TÉMA

El Paso

Střelec z El Pasa dostal devadesát doživotních trestů, za oběti si vybíral Hispánce

Devadesát doživotních trestů udělil americký federální soud muži, který před čtyřmi lety zavraždil třiadvacet lidí a dalších dvaadvacet zranil při hromadné střelbě v texaském El Pasu. Pachatel vyznávající nadřazenost bílé rasy si jako oběti útoku vybíral Hispánce.
7. 7. 2023|

Do Spojených států se snaží dostat výrazně méně migrantů, může za to pravděpodobně nový zákon

Po skončení covidových opatření v USA nastal nečekaný pokles ilegálních přechodů mexicko-americké hranice. Může za to zřejmě pohrůžka Bidenovy vlády, že nezákonný vstup na americkou půdu bude považovaný za kriminální čin. Počet zadržených migrantů během týdne klesl o 50 procent z rekordních deseti tisíc ilegálních přechodů denně.
20. 5. 2023|

Spojené státy se chystají na nápor migrantů, v zemi s úderem půlnoci skončila rozhodující omezení

Na 60 tisíc lidí čeká podle amerických úřadů na hranici Mexika a Spojených států. O půlnoci na pátek totiž skončila protipandemická opatření a americká zadržovací střediska přesáhla svou kapacitu. Pohraniční stráž posílily tisíce vojáků i bezpečnostních agentů. Prezident Biden s republikány v Kongresu se obviňují z toho, že si navzájem blokují vlastní verze přistěhovalecké reformy.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 21:43|

V USA končí stav zdravotnické nouze. Mění se pravidla i na hranici s Mexikem, čeká se nápor migrantů

V USA končí ve čtvrtek stav zdravotnické krize, takzvané nařízení 42 (Title 42), které americká vláda vyhlásila na začátku pandemie covidu-19. Vláda mimo jiné přestane vyžadovat očkování na tuto nemoc po zahraničních návštěvnících. Současně končí také série protiimigračních opatření na americko-mexické hranici, která umožňovala bezodkladnou deportaci migrantů bez víz, a to i potenciálních žadatelů o azyl.
11. 5. 2023|

Místo azylu vyhoštění. Spojené státy a Kanada se zbavují skuliny umožňující nelegální migraci

Nápor migrantů na americko-kanadskou hranici přiměl obě země přepsat vzájemnou dohodu o přistěhovalcích. Její slabiny umožňující nelegální migraci využily za poslední roky desítky tisíc těch, kteří chtěli získat azyl v Kanadě. Teď je tamní úřady budou moct vracet do USA. Podle kritiků to zhorší bezpečnost putujících lidí.
30. 3. 2023|

Při útoku v obchodním domě v El Pasu zemřel jeden člověk. Tři jsou zraněni

Při středečním útoku v obchodním domě ve městě El Paso v americkém Texasu zemřel jeden člověk, další tři utrpěli zranění. S odvoláním na tamní policii o tom informovala agentura Reuters. Jeden podezřelý byl zadržen, po dalším možném podezřelém policisté pátrají, uvedl jejich mluvčí Robert Gomez. Motiv činu je zatím neznámý. K útoku podle všeho došlo v části obchodního domu Cielo Vista Mall, kde se nacházejí restaurace.
16. 2. 2023|

Biden poprvé navštívil hranici s Mexikem. Za migrační politiku čelí kritice ze všech stran

Vůbec poprvé v prezidentském úřadě navštívil Joe Biden jižní hranici USA. Do země skrz ni nelegálně proudí rekordní počty migrantů a Bílý dům podle kritiků není s to najít účinnou odpověď. Bidena za jeho přístup kritizuje nejen republikánská opozice, ale i aktivisté pomáhající lidem putujícím za lepším životem. Těm se mimo jiné nelíbí, že současná vláda stále aplikuje nekompromisní – jakkoli částečně účinné – nástroje administrativy exprezidenta Donalda Trumpa.
9. 1. 2023|

Sopka na španělském ostrově La Palma stále chrlí lávu, dalším lidem hrozí evakuce

