TÉMA

Egejské moře

Monoxylon dorazil do cíle. Česká expedice plula pět set kilometrů Egejským mořem

Česká námořní expedice Monoxylon IV je v cíli své zhruba pět set kilometrů dlouhé trasy Egejským mořem. Experimentální archeologové z Archeoparku Všestary na Královéhradecku se ve středu v replice pravěkého člunu vylodili na Peloponésu v pevninském Řecku poblíž významné archeologické lokality, jeskyně Franchthi v Argolském zálivu. Informoval o tom archeolog a organizátor expedice Radomír Tichý. Cílem výpravy je přispět k poznání, jak před devíti tisíci lety ve Středomoří vypadala zemědělská kolonizace.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:10|

Mapy odhalí turecké vnitřní rozpory i vnější ambice

Turecko bývá ve volbách v posledních desetiletích celkem čitelně rozděleno: západ volí liberální opozici, jihovýchod kurdské kandidáty a široký střed Stranu spravedlnosti a rozvoje prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Příčiny tohoto rozdělení i zahraničněpolitické důrazy jednotlivých sil může osvětlit pohled na některé mapy.
9. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 07:17|

Turecko leží na tektonických zlomech, silná zemětřesení jsou jen otázkou času

Turecko a Sýrii v pondělí zasáhla série masivních otřesů. Obě země leží v tektonicky velmi aktivní oblasti. Ani ta nejlepší opatření je nedokáží úplně ochránit. Tření tektonických desek představuje hrozbu hlavně pro zalidněné oblasti, zejména Istanbul.
6. 2. 2023|

Nejoblíbenější manželkou byla sestřenice. Vědci popsali rodinné vztahy minojské kultury

Starověká společnost na Krétě se v mnohém lišila nejen od těch moderních, ale i od soudobých. Nový výzkum například ukázal, že sňatky se tam významně často uzavíraly v rámci blízké rodiny.
18. 1. 2023|

Teplé moře, čisté nebe, občas medikán. Řecké klima se ovšem také mění

Středomořské klima s horkými a slunečnými léty, která trvají podstatně déle než v Česku, a samozřejmě teplé moře jsou hlavní důvody, proč každoročně vyráží mnoho turistů do Řecka. Tamní podnebí má ale i několik zvláštností.
30. 7. 2022|

Ve Francii a na řeckém Lesbu se podařilo zastavit požáry. Na Pyrenejském poloostrově vedra usmrtila už 1700 lidí

Hasiči s týmy pomocníků v noci na pondělí vyhloubili příkopy a vytvořili průseky kolem evakuovaných vesnic na řeckém ostrově Lesbos. Zastavili tak požár, který tři dny ohrožoval mnoho obydlí. Oheň se podařilo zastavit také na jihozápadě Francie. Evropská kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedla, že vlna veder, která v druhé polovině července sužuje Evropu, způsobila jen na Pyrenejském poloostrově více než 1700 úmrtí. Současně WHO vyzvala ke společnému postupu v boji proti změně klimatu.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 20:20|

U řeckého ostrova Paros ztroskotala loď s migranty, zemřelo nejméně 16 lidí

Nejméně 16 lidí přišlo o život při páteční nehodě lodi s migranty u řeckého ostrova Paros ve střední části Egejského moře. Vyplývá to z nové bilance obětí, o níž v sobotu s odvoláním na řeckou pobřežní stráž informovala agentura Reuters.
25. 12. 2021|

Tvrdá, ale férová, říká Řecko o své migrační politice. Kritici mluví o drakonických trestech

Řecko otevřelo dva nové uprchlické tábory na ostrovech Leros a Kos. V zařízeních placených Evropskou unií je striktnější režim než v těch původních. Vláda v Aténách tvrdí, že je to v zájmu bezpečnosti. Tábory kritizují lidskoprávní organizace, podle nich jsou součástí restriktivní migrační politiky. Stejně jako perzekuce některých běženců a dobrovolníků.
27. 11. 2021|

Počet obětí požárů se v Turecku zvýšil na osm, s ohni bojují v Řecku a Itálii

Počet obětí lesních požárů, které tento týden zasáhly Turecko, se zvýšil na osm. Tureckým hasičům se podařilo dostat pod kontrolu přes stovku požárů na jihu země, uvedla agentura AP. Oheň ale nadále sužuje rovněž jihozápad řeckého Peloponéského poloostrova, ostrov Rhodos a jižní Itálii. Jih Evropy se již několik dní potýká s vlnou velkých veder.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 21:03|

