TÉMA

Hitlerova dálnice

Jihomoravský kraj trápí doprava a kapacita sociálních zařízení. Tématem voleb je i sucho

Čtyřčlenná koalice v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) vede Jihomoravský kraj poslední čtyři roky. Region řeší dlouhodobě problémy s rozšiřováním dopravní sítě, a to jak na úrovni měst, kterým scházejí obchvaty, tak i v pomalém napojování na rakouské dálnice. Během posledních suchých let se tématem stal také nedostatek vody. Nové vedení kraje bude čelit i otázkám spojeným se stárnutím obyvatel, rozhodovat bude také o podpoře Velké ceny v Brně.
4. 9. 2020|

Územnímu plánu Jihomoravského kraje už nestojí nic v cestě. Ústavní soud odmítl stížnost

Ústavní soud odmítl stížnost proti zásadám územního rozvoje Jihomoravského kraje. Vydané byly v roce 2016. Stěžovalo si sedm obcí, fyzické osoby i spolky. Odpůrci územně plánovacího dokumentu tak již nemají možnost, jak jeho platnost zvrátit. Kraj chystá aktualizaci, kterou mají zastupitelé schvalovat v září.
5. 5. 2020|

Dálnice nebo silnice první třídy. V roce 2025 se možná začne stavět úsek tahu 43 z Bořitova do Svitávky

Pokud vyjde optimistická varianta, tah z Bořitova do Svitávky by se mohl začít stavět už v roce 2025. Není jasné, zda střední část komunikace číslo 43 bude dálnicí, nebo silnicí první třídy. I tak by se podle ředitele brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radima Fialy mělo v úseku jezdit 130 kilometrů v hodině. Stávající silnice bude ještě nejméně deset let přetížená, ŘSD proto chystá na několika místech její stavební úpravy.
1. 8. 2019|