Na španělském ostrově La Palma na Kanárských ostrovech evakuovali kvůli nedělní erupci sopky Cumbre Vieja na pět tisíc lidí. Oběti ani zranění nejsou hlášeni, zničena byla asi stovka domů a rozsáhlá území půdy. Sopka stále chrlí lávu a během osmačtyřiceti hodin by mělo být jasnější, jak dlouho bude ještě erupce trvat, uvedla televize RTVE s odvoláním na předsedu regionální vlády Ángela Víctora Torrese. Na ostrov La Palma dorazil i španělský premiér Pedro Sánchez.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 15:15|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Počet pokusů o ilegální vstup do USA klesl. Podle lidí z pohraničí to ale není díky Trumpově zdi

Poprvé za rok a půl v úřadu vyrazil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na oficiální návštěvu do zahraničí. Ve Washingtonu bude jednat s Donaldem Trumpem o nové dohodě o volném obchodu mezi USA, Mexikem a Kanadou. Podle Bílého domu ale přijde řeč také na zajištění bezpečnosti společné hranice.
8. 7. 2020|

Muž obviněný z vraždy dvaadvaceti lidí v El Pasu odmítl před soudem vinu

Američan Patrick Crusius, který podle vyšetřovatelů v srpnu v El Pasu zastřelil 22 lidí, ve čtvrtek před soudem prohlásil, že se necítí vinen z obvinění z vražd. Informovala o tom agentura AP. Policie přitom uvedla, že Crusius se k útoku doznal a že uvedl, že terčem jeho činu byli Mexičané.
11. 10. 2019|

Trump po víkendové střelbě navštívil Dayton i El Paso. „Nepolitikařte,“ vzkázal demokratům

Americký prezident Donald Trump navštívil Dayton v Ohiu, kde útočník o víkendu zastřelil devět lidí, i texaské El Paso, kde při podobném incidentu zahynulo dvaadvacet lidí. V obou městech se setkal se zdravotníky a záchranáři – a v obou městech se demonstrovalo proti jeho údajnému rasismu. Sám šéf Bílého domu mluví o tom, že politická konkurence události zneužívá ke štvavé kampani.
7. 8. 2019Aktualizováno8. 8. 2019, 06:35|

Trump: Za masové vraždy může nenávist a choroby, nikoli zbraně

Po víkendových útocích v USA, při nichž střelci v Texasu a v Ohiu zabili 30 lidí a pět desítek dalších zranili, se v zemi opět ozývá volání po zpřísnění zákonů o držení zbraní. Část demokratických politiků i umělců kritizují prezidenta Donalda Trumpa za nedostatečné úsilí o kontrolu ozbrojování obyvatel. Někteří ho i obvinili, že svou protiimigrační politikou podporuje rasismus. Policie prověřuje, zda útok v El Pasu nebyl rasisticky či protiimigrantsky motivován. Podle Trumpa nemá nenávist v USA místo.
5. 8. 2019Aktualizováno5. 8. 2019, 22:52|

Mexiko odsoudilo střelbu v americkém El Pasu. Možná požádá o vydání střelce

Mexický ministr zahraničí označil víkendovou střelbu v americkém Texasu za teroristický čin proti Mexičanům ve Spojených státech. Jestliže to bude potřeba, Mexiko požádá o vydání osoby, která má střelbu na svědomí. Jednadvacetiletý Patrick Crusius, o jehož vydání by mohlo Mexiko usilovat, v sobotu zabil jednadvacet lidí v nákupním centru v El Pasu. Podle FBI zřejmě nebyl součástí organizované skupiny, ale jednal sám. Zatím není jasný ani motiv útočníka z Daytonu, jehož útok si vyžádal devět mrtvých.
5. 8. 2019|

Při střelbě v americkém El Pasu zemřelo dvacet lidí. Pachateli hrozí trest smrti

Americká prokuratura vyšetřuje střelbu v nákupním centru v El Pasu jako případ vnitrostátního terorismu. Prokurátor John Bash uvedl, že zvažuje v této kauze i federální obvinění ze zločinu z nenávisti. Jedenadvacetiletému útočníkovi tak hrozí trest smrti, který hodlá požadovat i texaská prokuratura. Podezřelým ze střelby je Patrick Crusius, kterého policie krátce po činu zatkla. Jen třináct hodin po masakru v El Pasu zastřelil útočník v Ohiu devět lidí a dalších 27 zranil.
4. 8. 2019Aktualizováno4. 8. 2019, 20:09|