TÉMA

Coca-Cola

Čtyři koruny za PET lahve a plechovky, navrhuje výši zálohy ministerstvo

Česko se připravuje na rozšíření systému zálohování. Nově by do něj měly spadat i PET lahve a plechovky, příslušná novela je od tohoto týdne zatím v meziresortním řízení. Zálohu navrhuje ministerstvo životního prostředí na čtyři koruny – o korunu více než u skleněných lahví. V tuzemsku by mělo vzniknout zhruba jedenáct tisíc sběrných míst.
6. 12. 2023|

Burger King navzdory slibům dále podniká v Rusku. Západní zboží se na tamní trh dostává i přes třetí země

Ruská agrese na Ukrajině vyhnala z ruského trhu stovky zahraničních společností, mezi nimi McDonald's, Starbucks nebo KFC. Před více než rokem se mezi tyto značky nedostupné v Rusku slíbil zařadit také Burger King, podle BBC ale v zemi dále podniká. Další západní zboží, včetně výrobků firem, které z Ruska odešly, se na tamní trh dostává z třetích zemí. Kyjev vyzývá k dalším sankcím.
4. 10. 2023|

PET lahve budou za rok pouze s připevněnými víčky. Některé firmy již povinnost testují

Do Česka dorazila novinka, kterou v obchodech pozná každý, kdo nakupuje nápoje v PET lahvích. Na tuzemský trh se jich dostane každoročně přes 1,5 miliardy. A všechny budou muset mít nejpozději do července 2024 pevně připojené uzávěry. Kvůli ochraně přírody a možnosti recyklace, jak vyplývá ze směrnice Evropské unie o jednorázových plastech. Někteří výrobci už víčka k lahvím připevnili.
4. 7. 2023|

Reuters: WHO označí aspartam za „potenciálně rakovinotvorný“

Světová zdravotnická organizace by měla brzy oznámit, že jedno z nejrozšířenějších umělých sladidel může způsobovat rakovinu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na dva zdroje, které jsou s věcí detailně obeznámené.
29. 6. 2023|

Odchod firem drtivě dopadá na ruskou ekonomiku. Moskva to popírá a chlubí se nízkou nezaměstnaností

Pro lidi okolo Vladimira Putina byly západní sankce dlouho terčem posměchu. Teď jejich slova popírá výzkum prestižní Yaleovy univerzity. Zničující dopad má na ruskou ekonomiku zejména odchod velkých firem. Ruské HDP kvůli tomu podle mezinárodního týmu vědců pokleslo o čtyřicet procent a téměř se tím vymazalo třicet let zahraničních investic. Samotná Moskva ale dál odmítá přiznat zásadnější problémy a chlubí se rekordně nízkou nezaměstnaností.
13. 8. 2022|

Firmám se vyplatilo opustit Rusko, jejich akcie rostly, zjistili ekonomové z Yale

Z Ruska se od začátku války stáhlo přes tisíc mezinárodních firem. Mezi nimi je i řada českých, které zcela nebo částečně své podnikání na tamním trhu omezily. Podle nejnovější studie ekonomů z Yale tento přístup firmám pomohl, pozitivně se odrazil na hodnotě jejich akcií.
26. 6. 2022|

„Vraťte zpátky Big Mac,“ volal nespokojený zákazník. V Rusku otevírají kopie restaurací McDonald’s

V Moskvě a okolí se v neděli znovu otevřelo patnáct bývalých restaurací řetězce McDonald’s. Mají jiného majitele a ponesou název Vkusno a točka (Chutně a tečka). Nové logo společnosti je složené z kruhu a dvou čar, což má představovat hamburger a dva hranolky. Originální firma McDonald’s v květnu oznámila, že se kvůli válce na Ukrajině z Ruska stahuje.
12. 6. 2022Aktualizováno12. 6. 2022, 20:17|

Rusko začalo žít vlastním životem, odděleně od světa. Globální značky nahrazuje vlastními

Na protest proti invazi na Ukrajinu už odešly z Ruska stovky zahraničních firem včetně těch českých. Moskva zůstává odpojená od mezinárodního platebního systému SWIFT, podle ekonomů navíc Rusko zažívá největší krizi od konce Sovětského svazu. V dubnu hlásilo rekordní míru inflace kolem 17 procent.
3. 6. 2022|

