TÉMA

Jiří David

Patrik Hábl zavede v Liberci návštěvníky do dalekého Horozemí

Mystickou krajinu hor a vodopádů mají připomínat několikametrové svitky, jimiž výtvarník Patrik Hábl zaplnil svisle i vodorovně Oblastní galerii Liberec. Jeho Cesta do dalekého Horozemí je součástí programu Zima v lázních. Ten představuje i tvorbu dalšího výrazného umělce současné tuzemské výtvarné scény – Nebezpečné vázy Jiřího Davida.
22. 11. 2023|

Pravda a láska musí zvítězit i v Havlově ulici v Lucemburku. Vzkaz je „slyšet“ z betonu a plexiskla

V Lucemburku se nově nachází i ulice Václava Havla, výtvarník Jiří David do ní vytvořil instalaci odkazující na slavný výrok prvního českého prezidenta. Větu, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí, si kolemjdoucí mohou přehrát, zároveň se odráží v objektu z betonu a plexiskla. David už před dvaceti lety vzdal Havlovi hold neonovým srdcem nad Pražským hradem.
2. 12. 2022|

Erekce oka zbystřila Jiřímu Davidovi vnímavost

Multimediální umělec Jiří David je znám jako autor neonového srdce na Pražském hradě či Klíčové sochy na náměstí Franze Kafky v Praze. Do 19. června vystavuje v pražské SmetanaQ Gallery své práce vytvořené za poslední rok. Výstava nazvaná Erekce oka ukazuje obrazy plné „intimní imaginace“.
13. 5. 2022|

„Covidový sloup“ v Krnově vzbuzuje kontroverze, zastupitelé budou řešit osud díla

Přes čtyři stovky lidí vyzývají krnovskou radnici, aby nechala z města odstranit takzvaný covidový sloup. Umělecké dílo vzniklo v rámci festivalu Landscape a má symbolizovat rozdílné vnímání globálních hrozeb. Vedení města dílo podporuje. Zastupitelé budou o jeho budoucnosti ještě jednat.
6. 1. 2022|

Podle kritika je škoda mít bílé zdi. Výstavy se připravují i tři roky, hájí se ředitelka Národní galerie

Část výtvarníků kritizuje Národní galerii. Podle nich se snižuje její kvalita a nová ředitelka Alicja Knastová, která dříve působila jako šéfka Slezského muzea v Katovicích, nekomunikuje s umělci. Nedávno do pražského Veletržního paláce přinesly dvě desítky umělců vlastní díla a vystavily je tam. Vedení galerie kritiku odmítá. V Událostech, komentářích o situaci debatovali Knastová a vedoucí kulturni redakce týdeníku Respekt Jan H. Vitvar.
12. 7. 2021|

Hradecká galerie moderního umění koupila ojedinělou sbírku brněnského galeristy Tutsche

Galerie moderního umění v Hradci Králové získala za 12 milionů korun sbírku Karla Tutsche čítající téměř osm set uměleckých děl. Jedná se o největší akvizici umění v historii krajských galerií. Klíčová díla z Tutschovy sbírky jsou k vidění ve čtvrtém patře galerie do 23. května 2021. V ucelené podobě vystaví galerie sbírku po detailním probádání v roce 2023.
4. 5. 2021|
90‘ ČT24

Staněk byl velmi špatný ministr kultury, říká výtvarník David. „Na dlouhá léta zničil chod Národní galerie“

Antonín Staněk (ČSSD) skončil v čele ministerstva kultury, zatím ale nemá nástupce. Zástupci kultury se ve středu shodli, že jeho dvouměsíční odcházení z resortu se dá považovat za trapné. Úkoly pro nového ministra kultury vidí například v potřebě získat pro resort víc peněz do rozpočtu. Proto podle nich dává logiku dočasné pověření ekonomického náměstka Reného Schreiera, který má ministerstvo vést do jmenování nového ministra. Politikům pak vadí nestabilita resortu kultury, neschopnost náměstka plnohodnotně úřad vést i porušování ústavy. Zaznělo to v pořadu 90' ČT24.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 21:46|