TÉMA

Oběť

Ve střední Africe se rozvodnilo Kongo, záplavy mají stovky obětí

Řeka Kongo vystoupala na nejvyšší úroveň za více než 60 let a způsobila záplavy v celé Demokratické republice Kongo i v sousední Konžské republice. Podle úřadů zabily povodně za poslední měsíce více než tři stovky lidí. Za ničivost přírodního živlu může podle expertů špatné městské plánování a slabá infrastruktura některých afrických zemí.
11. 1. 2024|

Obětí novoročního zemětřesení v Japonsku je 120, další stovky lidí se pohřešují

Už nejméně 120 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Dalších 200 lidí je stále nezvěstných. S odvoláním na místní činitele o tom v sobotu informovala agentura Kjódó. Japonský premiér Fumio Kišida už předtím hovořil o „mnoha obětech“ a velkých škodách. Agentura AFP napsala, že ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo 155 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně. Záchranné operace ztěžuje déšť a krupobití. Déšť se očekává až do neděle, poté bude v regionu sněžit.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 14:26|

Požár na Havaji má už přes sto obětí. Zničil i díla českých sklářů

Počet obětí požárů na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 106, uvedl deník The New York Times (NYT) s odkazem na místní úřady. Týmy specialistů s pomocí vycvičených psů k úternímu večeru (dnešnímu ránu SELČ) prohledaly 32 procent spálené oblasti a pátrají po dalších pozůstatcích. Guvernér Josh Green varoval, že obětí celkem může být až ke dvěma stům. Identifikovat mrtvé je navíc velmi obtížné. Požáry na Havaji zničily i díla českých sklářů.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 20:51|

Politici i pamětníci si celý den připomínají oběti holocaustu

U příležitosti Dne památky obětí holocaustu se v Senátu a na ministerstvu zahraničí uskutečňují vzpomínková setkání. V Senátu vystoupili kromě předsedů obou komor parlamentu Miloše Vystrčila (ODS) a Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) třeba také bývalá vězeňkyně nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka Dita Krausová.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 12:37|

Rusko intenzivně ostřeluje Chersonskou oblast. Přibývá obětí zásahu domu v Dnipru

Přinejmenším jednu oběť si vyžádalo pondělní ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny ruským dělostřelectvem, oznámil šéf oblastní správy Jaroslav Januševyč. Ostřelování pokračovalo i na dalších místech země. Ukrajinské úřady zároveň informovaly, že sobotní zásah devítipodlažního domu v Dnipru si vyžádal 40 mrtvých, další desítky lidí se stále pohřešují.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 20:38|

Pohřební ústavy v Číně nestíhají, úřady ale dál přiznávají minimum obětí covidu-19

Čína podle vlastních statistik zaznamenala od začátku pandemie přes pět tisíc úmrtí na následky covidu-19. Peking aktuálně čelí rostoucímu tlaku, aby klíčová data upřesnil a doplnil. Nad čínskou oficiální bilancí se vznáší řada otazníků zejména po uvolnění opatření a prudkém nárůstu nových diagnóz. Obavy vyvolávají i blížící se oslavy nového lunárního roku, kdy se celá asijská země dává do pohybu.
13. 1. 2023|

V Kvítkovicích zasáhl požár opuštěný dům, jeden člověk zemřel, druhý byl zraněn

V místní části Otrokovic v Kvítkovicích dnes vpodvečer zasáhl požár opuštěný bytový dům. Hasiči z něj vynesli tři osoby, jedna z nich poté zemřela. Požár má jednu oběť a tři zraněné. Informoval o tom mluvčí hasičů Roman Žemlička.
3. 12. 2022Aktualizováno3. 12. 2022, 20:32|

V polském Przewodówě pochovali první oběť dopadu rakety z Ukrajiny

Ve vsi Przewodów na východě Polska se v sobotu konal pohřeb prvního ze dvou obyvatel, kteří přišli o život v úterý po dopadu zřejmě ukrajinské rakety. Dvaašedesátiletý muž, který je jednou ze dvou prvních polských civilních obětí války na Ukrajině, se dočkal státního pohřbu. Jeho šedesátiletý kolega bude pohřben v neděli, připomíná agentura DPA.
19. 11. 2022|

Ukrajinka ve filmu hledá spravedlnost po útoku na svého syna

Do kin vstoupilo koprodukční drama o životě národnostních a etnických menšin v Česku s názvem Oběť. Snímek měl premiéru na festivalu v Benátkách, pak se objevil i ve výběru přehlídky v Torontu. Natočil ho Michal Blaško, mimo jiné jeden z režisérů Případů prvního oddělení, který pro ČT vytvořil i minisérii Podezření.
12. 11. 2022|

Na letišti u Kolína vzplálo letadlo i hala. Zahynul jeden člověk

Jeden člověk ve středu zahynul při požáru na letišti Osičiny na Kolínsku. Předběžný odhad škody činí jedenáct milionů korun, z toho sedm na budově a čtyři na leteckém vybavení. Jak požár vznikl, zatím není jasné. Zřejmě šlo o manévr ultralehkého letadla poblíž hangáru a následný pád, příčinu určí odborníci z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Oheň, který zasáhl letadlo a halu, dostali hasiči pod kontrolu, snížený je i poplachový stupeň, řekli policejní mluvčí Barbora Schneeweissová a mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 18:19|