V Turecku kvůli požárům zemřelo šest lidí, české ministerstvo varovalo turisty

Turecké pobřeží Egejského moře sužují požáry, které se již rozšířily i k některým letoviskům, z nichž se musely evakuovat tisíce lidí. Někteří přitom museli uniknout z hotelů obklíčených ohněm na lodích. Kvůli živlu již v zemi přišlo o život šest lidí a stovky jich musely být ošetřeny, informovala agentura AP. České ministerstvo zahraničí varovalo turisty, kteří mířili do oblasti. S požáry se potýká také Itálie, zejména ostrov Sicílie, a Řecko. Situace se v příštích dnech zřejmě nezlepší, v jižní Evropě bude pokračovat výjimečná vlna veder.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:31|

Policie vznesla obvinění kvůli letu Smartwings s porouchaným motorem

Policie obvinila jednoho člověka v souvislosti s letounem společnosti Smartwings, který v roce 2019 letěl z Řecka do Prahy s porouchaným motorem. Webu Zdopravy.cz to řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Obviněný je podle něj stíhán kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti.
1. 7. 2021|

Řecko násilně vrací běžence do Turecka, uvádějí svědci. Atény to popírají

Řecko podle svědectví běženců nadále používá násilné metody na hranici s Tureckem. Nelegální vracení migrantů mimo území Evropské unie kritizuje řada organizací včetně OSN, jako poslední vyzvala Atény k ukončení kontroverzní praxe Rada Evropy. Řekové tato obvinění opakovaně odmítají. Na nejfrekventovanější migrační trase Egejského moře natáčel i štáb České televize.
4. 6. 2021|

Smlouva, která brání milionům v cestě do Evropy. Před pěti lety uzavřela Unie s Tureckem migrační dohodu

Turecko chce zrevidovat migrační dohodu, kterou uzavřelo před pěti lety s Evropskou unií. Podle Ankary se počet příchozích uprchlíků ze Sýrie výrazně zvýšil a příspěvky z Bruselu pokrývají pouze část výdajů. Evropská unie loni Turecko kritizovala, že dohodu přestalo plnit. Přesto mají obě strany zájem na tom, aby smlouva z 18. března roku 2016 pokračovala.
18. 3. 2021|

Řecký diktátor, který se za války postavil silnějším Italům. Před 80 lety zemřel Ioannis Metaxas

Přesně před 80 lety – 29. ledna 1941 – zemřel Ioannis Metaxas. Řecký diktátor během své čtyři roky trvající vlády masově pronásledoval politické oponenty, budoval policejní stát a uplatňoval tvrdou cenzuru. Na druhou stranu se však nekompromisně postavil Mussoliniho Itálii, za což ho Řekové dodnes oslavují.
29. 1. 2021|

Vědci na Lesbu objevili zkamenělý strom starý 20 milionů let. Byl částí velkého pravěkého lesa

Řečtí výzkumníci na ostrově Lesbos v Egejském moři našli zkamenělinu stromu starého zhruba dvacet milionů let. Fosílie měla neporušené větve i kořeny, uvedla agentura Reuters.
27. 1. 2021|

Záchranné práce v Izmiru skončily. Zemětřesení má 116 obětí

Počet obětí pátečního zemětřesení v Egejském moři vystoupal na 116. V tureckém Izmiru, kde si otřesy vyžádaly 114 životů, skončilo pátrání po obětech a přeživších. Záchranáři z trosek budov vysvobodili 107 lidí. Ve třetím největším tureckém městě bylo zraněno více než tisíc osob.
4. 11. 2020|

Kvůli zemětřesení v Egejském moři zemřelo 109 lidí. Záchranáři z trosek vyprostili malou holčičku

Páteční zemětřesení v Egejském moři si vyžádalo již 109 životů, převážnou většinu z nich v západotureckém městě Izmir, informovala s odvoláním na turecké úřady agentura AP. V třetím největším tureckém městě pokračuje pátrání po obětech i přeživších. Turečtí záchranáři v úterý vysvobodili čtyřletou holčičku, která v troskách strávila 91 hodin.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 13:23|

