TÉMA

Podmínky

Dva kapři a dost. V jihočeských revírech začal platit přísnější rybářský řád

V jihočeských vodách a revírech musejí rybáři počítat s několika zásadními změnami rybářského řádu. Nově je omezen počet ulovených dravých ryb. A lidé, kteří si ponechají dva kapry, musí ukončit denní lov. Konkrétní podmínky se v jednotlivých krajích liší.
26. 3. 2024|

Hlasovat z ciziny nelze, pozor na přestěhování. Vnitro zveřejnilo pravidla pro eurovolby

Ministerstvo vnitra zveřejnilo na svém webu informace o podmínkách kandidatury a hlasování ve volbách do Evropského parlamentu, které se v Česku uskuteční 7. a 8. června. Čas na to mělo podle zákona právě do úterý, tedy ve lhůtě 80 dní před startem voleb.
19. 3. 2024|

Evropská komise uvedla, že prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Evropská komise (EK) oznámila, že prodlouží licenci pro používání pesticidu glyfosátu o dalších deset let. Bude ale potřeba dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém prohlášení. EK reagovala na čtvrteční  hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států na návrhu, zda licenci prodloužit, opět neshodli.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 15:42|

Uprchlíci z Ukrajiny žili v Ostravici bez vody, na záchod chodili ven. Majitel přitom pobíral miliony

V nevhodných podmínkách a bez vody údajně až sedm měsíců žili uprchlíci z Ukrajiny v ubytovacím zařízení v Ostravici. ČT o tom informovala jedna z bývalých nájemnic. Za lůžko v pokoji pro tři osoby si měla společnost účtovat pět tisíc korun měsíčně. Ubytovna je přitom zároveň zaregistrovaná v evidenci nouzového ubytování.
27. 10. 2023|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Žádné NATO ani EU, ruština jako státní jazyk. Moskva odhalila „podmínky“ pro mír, Kyjev kontroval vlastními

Moskva v sobotu prostřednictvím náměstka ministra zahraničí oznámila sedm požadavků pro nastolení míru na Ukrajině. Žádá mimo jiné, aby Ukrajina uznala ruštinu za státní jazyk a vzdala se snahy o vstup do Severoatlantické aliance i do Evropské unie. Kyjev podle médií odpověděl svými podmínkami, které zahrnují i vytvoření demilitarizované nárazníkové zóny na ruském území, vydání válečných zločinců a strůjců války a vyplacení reparací.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 22:56|

Spalovna v Rybitví má povolení od ministerstva. Pardubice chtějí s resortem ještě jednat

Spalovna průmyslového odpadu v Rybitví u Pardubic získala povolení od ministerstva životního prostředí. Zmodernizovat a obnovit provoz se tam snaží už od roku 2006 majitel areálu, kterým je společnost AVE CZ. O kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA) firma už několikrát neúspěšně usilovala. Zatímco ministerstvo teď povolení udělilo, proti jsou obce i Pardubický kraj.
12. 5. 2023|

Německá vláda po začátku války slibovala rychlou výstavbu větrných elektráren. Plány zůstávají na papíře

Před rokem – po vypuknutí války na Ukrajině – slibovala německá spolková vláda masivní rozvoj obnovitelných zdrojů energie, zejména větrných elektráren. Jenže naplánovaný větrný boom, jehož cílem mělo být energeticky nezávislé Německo, zatím nepřichází. I kvůli odporu některých spolkových zemí. Spolkový parlament schválil ale počátkem března zákon, který by měl přípravu stavby větrných elektráren zjednodušit a urychlit.
11. 3. 2023|

Česko bude moci využít dalších 22 miliard z fondu obnovy, Evropská komise kývla

Česko nejspíše bude moci využít zhruba 22 miliard korun (928 milionů eur) z mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Schválila to Evropská komise, podle které stát splnil všechny podmínky pro získání první řádné platby za sedm miliard. Definitivně ještě musí postoj komisařů formálně potvrdit zástupci členských států. První peníze z fondu obnovy získalo Česko už předloni. V rámci předfinancování přišlo 915 milionů eur.
8. 2. 2023|

Ekonomika stoupla, podmínky v průmyslu se však zhoršují

Ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla česká ekonomika meziročně o 1,6 procenta. Hrubý domácí produkt (HDP) se ale proti předchozímu čtvrtletí naopak snížil o 0,4 procenta. Předběžný odhad zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 21:43|

Přísné podmínky od nákupu legální marihuany neodrazují. Uruguay je pionýrem nekonvenčních řešení, říká expert

Bez kapuce na hlavě a s biometrickou fotkou se dospělí obyvatelé Uruguaye už pět let mohou vydávat do speciálních lékáren pro marihuanu pro rekreační užití. Šlo o první zemi na světě, která takovou věc povolila. Podle českého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila díky tomu v Uruguayi ustoupil černý trh. Podobnou cestou se vydávají i další státy. Experti ale varují před přílišnou liberalizací.
19. 7. 2022|

Stát sliboval podpořit z evropských peněz stavbu pěti tisíc sociálních bytů, vznikne sotva polovina, zjistila kontrola