Rusko umožní zabavování pronajatých zahraničních letadel. Kuleba zkritizoval firmy, které tam dále podnikají

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal zákon, který umožňuje, aby si tamní letecké společnosti jako vlastní majetek zaregistrovaly letadla dosud pronajatá od zahraničních společností. Sankce uvalené na Rusko po invazi Moskvy na Ukrajinu dávají leasingovým firmám čas do 28. března, aby se osvobodily od smluv s ruskými aerolinkami. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval Západ, aby bojkotoval společnosti, které v Rusku stále podnikají. Zástupci zemí EU schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 20:52|

Z Ruska odcházejí ikony globalizace. Provozy zavírá McDonald's, výrobu Coca-Cola

Americká společnost McDonald's v úterý oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku. Gigant v oblasti rychlého občerstvení však bude i nadále svým zhruba 62 tisícům zaměstnanců v Rusku vyplácet mzdy, informovala agentura AP. Přerušení obchodních aktivit v Rusku oznámily také Coca-cola, Pepsi, Starbucks a L'Oréal. Ferrari pozastavuje export, píše Reuters.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 23:48|

Konec rošád s lahvemi na Euru. UEFA reaguje na chování Ronalda a dalších

Evropská fotbalová unie vyzvala hráče a trenéry na fotbalovém Euru, aby dodržovali závazky ke sponzorům turnaje a aby nedocházelo k dalším excesům s přesouváním lahví s pitím. Kauzu odstartoval portugalský kapitán Cristiano Ronaldo, který na tiskové konferenci před zápasem s Maďarskem od sebe odsunul dvě lahve Coca-Coly.
19. 6. 2021|

Coca-Cola slaví půlstoletí v Česku. Dříve symbol Západu, nyní běžná součást každodenního života

Coca-Colu přivezla americká armáda v roce 1945 a její vojáci ji tehdy měnili za plzeňské pivo. Než si ale mohli Češi tento nápoj běžně koupit v obchodě, trvalo to ještě mnoho let. První láhev se v tehdejším Československu vyrobila přesně před padesáti lety. Licenci na výrobu získal podnik Fruta Brno. V současnosti v Česku podnik vyrobí jedenáctkrát více litrů nápoje než před padesáti lety a v nejbližším období se chce soustředit na expanzi či nízkokalorický trend, přiblížil v pořadu Byznys ČT 24 ředitel Coca-Cola HBC Česko a Slovensko Dan Timotin.
21. 5. 2021|

Buffett prodal část akcií Applu a investoval do farmacie

Společnost Berkshire Hathaway patřící miliardáři Warrenu Buffettovi prodala ve třetím čtvrtletí 36,3 milionu akcií společnosti Apple a investovala miliardy dolarů do několika výrobců léků včetně firem Merck a Pfizer. Zvýšila také podíl v některých už vlastněných společnostech, jako je Bank of America, síť maloobchodů Kroger nebo automobilka General Motors a nakoupila akcie mobilního operátora T-Mobile US, uvedla firma v pondělí v údajích pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).
17. 11. 2020|

Hnutí vyzývá k bojkotu reklamy na Facebooku. Sociální síť prý kvůli zisku toleruje nenávist

Organizátoři hnutí, které volá po bojkotu reklamy na Facebooku, plánují kampaň rozšířit do celého světa a zaměřit se chtějí i na evropské firmy. Domnívají se, že provozovatel zmíněné sociální sítě nedělá dost pro zastavení nenávistných projevů.
28. 6. 2020|

V době reálného socialismu se nenakupovalo, ale shánělo. Z odpadků se stávala móda, říká socioložka Kubátová

Západ byl v době socialismu plný lákavého, ale pro obyčejné lidi nedostižného zboží a výrobků. A tak se stávaly hitem i obyčejné igelitky s logy známých skupin nebo plechovky od Coca-Coly vystavované na stole a naplněné propiskami. Sběratelé těchto „cenností“ neváhali dokonce vyrazit na lov do vlaků vracejících se ze západního Německa do Československa a sbírali odhozené plechovky nebo třeba obaly od čokolády. Z odpadků se stávala móda a kdo je neměl, nic neznamenal, vysvětluje socioložka Helena Kubátová, která přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.
26. 12. 2019|