Zemětřesení v Řecku a Turecku má nejméně 85 obětí. Prohledávání trosek komplikují následné otřesy

Páteční zemětřesení v Řecku a Turecku už má nejméně 85 obětí, až na dva jsou všichni mrtví hlášeni z tureckého přístavního města Izmir. V třímilionovém velkoměstě hasiči i nadále pátrají po zavalených v osmi zřícených budovách, uvedl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. V Turecku se při zemětřesení zranilo téměř tisíc lidí, více než dvě stovky z nich vyžadují péči lékařů.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 13:57|

Muž v troskách po zemětřesení přežil 34 hodin. Turečtí záchranáři ale nacházejí již hlavně mrtvé

Záchranáři v Turecku našli živého sedmdesátiletého muže pod sutinami domů, které se zřítily při pátečním silném zemětřesení. Muž v troskách přežil 34 hodin. Otřesy zasáhly především západ Turecka a řecký ostrov Samos, počet obětí vystoupil na 81. Turecká agentura Anadolu uvedla, že v Turecku je 79 mrtvých. Na Samosu zemřeli dva lidé.
1. 11. 2020Aktualizováno1. 11. 2020, 22:36|

Turecko a Řecko po pátečním zemětřesení evidují 39 mrtvých

Už 39mrtvých a skoro 900 zraněných evidují v Turecku a Řecku v důsledku pátečního zemětřesení, které tvrdě zasáhlo turecké pobřežní velkoměsto Izmir a jeho okolí a také řecký ostrov Samos. Ještě po 18 hodinách od zemětřesení se v sobotu záchranářům podařilo z trosek osmipatrového domu v Turecku vyprostit živou ženu a tři její děti. Všichni byli odvezeni do nemocnice, po čtvrtém dítěti záchranáři stále pátrají.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 21:53|

Řecko a Turecko zasáhlo silné zemětřesení. Ve Smyrně se zřítily domy, ostrov Samos hlásí tsunami

Část Řecka a Turecka v pátek zasáhlo zemětřesení s ohniskem v Egejském moři v hloubce 16,5 kilometru. Otřesy pocítili i obyvatelé Atén a Istanbulu. Ohnisko se nacházelo třináct kilometrů severně od řeckého ostrova Samos. Při zemětřesení v Turecku zemřelo nejméně dvanáct lidí a přes 550 obyvatel utrpělo zranění. Řecko hlásí dvě oběti a dvacítku zraněných. Podle Evropského středomořského seismologického centra (EMSC) otřes dosáhl síly 6,9 stupně, turecké úřady uvádí sílu 6,6 stupně.
30. 10. 2020Aktualizováno30. 10. 2020, 20:33|

Bouře Janos působí v Řecku výpadky proudu a zaplavuje domy, zraněné úřady nehlásí

Řecko se potýká s bouří Janos, kterou meteorologové označují za takzvaný medikán, tedy středomořský hurikán. Živel způsobil hmotné škody, oběti ani zraněné úřady nehlásí. Očekává se, že bouře se přes Řecko bude přesouvat do konce víkendu.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 13:08|

Řecko-turecké rozhovory se vzdalují, napětí roste. Ankara prodloužila těžební misi ve Středomoří

Namísto slibovaných rozhovorů mezi Tureckem a Řeckem přichází další konfrontace. Ankara o necelý týden prodloužila misi těžební lodi ve vodách jihozápadně od Kypru, které si na základě nedávné dohody s Egyptem nárokují Athény. Řecký parlament krátce po tureckém kroku zmíněnou dohodu ratifikoval. Turecko ji označuje za nelegitimní. Evropská unie připravuje protiturecké sankce.
28. 8. 2020Aktualizováno28. 8. 2020, 16:05|

Turecké působení v Egejském moři znervózňuje Řecko. O situaci jedná i šéf americké diplomacie Pompeo

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo navštívil Rakousko, kde mimo jiné jedná s řeckým ministrem zahraničí o vyhrocené situaci v Egejském moři. Řecko si stěžuje na turecké operace v takzvaném kontinentálním šelfu, protože podle něj ohrožují bezpečnost v regionu. Společně s dalšími státy vyzvalo Řecko OSN, aby tato organizace nerespektovala dohodu o územích možné těžby, kterou Turecko s Libyí podepsalo minulý rok.
14. 8. 2020|