TÉMA

Most Legií

Na kterém pražském mostě roste rozmarýnka? Nad Vltavou jich je dvacet, další stojí nad Berounkou a Rokytkou

Praha má další most. Přesněji je to lávka pro pěší a cyklisty, která dostala pojmenování podle ostrova Štvanice. Ten spojuje s Holešovicemi a Karlínem a nahrazuje dosavadní přívoz. Z historického pohledu je to jubilejní dvacátý most přes Vltavu, geograficky je to po proudu patnácté přemostění Vltavy v Praze. Ve skutečnosti je ale v Praze mostů mnohem více, často se na ně ale zapomíná, protože nevedou přes Vltavu.
28. 7. 2023|

Přerov má další ochranu proti povodním. V rámci stavby vznikla i relaxační zóna

V Přerově byla dokončena další etapa rozsáhlých protipovodňových opatření. Jde o více než půl kilometru dlouhé protipovodňové zídky u tenisových kurtů a zhruba čtvrtkilometrový úsek na nábřeží mezi mostem Legií a železničním mostem. Opatření mají zabránit vylití řeky Bečvy z koryta. U tenisových kurtů investice doplnila i nová relaxační zóna s terasami a lavičkami, město za ni zaplatilo 900 tisíc korun. Povodí Moravy plánuje i další etapu v této oblasti, půjde o opatření u Prosenic, řekl generální ředitel Václav Gargulák.
9. 6. 2023|

Most Legií má poškozenou izolaci a zatéká do něj. Diagnostika také odhalila trhliny v jedné z podpěr

Největší slabinou pražského mostu Legií je izolace, voda tak poškozuje jeho konstrukci. Most má také trhliny v jedné opěře. Vážné závady, které by měly vliv na nosnost, ale most nemá. Vyplývá to z výsledků diagnostiky, kterou ve středu představili zástupci Technické správy komunikací (TSK) a ředitel firmy Pontex Václav Hvízdal. Oprava mostu by měla začít do pěti let. Most Legií je čtvrtým nejstarším v Praze a pochází z roku 1901.
31. 7. 2019|