TÉMA

Bílý kruh bezpečí

Soud potrestal Kočku za vydírání podmínkou, verdikt není pravomocný

Soud uložil pražskému podnikateli Janu Kočkovi podmíněný trest v délce 2,5 roku za to, že se zbraní vydíral jiného podnikatele. Hlavního aktéra napadení, Petra Řezníčka, potrestal tříletou podmínkou. Třetího účastníka incidentu Jana Krumlovského poslal na tři roky do vězení. Verdikt není pravomocný. Kočka, jehož rodina proslula pořádáním pražských Matějských poutí, figuruje i v rozsáhlé kauze daňových podvodů, v níž mu hrozí až desetileté vězení. Vinu v obou případech popírá.
2. 10. 2023|

Palec ukrytý v dlani ostatními prsty. Kampaň propaguje signál pomoci

Otevřená dlaň, do které se ohne palec a zbývající prsty ho schovají, je gesto, které signalizuje, že dotyčný potřebuje pomoc. V zahraničí se signál pomoci používá už dva roky, během první covidové uzávěry vznikl v Kanadě. Teď ho propaguje kampaň v Česku.
16. 1. 2022|

Oběti trestných činů někdy čekají na odškodnění příliš dlouho. Už 30 let jim pomáhá Bílý kruh bezpečí

Třicet let pomáhá obětem trestných činů Bílý kruh bezpečí. Podle něj se jejich situace zlepšila, ale ani dnes na svá práva často nedosáhnou. Přestože mají nárok na rychlou peněžitou pomoc, stát ji nestíhá vyplácet v tříměsíční zákonné lhůtě. Naopak pachatelé svá práva mnohdy využívají naplno.
3. 9. 2021|

Bránit se znásilnění není samozřejmé, v temném parku se jich podle psycholožky stává menšina

Proč o tom mluví až teď? zní častá reakce na zpětné obvinění ze sexuálního násilí. Podle advokátky Lucie Hrdé či forenzní psycholožky a soudní znalkyně Ludmily Čírtkové je to i proto, že si oběť často až zpětně uvědomí, že k násilí vlastně došlo, někteří lidé se zejména k obvinění svých blízkých také musí dlouho odhodlávat. V Česku je situace tím těžší, že podle sociologických studií je společnost k sexuálnímu násilí tolerantní, to se navíc projevuje i nízkými tresty pro usvědčené pachatele. Sexuálnímu násilí a jeho vnímání v Česku se věnoval pořad 90' ČT24.
27. 5. 2021|

Sestry Mirabalovy zemřely v rákosí u silnice. Na jejich počest mezinárodní den bojuje proti násilí na ženách

Uplynulo 60 let od vraždy Patrie, Minervy a Antonie Maríi Mirabalových, které se vzepřely diktátorskému režimu Rafaela Trujilla v Dominikánské republice. Sestry se staly nejen symbolem boje za svobodu a hrdinkami národa, ale i ikonami feminismu. Na jejich počest proto vyhlásila Organizace spojených národů (OSN) 25. listopad Mezinárodním dnem za odstranění násilí na ženách. Organizace přitom v době pandemie upozorňuje na zvyšující se míru zejména domácího násilí.
25. 11. 2020|

Kvůli zákazům hrozí nárůst domácího násilí. Policie v posledních letech nařídila přes 15 tisíc vykázání

Kvůli domácímu násilí policie v Česku přikročila už k více než 15 800 vykázáním z domova. Opatření na ochranu obětí může využívat od ledna 2007. Letos do konce března tak rozhodla zatím ve 344 případech. Statistiku zveřejnil Bílý kruh bezpečí. Organizace na pomoc obětem upozorňují na to, že v době mimořádných opatření může násilných výpadů za dveřmi bytů přibývat a situace týraných se může zhoršit.
11. 4. 2020|

Pomoc obětem domácího násilí je v době koronaviru složitější, organizace omezily některé služby

Omezení pohybu podle zkušeností z některých evropských zemí přináší nárůst počtu případů domácího násilí. Také česká intervenční centra řeší, jak ohroženým při současném úsporném režimu pomoci. Situace je nyní složitější například i pro mnohé samoživitelky.
4. 4. 2020|

Oběti trestných činů mohou žádat o odškodnění, ze 130 milionů nevyplatil stát ani tři

Jen třicet lidí dosud získalo odškodnění pro oběti trestných činů. Ministerstvo spravedlnosti je odškodnilo téměř třemi miliony korun, k dispozici přitom na účtu bylo téměř 130 milionů. Většina peněz kvůli malému zájmu obětí trestných činů podle mluvčího ministerstva Martina Bačkovského propadla státu. Podle ředitelky Bílého kruhu bezpečí by pomohla větší informovanost obětí a delší lhůta na podání žádosti.
2. 8. 2019|