Kalifornský požár zabil dva lidi a tisíce jich vyhnal z domovů

Na jihu Kalifornie nedaleko Los Angeles zuří lesní požár. Dosud zabil dva lidi a zcela zničil sedm domů. Dalších patnáct set obydlí je v bezprostředním ohrožení a jejich obyvatelé se museli evakuovat. V oblasti panují čtyřicetistupňová vedra. Příčina požáru zatím není známá.
6. 9. 2022|

Rusové intenzivně ostřelují Severodoněck

Ruská armáda na východě Ukrajiny zintenzivnila útok na Severodoněck poté, co obsadila město Lyman, nedaleký železniční uzel. Podle analytiků mají Rusové i Ukrajinci na Donbase značné ztráty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal situaci u Severodoněcka a také Lysyčansku jako nepopsatelně těžkou. V příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní ze Západu.
29. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 00:02|

Počet obětí záplav na severu Turecka se zvýšil na 31. Voda strhla pět mostů

Počet obětí záplav, které tento týden zasáhly několik provincií na severu Turecka, se zvýšil na 31. Záchranáři totiž našli v troskách další mrtvé, informovala agentura AP. Opoziční poslanec za nejhůře zasaženou provincii Kastamonu s odkazem na turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD uvedl, že pohřešovaných je více než tři sta. Místo katastrofy navštívil prezident Recep Tayyip Erdogan a slíbil finanční pomoc.
13. 8. 2021Aktualizováno13. 8. 2021, 19:42|

„Jsou místa v naší historii, na která nemůžeme být pyšní,“ zaznělo na pietě za oběti komunismu

Památku obětí komunistického režimu uctili na hřbitově v pražských Ďáblicích zástupci Sdružení bývalých politických vězňů, Poslanecké sněmovny a Senátu. U pomníku položili věnce také představitelé církve či diplomaté. Památka se připomíná každoročně v den, který předchází výročí vraždy političky a právničky Milady Horákové. Na hřbitově leží kolem dvou set obětí komunistického režimu včetně více než čtyřiceti dětí.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 18:06|

Sankce proti Putinovu příteli či žíznící Krym. Analytici nabízejí možná vysvětlení ruských manévrů

Otočka ukrajinského vedení od naivní snahy o dialog k tvrdě protiruské pozici. Vysychající Krym zoufale potřebující obnovu zásobování vodou z Dněpru. Podzimní parlamentní volby v Rusku. Potřeba otestovat nového amerického prezidenta. Nebo příhodná geopolitická situace. To jsou některé z možných příčin nové eskalace mezi Ruskem a Ukrajinou zmiňované světovými analytiky. O cílech Vladimira Putina jen opatrně spekulují. Nejčastěji se kloní k variantě, že chce Ukrajinu vyprovokovat k vojenské akci, která by se stala záminkou pro vyslání ruských „mírových sil“. Upozorňují, že role oběti hrdinně se bránící přesile může v něčem vyhovovat i Kyjevu.
15. 4. 2021|

V kanadském Vancouveru útočník pobodal sedm lidí. Jedna z obětí zraněním podlehla

Jedna žena zemřela a šest dalších bylo zraněno při sobotním útoku nožem na severu kanadského Vancouveru. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP. Policie vzala do vazby podezřelého, vyšetřovatelé se domnívají, že útočil sám. Motiv činu policie vyšetřuje.
28. 3. 2021|

Balkon v Hofburgu, na kterém vystoupil Hitler, by mohl být v rámci osvěty otevřen veřejnosti

Balkon vídeňského Hofburgu, ze kterého nacistický diktátor Adolf Hitler 15. března 1938 oznámil připojení Rakouska k Německé říši, by měl být přístupný veřejnosti. V rozhovoru s agenturou DPA k tomu vyzvala ředitelka Muzea moderních rakouských dějin Monika Sommerová. Návštěva místa spojeného s nejtemnější kapitolou rakouské historie by podle ní mohla přispět k demokratické osvětě.
14. 3. 2021|

Násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Z kanceláří zmizely počítače

Středeční násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Zraněním způsobeným během vpádu příznivců Donalda Trumpa podlehl policista ze sboru, který areál chrání. Po počátečních nejasnostech to potvrdil samotný sbor. Z několika kanceláří včetně té pro šéfku demokratické většiny Nancy Pelosiovou zmizely počítače. Kvůli vpádu už odstoupili tři vysoce postavení činitelé, kteří měli na starosti pořádek v areálu Kongresu.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 21:28|

Oběti trestných činů mohou žádat o odškodnění, ze 130 milionů nevyplatil stát ani tři

Jen třicet lidí dosud získalo odškodnění pro oběti trestných činů. Ministerstvo spravedlnosti je odškodnilo téměř třemi miliony korun, k dispozici přitom na účtu bylo téměř 130 milionů. Většina peněz kvůli malému zájmu obětí trestných činů podle mluvčího ministerstva Martina Bačkovského propadla státu. Podle ředitelky Bílého kruhu bezpečí by pomohla větší informovanost obětí a delší lhůta na podání žádosti.
2. 8. 2019|