Jen necelá polovina z plánovaných pěti tisíc sociálních bytů, které chtěl nechat stát do roku 2023 postavit z evropských peněz, opravdu vznikne. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zabýval uskutečňováním záměrů ministerstva pro místní rozvoj. Připustil, že hlavním důvodem byl malý zájem žadatelů o podporu, což ale přičítá podmínkám pro podávání žádostí. Kritizoval i dlouhý čas na hodnocení projektů. Ministerstvo připustilo, že s výstavbou sociálních bytů jsou potíže, slíbilo nápravu.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 11:31|

Stovka lidí se pokusila překonat polsko-běloruskou hranici, policie v oblasti našla mrtvého Syřana

Polská policie nalezla u hranic s Běloruskem tělo mladého Syřana. Příčina jeho smrti zatím nebyla zjištěna, informovala na Twitteru policie Podleského vojvodství. Ve stejné oblasti se v noci na sobotu pokusila překročit hranice zhruba stovka migrantů. Bělorusové zde podle polských pohraničníků strhli část improvizovaného hraničního plotu. Na běloruské straně hranice s Polskem táboří několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat do Evropské unie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 21:37|

Praha požaduje úpravy restauračních zahrádek v centru. Provozovatelé to mají za likvidační

Magistrát zrušil povolení pro dvě desítky restauračních zahrádek v centru Prahy. A požaduje úpravy, aby úzké ulice byly lépe průchozí a na zahrádkách stály pouze stoly, židle a slunečníky. Restauratéři to odmítají s tím, že zmenšení zahrádek je pro ně nedlouho po covidových restrikcích likvidační.
25. 9. 2021|

Uniqa neuhradí záchranu dvou horolezců v Pákistánu, potvrdila pojišťovna

Pojišťovna Uniqa neuhradí náklady na záchranu dvou českých horolezců z hory Rakapoši v Pákistánu. Už zaplacené peníze po nich může vymáhat, sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění. Horolezce, které před týdnem z hory snesl vrtulník, podle pákistánského tisku zadržují místní úřady, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci.
22. 9. 2021|

30 let zpět: Pravda o zemědělství v Českých Budějovicích

Na náměstí v Českých Budějovicích se před třiceti lety uskutečnilo shromáždění proti agrární politice ministerstva zemědělství. Organizátoři protestní akce nazvané „Pravda o zemědělství“ zde vydali prohlášení s celou řadou požadavků, které měly zlepšit podmínky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
31. 8. 2021|

Cestující by se měli dostavit tři hodiny před odletem, doporučuje pražské letiště

Lidé, kteří se chystají odletět z Letiště Václava Havla v Praze, by měli namísto dosavadních dvou hodin před odletem dorazit na místo ještě o hodinu dříve, tedy celkem tři před startem letadla. Řada cestujících totiž nemívá v pořádku dokumenty, které jsou nyní kvůli covidu nutné, a tento krok má tak umožnit, aby se stihly napravit případné chyby. Novinkou je i to, že pro cestující do zemí Schengenu odpadla povinnost procházet dočasně zavedenou pasovou kontrolou.
7. 7. 2021|

Prezident Zeman podepsal rozšíření pravomocí ČNB. Odsouhlasil také zahrádkářský zákon nebo normu o soudech

Česká národní banka bude mít ze zákona pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Dosud mohla dávat bankám pouze doporučení, která ale nejsou právně závazná. Rozšíří se také možnosti ČNB při obchodování na finančních trzích. Novelu zákona o ČNB, která tyto a další změny zavádí, podepsal prezident Miloš Zeman. Kromě toho stvrdil i zahrádkářský zákon nebo zákon o soudech a soudcích.
1. 6. 2021|

Vakcínu mohou dostat i mladiství od šestnácti let, pokud to jejich zdravotní stav vyžaduje

K očkování se v Česku můžou hlásit i někteří pacienti starší šestnácti let. Kódy, přes které registraci v centrálním systému vytvoří, dostanou u ambulantních specialistů. Vhodná je pro ně ale pouze vakcína od společnosti Pfizer.
11. 4. 2021|

30 let zpět: Učitelé demonstrují za odbornější vedení

Protest několika set pedagogů u budovy ministerstva školství dal najevo nespokojenost českých učitelů. Ti se dožadovali řešení nahromaděných problémů. Například chtěli více odborníků na ministerstvu nebo znát jeho budoucí koncepci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 2. 2021|

Rybolov je pro mnohé podstatný, na jeho pravidlech se musíme dohodnout, shodli se europoslanci Zahradil s Niedermayerem

Podle britského premiéra Borise Johnsona je brexit bez obchodní dohody stále nejpravděpodobnější variantou. Brusel sice naznačil pokrok –⁠ hlavní vyjednavač Michel Barnier ale soudí, že bez kompromisu uzavřeného ještě tento týden už nezbude čas na jeho schválení. O tématu v pořadu Události, komentáře diskutovali europoslanec a expert ODS na zahraniční agendu Jan Zahradil s europoslancem za TOP 09 Luďkem Niedermayerem.
16. 12. 2020|

Podmínky ve zpracovatelském sektoru jsou nejhorší od června 2009

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v červenci opět výrazně zhoršily. Index PMI klesl na 43,1 bodu z červnových 45,9 bodu, což je nejníže od června 2009. Informovala o tom společnost IHS Markit.
1. 8. 2019|