveň jedním z epicenter globálního oteplování.
27. 7. 2023|

Evropský program Copernicus díky datům z orbity pomáhá zemědělcům i meteorologům

Program Copernicus sleduje, co se děje na naší planetě. A to i v Česku – jeho očí vidí nejen Prahu, Brno či Ostravu. Z orbity často přicházejí klíčová data. Ta využívají například zemědělci, kteří díky nim mohou optimalizovat množství používané vody, hnojiv nebo postřiků a přesto mít stejné či vyšší výnosy. Pohledy z družic pomáhají i při přírodních katastrofách. Využívali je například němečtí hasiči při zásahu u požáru v Českém Švýcarsku. Program Copernicus (dříve jako iniciativa GMES) má 25 let.
3. 6. 2023|

Ozonová díra nad Antarktidou trvá déle než obvykle. Vědci hledají příčinu

Ozonová díra nad Antarktidou trvá v posledních třech letech déle, než tomu bylo v předchozím období. Uvedla to evropská satelitní služba Copernicus, která tento fenomén každoročně pozoruje. Trvání ozonové díry se od roku 2020 prodloužilo téměř o měsíc. Proč se tak děje, vědci zkoumají, mezi možnými vysvětleními jsou změny klimatu. Stav ozonové vrstvy se ale v posledních desetiletích díky regulacím výrazně zlepšil.
19. 12. 2022|

Severní polokouli letos zasáhlo mnoho požárů, hořelo i za polárním kruhem

Severní polokouli naší planety na jaře a na počátku léta zasáhlo mnoho intenzivních požárů. Hořelo i za polárním kruhem na Aljašce, na jihozápadě Spojených států a začátkem léta také v Evropě – ve Španělsku, ve Francii a v Německu. Upozornila na to evropská agentura pro sledování atmosféry Copernicus Atmosphere Monitoring Service neboli CAMS.
7. 7. 2022|

Vědci našli způsob, jak z veřejně dostupných družicových dat získat důkazy o pohybu ruských vojsk

Pohyby ruských vojsk, zejména těžké raketové techniky, může sledovat každý. Prozrazují je totiž radarové odrazy na veřejně dostupných satelitních mapách.
23. 2. 2022|

Jeden z evropských satelitů Copernicus se odmlčel, snímkování povrchu trvá dvakrát tak dlouho

Na oběžné dráze se odmlčel jeden ze satelitů evropského programu Copernicus, který celoročně dodává podrobná data o atmosféře, klimatu a monitoruje území celé planety. Družice Sentinel-1B přestala komunikovat už 23. prosince a všechny dosavadní pokusy řídicího střediska ji zprovoznit zatím byly neúspěšné, uvedl šéf Evropské kosmické agentury (ESA) Josef Aschbacher.
17. 1. 2022|

Emisí z požárů vylétlo nejvíc od začátku měření. Rozjíždí se zpětná vazba změny klimatu

V částech Sibiře, USA a Turecka, které se potýkaly s požáry, letos uniklo do atmosféry dosud nejvyšší množství emisí oxidu uhličitého od roku 2003, oznámila evropská monitorovací služba Copernicus. Zvláště silné ohně, často podporované klimatickými změnami, pak po celém světě uvolnily do ovzduší 1,76 miliardy tun skleníkových plynů, dvakrát více, než kolik za rok vypustí Německo.
7. 12. 2021|

Červenec byl nejteplejším měsícem v dějinách měření. Ukazuje to na rychlost a hrozbu klimatické změny

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) označil červenec jako nejteplejší měsíc v historii pozorování, tedy za 142 let. Podle programu Copernicus, spravovaného Evropskou komisí, byl červenec 2021 třetím nejteplejším na planetě a druhým nejteplejším v rámci Evropy.
23. 8. 2021|

