TÉMA

Javorník

Cesta napříč Českem láká stále více lidí. Hodně oblíbená je stezka podél severních hranic

Několikadenní nebo organizované pochody jsou v Česku stále oblíbenější. Turisté při nich ujdou sto i více kilometrů. ČT to potvrdil místopředseda Klubu českých turistů (KČT) Zdeněk Cabalka a organizátoři pochodů. Češi se podle nich inspirovali v zahraničí. Zájem vzrostl i kvůli covidovému omezení cestování.
28. 5. 2023|

Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň

Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|

Evropský veřejný žalobce viní sedm lidí a dvě firmy z Javorníku ze zneužití dotace

Úřad evropského veřejného žalobce viní sedm lidí a dvě firmy z Javorníku v Olomouckém kraji ze zneužití dotace a poškození zájmů Evropské unie. Škodu vyčíslil na více než jedenáct milionů korun. Podle serveru iROZHLAS.cz jsou mezi obviněnými firma Kolimax, která vyrábí kuchyňské nádobí, a podnik PZA Kovostroj, který se také zabýval projekty souvisejícími s výrobou a technologií kuchyňského nádobí.
7. 3. 2023|

Novoroční teploty byly i 15 stupňů nad průměrem. Nebýt klimatické změny, nejspíš by k tomu nedošlo

Nový rok přinesl nejen do Česka rekordní teploty vzduchu. Meteorologové přepisovali tabulky nejvyšších zaznamenaných teplot ve větší části Evropy, klimatologové zase řešili, co je příčinou situace, která zde po celé dějiny měření ještě nebyla.
7. 1. 2023|

S nástupem pracovního týdne opět padaly teplotní rekordy, ochlazení přijde až o víkendu

Na šestnácti stanicích v Česku zaznamenali v pondělí ráno rekordní teplotu pro celý leden. Nejvýraznější to bylo v západní části Slezska a také ve Frýdlantském výběžku. V Hejnicích naměřili 13,5 stupně Celsia a ve Frýdlantu 12,9 stupně. Rekordy padaly i v předchozích dnech. Také v týdnu zůstanou teploty výrazně nad dlouhodobým průměrem, ochladit by se mělo až o víkendu.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 19:37|

Novoroční ráno bylo rekordně teplé, stanice v Javorníku naměřila přes 19 stupňů

Víc než polovina ze 162 stanic, které měří teplotu alespoň třicet let, hned ráno zaznamenala rekordní teplotu pro první leden. Někde teploměry ukázaly víc než 16 stupňů, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Javorníku v Olomouckém kraji ráno meteorologové naměřili dokonce 19,6 stupně Celsia, dosud nejvyšší lednovou teplotu v Česku.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 16:33|

Ostravští a polští muzejníci srovnávají, jak se proměnila slezská města za téměř tři sta let

Ostravské muzeum má ve sbírkách vzácný soubor zachycující podobu slezských měst v osmnáctém století. Na jedenácti listech jsou veduty namalované a vytištěné kolem roku 1730. Muzeum teď ve spolupráci s polskou Ratiboří chystá projekt, ve kterém srovná historickou podobu měst s tou současnou.
23. 8. 2022|

Rozhledna v Javorníku šla po dvanácti letech k zemi. Oprava by se obci nevyplatila

Javorník v Bílých Karpatech nechal zbourat dřevěnou rozhlednu. Její technický stav byl špatný. Oprava by se prodražila, půl milionu korun je pro obec neadekvátně vysoká cena. Rozhledna postavená z evropské dotace stála poblíž česko-slovenské hranice od roku 2009.
25. 2. 2021|

Rozhledna bez výhledu chátrá. Javorník ji postavil z dotací, na údržbu nemá peníze

Rozhledna v Javorníku na Hodonínsku je v havarijním stavu, obec na ni proto zakázala vstup. Na nákladné opravy ani na demolici nemá peníze. Dřevěná konstrukce vyrostla jako součást přeshraničního projektu z evropských dotací a od té doby jí přes snahu místních chybí zásadnější údržba. Stejně skončilo podle Klubu přátel rozhleden i několik dalších staveb v kraji.
11. 8. 2020|

Bývalý zemský soud v Javorníku prošel rekonstrukcí. Je v něm i expozice četnické stanice

Nákladná rekonstrukce bývalé soudní budovy skončila po letech v Javorníku na Jesenicku. Město v ní vybudovalo nové informační centrum, muzeum, galerii i přednáškové sály. Záchrana národní kulturní památky se podařila i díky přeshraniční spolupráci s Polskem.
5. 6. 2020|

Do Javorníku se po devíti letech vrátili policisté. Dostali novou služebnu

V Javorníku na Jesenicku se znovu otevřela stálá policejní služebna. Policisté z obce odešli před devíti lety do třináct kilometrů vzdálené Žulové. Radnice o jejich návrat dlouho usilovala a dosáhla ho i díky strategickému umístění Javorníku u polských hranic.
2. 6. 2020|

Beskydy ukrývají rysy i vlčí smečku. Po medvědech nenašli ochranáři ani stopu

Mapování velkých šelem v Beskydech potvrdil výskyt smečky vlků a několika rysů. Na stopy medvěda vlčí hlídky během únorového hledání nenarazily, loni se přitom v Beskydech pohybovali dva. S mapováním šelem pomáhaly Agentuře ochrany přírody a krajiny desítky dobrovolníků.
26. 3. 2020|

Oprava secesní perly se podle památkářů povedla. Tančírna v Račím údolí je kulturní památkou

Areál secesní tančírny s parkem v Račím údolí na Jesenicku, který dlouhá léta chátral a nakonec jej převzala a opravila obec Bernartice, byl zařazen na seznam kulturních památek. Památkáři z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu (NPÚ) vyzdvihli jednak její architektonickou a historickou hodnotu, ale také přístup k její obnově. Původně se přitom plánovalo, že se památka rozebere a přestěhuje jinam.
19. 8. 2019|

Návrat vlků těší ochránce přírody a straší farmáře. Opatření proti útokům šelem bude stát hradit

Vlci na farmě v Krušných horách pokousali tři desítky ovcí. Jde zatím o největší útok v novodobé historii farmaření. Krušnohorští pastevci si stěžují, že pomoc státu je malá. Ministerstvo životního prostředí teď ale slibuje, že nově na prevenci proti vlkům dá víc peněz. Podmínky pro přidělení dotací mění v těchto dnech.
18. 8. 2019|

Medvědici Emu sledují vědci už tři měsíce. Pohybuje se na neobvykle velkém území, pochutnává si na mravencích

Horami na pomezí Česka a Slovenska se poslední tři měsíce prochází medvědice Ema. Vědci z Mendelovy univerzity její pohyb sledují díky telemetrickému obojku, který má nasazený od dubna. Území, na kterém se za tu dobu vyskytovala, zabírá více než 1300 kilometrů čtverečních. Vědci také sledují, čím se medvědice nejčastěji živí.
1. 8. 2019|