TÉMA

Metodika

Obal sliboval padesát procent masa, rozbor ukázal třináct. Výrobci se brání, hrozí jim pokuta

Mleté maso od výrobců Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalech. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta odebrala vzorky z řetězců supermarketů Lidl, Albert a Billa. Rozbor v laboratoři potvrdil u jednoho výrobku místo deklarovaných padesáti procent hovězího masa 13,33 procenta. Společnostem hrozí pokuta až padesát milionů korun.
3. 8. 2023|

Marmelády či cukroví bez „přísady“ byrokracie. Pomůžou sjednocená pravidla pro hygienické stanice

Ulehčit administrativu drobným výrobcům sezonních produktů, například marmelád a cukroví, v domácím prostředí má sjednocení pravidel pro krajské hygienické stanice. Například nemusí investovat do speciálních provozoven ani hlásit prodej. Zmírnění podmínek přináší antibyrokratický balíček, který chystá úlevy pro menší živnostníky.
2. 7. 2023|

Drásov chce po developerech příspěvek do obecní kasy. Bez něj nebude možné stavět

Developeři, kteří budou chtít stavět v Drásově na Brněnsku, budou muset městysu zaplatit příspěvek na vybudování veřejné infrastruktury. Tamní zastupitelé totiž přijali nové zásady pro výstavbu, které odstraňují individuální sjednávání podobných příspěvků. Městys už několik let čelí nárůstu obyvatel a developerských počinů nejrůznějšího rozsahu. Například tamní čistírna odpadních vod je už na hraně své kapacity. Její rozšíření bude pro obec finančně náročné.
6. 4. 2023|

Spory rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi má utnout návod chystaný ministerstvem

Ministerstvo zdravotnictví dokončuje návod, který by měl předcházet sporům rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi. Takzvaný metodický pokyn sjednotí postupy zdravotnických zařízení a jasně vymezí, jak mají přistupovat k přítomnosti rodičů pacientů na jednotce intenzivní péče nebo během jejich uspávání při plánovaných zákrocích. Dokument, jehož návrh má ČT k dispozici, plánuje resort zveřejnit v únoru.
1. 12. 2022|

Památkáři napsali pravidla, podle nichž se má postupovat při instalaci solárních panelů

Pomoci majitelům domů s rozhodováním, zda a jak mohou na své památkové objekty umísťovat fotovoltaické panely, má nová metodika Národního památkového ústavu (NPÚ). Rozlišuje různé stupně ochrany od kulturní památky, kde se budou podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové i nadále povolovat jen výjimečně, přes památkové rezervace a zóny po chráněná území. V těch by lidé měli mít možnost za určitých podmínek panely na střechy či fasády instalovat. Zástupci NPÚ a ministerstva kultury ve čtvrtek metodiku prezentovali novinářům.
10. 11. 2022|
OVM

Plaga chce respirátory pro učitele z šesti nejvíce nakažených regionů, nesouhlasí s ošetřovným do 13 let

Vláda by měla podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) poskytnout respirátory každému učiteli v Praze a dalších pěti regionech nejvíce postižených koronavirem, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Každý z učitelů by měl podle ministra dostat minimálně deset respirátorů ze Správy státních hmotných rezerv. Plaga také uvedl, že nesouhlasí s navýšením věku u ošetřovného z 10 na 13 let.
13. 9. 2020|

Školy čeká 1. září návrat k normálu, oznámil Plaga. Žáci by se měli co nejméně míchat

České školy se v novém školním roce vrátí do běžného chodu, pouze se zvýšeným dodržováním hygienických standardů a nošením roušek mimo třídy. Při představení školského manuálu to oznámil resortní ministr Robert Plaga (ANO). Spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) vyzvali k tomu, aby školy omezily mísení tříd či žákovských skupin, aby se snížilo i riziko šíření nákazy.
18. 8. 2020Aktualizováno18. 8. 2020, 23:22|

Vláda schválila novou metodiku hodnocení vědy na vysokých školách

Věda na vysokých školách se zřejmě v nadcházejících měsících začne hodnotit podle nové metodiky. Ta by měla umožnit více rozlišovat mezi kvalitou různých výsledků a jejich přínosy pro společnost. Kabinet to odsouhlasil na úterním jednání, uvedl tiskový odbor vlády. Nový způsob hodnocení výzkumu na vysokých školách se má stát součástí takzvané Metodiky 2017+, kterou vláda schválila před dvěma roky.
30. 7. 2019|