V Turecku kvůli požárům zemřelo šest lidí, české ministerstvo varovalo turisty

Turecké pobřeží Egejského moře sužují požáry, které se již rozšířily i k některým letoviskům, z nichž se musely evakuovat tisíce lidí. Někteří přitom museli uniknout z hotelů obklíčených ohněm na lodích. Kvůli živlu již v zemi přišlo o život šest lidí a stovky jich musely být ošetřeny, informovala agentura AP. České ministerstvo zahraničí varovalo turisty, kteří mířili do oblasti. S požáry se potýká také Itálie, zejména ostrov Sicílie, a Řecko. Situace se v příštích dnech zřejmě nezlepší, v jižní Evropě bude pokračovat výjimečná vlna veder.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:31|

Europoslanci debatovali o chování Ruska. „Proč nemáme vůli bránit se agresi?“ zaznělo v diskusi o Vrběticích

Země Evropské unie by měly sáhnout ke koordinovanému vypovídání ruských diplomatů v reakci na kauzu Vrbětice a vyostřenou situaci mezi Českem a Ruskem. Požadují to v návrhu rezoluce hlavní politické skupiny v Evropském parlamentu. O vztazích mezi EU a Ruskem a dalším postupu vůči Moskvě debatovali ve středu europoslanci s šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem. O nezávazném usnesení bude europarlament hlasovat ve čtvrtek.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 19:45|

Klimatická změna zrychluje, rok 2020 byl dosud nejteplejší v Evropě i ve světě

Rok 2020 byl v Evropě nejteplejší za dobu záznamů. Celosvětově se vyrovnal dosud rekordnímu roku 2016. Informovala o tom v pátek v Londýně unijní služba Copernicus, která podle agentury DPA kromě vlastních dat využívá záznamy z pozemních stanic, balonů, letadel a satelitů sahající až do roku 1950. Minulým rokem rovněž skončilo nejteplejší dosud zaznamenané desetiletí.
8. 1. 2021|

V Severním ledovém oceánu jsou rekordní teploty a minimum ledu

Služba C3S programu Copernicus (Copernicus Climate Change Service) vydává pravidelné měsíční zprávy o změnách klimatu. Podle té nejnovější vysoké letní teploty způsobily rekordní úbytek ledu v Severním ledovém oceánu –⁠ je ho nyní o 27 procent méně, než je běžné.
7. 8. 2020|

Květen byl na Sibiři o 10 stupňů teplejší, než je obvyklé. Hrozí tam zombie požáry

Teploty se během května na Sibiři pohybovaly asi 10 stupňů nad dlouhodobým průměrem. Podle evropské služby Copernicus byl tento květen celosvětově nejteplejším měsícem od začátku satelitního měření.
9. 6. 2020|

Díky opatřením proti šíření viru je v Itálii čistší ovzduší, ukázaly satelity

Opatření zavedená v Itálii v souvislosti s šířením koronaviru vedla k výraznému zlepšení kvality ovzduší. Informovali o tom odborníci z evropského programu Copernicus, který monitoruje životní prostředí. Změny jsou patrné především na severu Itálie, který patří ke světovým oblastem, jež byly pandemií nové nákazy postiženy nejvíce.
18. 3. 2020|

Ozonová díra by letos mohla být nejmenší za třicet let, naznačují satelitní data

Pozorování ozonové díry ukazují, že letos není zdaleka tak široká jako obvykle v polovině září. Evropská služba Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) uvádí, že v současné době má přibližně polovinu velikosti, jakou mívala v minulých letech.
16. 9. 2019|

Červenec byl nejteplejším měsícem v dějinách měření, ukázaly evropské satelity

Letošní červenec byl podle evropských vědců nejteplejším měsícem v historii měření na Zemi, oznámil šéf evropského programu Copernicus Jean-Noël Thépaut. V prohlášení, o němž informovala agentura AFP, ale současně upozornil, že rekord z července 2016 byl minulý měsíc překonán jen velmi těsně. Američtí vědci tak podle něj mohou dojít k jinému výsledku.
5. 8. 2019|