TÉMA

Krávy

Dánové budou krmit dobytek směsí, která u něj sníží emise metanu

Dánsko ve snaze splnit své ambiciózní klimatické cíle bude zemědělcům dotovat zvláštní příměs do krmení, která u dobytka snižuje emise metanu až o 30 procent, informovala v úterý agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tamní vlády.
17. 4. 2024|

Americké krávy se nakazily ptačí chřipkou. Virus pronikl i do mléka

V mléce krav v Kansasu a Texasu se našel virus vysoce nakažlivé ptačí chřipky, informovali tento týden úředníci ministerstva zemědělství Spojených států amerických (USDA) a Texaské komise pro zdraví zvířat, kteří potvrdili nález viru A H5N1 v některých vzorcích nepasterizovaného mléka.
28. 3. 2024|

Překládání krav z havarovaného kamionu zabralo téměř celý den. Dopravu na D8 komplikovalo do půl šesté

Až v podvečer se podařilo zprůjezdnit dálnici D8 poblíž Veltrus na Mělnicku, kde v noci havaroval kamion. Vezl krávy, které bylo potřeba přeložit do jiného vozidla. Tři zvířata nehodu nepřežila, uvedla krajská policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Dálnice byla ve směru na Prahu celou dobu uzavřena, řidiči ji museli objíždět po staré silnici II/608.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 18:17|
Doporučujeme

Němečtí vědci učí telata chodit na latrínu. Chtějí tím snížit emise skleníkových plynů

Dobytek je jedním z hlavním původců skleníkových plynů. Němečtí vědci se pokouší problém vyřešit tím, že mladá telata naučí vyměšovat na předem určených místech, a po úspěšném experimentu jsou opatrně optimističtí.
15. 9. 2021|
Doporučujeme

V rotterdamském přístavu pluje kravín. Nizozemci tak reagují na obavy ze stoupající hladiny moře

Nizozemci po staletí bojují s mořem doslova o každý metr půdy. S obavami tak sledují změny klimatu a nárůsty hladin oceánů, a moři se snaží přizpůsobit – vysušují zemi, staví hráze a využívají také samotnou vodní hladinu. Staví na ní nejen domy, ale dokonce i celé farmy. Na historicky první farmě tohoto druhu natáčel v Rotterdamu štáb ČT.
29. 7. 2021|

Video z jatek ve Všeticích ukazuje kopání do zvířat. Firmu prověří veterináři

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) čeká do týdne sdělení ředitele Státní veterinární správy (SVS) Zbyňka Semeráda o výsledcích kontrol a přijatých opatření kvůli videu, kde je vidět kopání do zvířat na jatkách ve Všeticích. Chování zachycené na záběrech odsoudil a zopakoval, že stát chystá kontrolu všech jatek v Česku.
16. 10. 2019|
Změny klimatu

Zemědělství se musí radikálně změnit, říkají klimatologové. Pryč od přežvýkavců, doporučují

Světový fond na ochranu přírody (WWF) před pátečním zahájením zasedání Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) v Ženevě upozornil, že klimatické krizi nelze zabránit bez radikální transformace využívání půdy a potravinového systému. Zhruba čtvrtina emisí skleníkových plynů škodících klimatu pochází ze zemědělství, lesnictví a dalších způsobů využívání půdy, upozorňuje WWF.
2. 8. 2019|