TÉMA

Pandur

Na dálnici u Tuchlovic vjel vůz do vojenské kolony, při nehodě se čtyři vojáci lehce zranili

Na dálnici D6 u Tuchlovic na Kladensku se ve středu ráno ve směru na Prahu stala nehoda osobního auta a vojenských vozidel. Čtyři vojáci jsou lehce zranění. Dálnice nebyla uzavřená, avšak vzhledem k ranní špičce byl průjezd několik hodin komplikovaný. V koloně byly tři pandury, jedno doprovodné nákladní auto a dvě vojenská osobní vozidla. Mluvčí armády Magdalena Dvořáková dopoledne informovala, že všichni vojáci byli propuštěni z nemocnice. Kladenská policejní mluvčí Michaela Richterová doplnila, že škoda na havarovaných vozech byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 13:26|

Česká armáda oslavila třicet let existence. Veřejnosti se představila na Náplavce

Resort obrany oslavil třicetiny Armády ČR trochu netradičně. Obvykle se prezentační akce odehrávaly na pevné zemi nebo ve vzduchu, ale ve středu se vojáci představili na Vltavě v Praze. Ukázky se přizpůsobily prostředí – návštěvníci například viděli vyskakovat výsadkáře a záchranáře z vrtulníku do vody, záchranáře poté vyzvedl jiný vrtulník. Na obou březích řeky se představily tři desítky vojenských útvarů všech druhů sil armády.
28. 6. 2023|

Stát plánuje do rozpočtu obrany poslat 155 miliard. Splní tak závazek vůči NATO

V roce 2025 plánuje stát poslat na obranné výdaje 155 miliard korun. Je to o 66 miliard víc než letos. Tato čísla se podle zjištění České televize objevují v aktuálním rozpočtovém výhledu na další roky, který začátkem měsíce schválila vláda. Stát by tak po dvou dekádách znovu splnil závazek vůči NATO, vydávat na obranu dvě procenta HDP.
18. 6. 2022|

Česko nabídlo Slovensku obrněné pandury, o armádní tendr má zájem více zemí

Česko nabídlo Slovensku do mnohamiliardového tendru obrněné vozidlo Pandur II od společnosti Tatra Defence Vehicle. Uvedla to Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Slovensko informovalo o tom, že v připravovaném nákupu bojových obrněných kolových vozidel pro svou armádu dostalo nabídky od pěti zemí, včetně Česka. Vozidla chce nakoupit formou mezivládní dohody.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 16:30|

Ministerstvo podepsalo smlouvu na servis pandurů, koupí také protiletadlový raketový systém

Ministerstvo obrany podepsalo rámcovou smlouvu na servis bojových vozidel Pandur na příští čtyři roky. Je ve výši až 2,39 miliardy korun s DPH, oznámil na Twitteru ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Komplexní servisní podporu bude mít i nadále na starosti kopřivnická firma Tatra Defence Vehicle. Obrana také koupí protiletadlový raketový systém za 10 miliard z Izraele.
25. 9. 2020Aktualizováno25. 9. 2020, 10:29|

Na armádní techniku jdou miliardy, část ale není schopná provozu, zjistil kontrolní úřad

Ministerstvo obrany investovalo v letech 2016 až 2018 do nové techniky české armády 2,8 miliardy korun, dalších 1,3 miliardy korun stály opravy, údržba a náhradní díly. Přesto nebyla velká část obrněné techniky provozuschopná, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Problémem je podle kontrolorů i závislost na dodavatelích nebo prodražování oprav a údržby obrněné techniky. Ministerstvo obrany se hájí tvrzením, že dohánělo při opravách armádní techniky deficit z předchozích let.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 13:24|

Česká armáda je o čtyři pandury bohatší. Vojáci převzali první část dvoumiliardové zakázky

První čtyři speciální pandury z 20 objednaných obrněných vozidel v úterý ve Štěpánově na Olomoucku převzali zástupci 4. brigády rychlého nasazení, která plní nejnáročnější úkoly. Výrobci předtím moderní bojovou techniku téměř rok testovali.
4. 2. 2020|

Ministerstvo se omluvilo za nezákonné odposlechy novináře Janka Kroupy

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo reportérovi Českého rozhlasu Janku Kroupovi za nezákonné policejní odposlechy jeho telefonu v kauze Pandur. Uvedl to server iROZHLAS.cz a omluvu potvrdilo i ministerstvo. Došlo k ní ale až po několika letech a vleklých soudních tahanicích, odposlechy se totiž týkají let 2011 a 2012.
2. 8. 2019|