TÉMA

Eurokomisařka

Musíme sladit vízovou politiku EU a Balkánu, apelovala eurokomisařka Johanssonová po jednání o migraci

Do Evropské unie přichází takzvanou balkánskou cestou třikrát více migrantů než loni a desetkrát víc než v roce 2018, uvedla eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová po pondělním jednání na konferenci o migraci v Praze. Chce proto intenzivněji jednat se zástupci balkánských zemí o přerozdělování přicházejících. Na dvoudenním setkání chtějí ministři probírat také společnou reakci na válku na Ukrajině. Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že ministři přijali deklaraci a akční plán Pražského procesu pro roky 2023 až 2027.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 23:14|

Nejvlivnější ženou Česka je podle Forbesu Jourová, loňská vítězka Schillerová se propadla

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Na druhém místě se umístila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a třetí skončila vdova po zesnulém většinovém majiteli skupiny PPF Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová. Naopak loňská a předloňská vítězka, exministryně financí Alena Schillerová nyní coby šéfka poslanců hnutí ANO figuruje až ve druhé stovce žebříčku. Časopis ho vydává už pojedenácté a letos se v něm objevilo přes čtyřicet nových tváří.
1. 6. 2022|

Policie prověřuje možné spáchání válečných zločinů, shromažďuje svědectví uprchlíků

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují možné spáchání válečných zločinů na Ukrajině. Shromažďují svědectví uprchlíků, kteří kvůli ruské invazi na Ukrajinu utekli do Česka. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla, že policie chystá informační kampaň, aby zajistila dostatek důkazů.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 19:10|

Vnitro vydalo už přes 220 tisíc speciálních víz. Zdravotníci z Ukrajiny by se mohli snáz zapojit

V Česku dosud obdrželo víza 222 847 ukrajinských uprchlíků. Od úterý získávají víza za účelem dočasné ochrany, která nahradila dosud vydávaná speciální dlouhodobá víza. Na cizinecké policii se zatím nahlásilo už téměř 120 tisíc Ukrajinců, informovalo ministerstvo vnitra. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vládě předloží materiál pro zjednodušení zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny, ti by pečovali hlavně o běžence. Uznávání kvalifikací řeší bruselské úřady jednotně na úrovni EU.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 21:26|

Na české předsednictví čeká legislativa k osobním údajům, upozornila Vestagerová

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v pondělí jednal s místopředsedkyní Evropské komise Margrethe Vestagerovou. Česko by se podle ní během svého unijního předsednictví v druhé polovině roku mělo zaměřit na schválení klíčové legislativy týkající se umělé inteligence a způsobu nakládání s osobními daty. Na tiskové konferenci Bartoš uvedl, že diskutovali i o elektronické identitě, kybernetické bezpečnosti nebo transatlantické spolupráci.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 16:58|
Interview ČT24

Jourová v Bruselu obstála a má šanci dosáhnout na požadované portfolio, soudí Fischer

Česká nominantka do nové Evropské komise Věra Jourová není v Bruselu neznámou figurou, jako eurokomisařka obstála a má šanci dosáhnout na některé z portfolií, o něž Praha jeví zájem. V Interview ČT24 to prohlásil senátor a někdejší diplomat Pavel Fischer (nestr.). Česko už deklarovalo, že by rádo zodpovídalo za oblast vnitřního trhu, obchodu nebo digitální ekonomiky.
31. 7. 2019|