TÉMA

Amputace

Vše, co mi znovu šlo, mi dodalo sebevědomí, řekl účastník StarDance s protézou nohy

Jiří Ježek šestkrát vyhrál paralympiádu, šestkát byl mistrem světa. Posouval světové rekordy i jako první hendikepovaný cyklista jel etapu Tour de France. Po konci kariéry se věnuje mimo jiné sportovní žurnalistice a teď bude prvním účastníkem s handicapem taneční soutěže StarDance. Tančit bude s protézou dolní končetiny. Naučit se ovládat protézu je výzva pro každého, kdo přijde o končetinu. Jen v Evropské unii je víc než tři miliony lidí s hendikepem. Naštěstí nové výrobní postupy – jako je 3D tisk – jim to ulehčují.
včera|

Desetitisíce Ukrajinců na frontě přišly o končetiny. Protézy chybí, pomáhají sbírky

Od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu přišlo až na padesát tisíc ukrajinských vojáků o ruku nebo nohu. Na novou končetinu se čeká i déle než rok. Část raněných získává protézy na Západě, léčbu jim platí dary ze zahraničí, ale i příspěvky běžných Ukrajinců.
27. 8. 2023|

Ukrajinský voják přišel o obě nohy, na frontě bojoval po boku svého otce

V pětadvaceti letech plánoval mít rodinu a svatbu, místo toho se Oleh Symroz učí po amputaci nohou znovu chodit. Poprvé se s pomocí protéz a madel postavil před měsícem. První dny ušel sotva pár kroků, ale jeho stav se zlepšuje a na konci května již dokáže chodit celou hodinu.
30. 5. 2023|

Jeden ze tří nepřežije. Štáb ČT přinesl svědectví z polní ošetřovny na frontové linii

Dramatické chvíle prožívají v polní ošetřovně na frontové linii v blízkosti města Vuhledar. Štáb České televize na místě natáčel ve chvíli, kdy došlo k rannímu přepadení ukrajinských pozic.
30. 1. 2023|

Ukrajinští veteráni se léčí pomocí hipoterapie. Pomáhá jim lépe spát, míní odbornice

Na Ukrajině je podle tamních úřadů momentálně milion dvě stě tisíc veteránů. Po konci války by jejich počet mohl vzrůst na pět milionů. Řada z vojáků přišla v bojích k těžkým zraněním a momentálně se rehabilitují ve speciálních centrech. Součástí jejich terapie a léčby je v některých případech i jízda na koni.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 21:00|

Poprvé se operovalo před 31 tisíci lety. Byla to amputace, zjistili archeologové

Archeologové v indonéské jeskyni objevili zatím nejstarší důkaz chirurgické amputace. Na místě našli 31 tisíc let staré tělo, které vykazovalo známky odstranění nohy. Jejich objev posouvá první provedení této komplikované operace o více než 24 tisíc let. Podle archeologů se o osobu po zákroku starala její starověká komunita několik let až do její smrti.
10. 9. 2022|

Za záchranu druhých získal medaili od prezidenta. Po tragické nehodě hasič potřebuje sám pomoc

Hasič a záchranář Radek Andrle roky pomáhal druhým. Při květnové nehodě přišel o manželku a sám utrpěl těžká zranění – lékaři mu museli amputovat nohu. Pro návrat do života by potřeboval protézu s kolenním kloubem. Kolegové pro něj nyní pořádají sbírku.
27. 8. 2021|

Moderní bionické protézy výrazně ulehčí pacientům život. Ne každý na ně má ale nárok

V Česku mohou už dva roky pacienti získat nejmodernější bionické protézy. Ty reagují na impulzy přímo z mozku a dokážou věrně nahradit zdravé ruce nebo nohy. Zájem je především o horní končetiny. Jenže takové protézy jsou velmi drahé, často stojí miliony korun. Konto Bariéry zatím pomohlo 25 pacientům, Všeobecná zdravotní pojišťovna zhruba polovině.
5. 8. 2019|