TÉMA

Vyšší Brod

Hladiny řek klesají, Česko ale může potrápit silné sněžení a vítr

Na většině míst České republiky v neděli pokračoval pokles hladiny rozvodněných toků. V Děčíně kleslo Labe z třetího, nejvyššího na druhý povodňový stupeň. Druhý stupeň platil i v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Postupně se uklidňovaly také řeky ve Středočeském, Olomouckém a Zlínském kraji. Naopak nejvyšší povodňový stupeň stále platí na Vltavě v Českém Krumlově. V částech republiky platí také výstrahy před silným sněžením, závějemi a sněhovými jazyky, náledím a silným větrem.
7. 1. 2024Aktualizováno7. 1. 2024, 20:14|

V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově

Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|

Hladina Labe klesla v Děčíně na druhý stupeň povodňové aktivity. Na třetím zůstává Vltava v Krumlově

Povodňový stav platil k páteční osmé hodině večerní na sedmnácti místech v Česku. Hladina řeky Labe večer klesla v Děčíně na druhý stupeň. Na třetím, nejvyšším, byla od úterý. Pohotovost platí na Labi ještě v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Třetí stupeň je už jen na Vltavě v Českém Krumlově, vodohospodáři totiž pouští vodu z lipenské nádrže.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 20:51|

O obřích větrnících rozhodnou obyvatelé Rožmberku v referendu, obce v okolí jsou proti

Rožmberk nad Vltavou uspořádá referendum o výstavbě tří větrníků, tedy větrných elektráren, které by se tyčily na okolních kopcích, rozhodli zastupitelé. Obyvatelé by o tom měli hlasovat nejpozději 1. března příštího roku. A v potaz budou brát ještě jednu věc. Větrníky, které chce vystavět německá firma Meridian, by byly vůbec největší v celém Česku.
17. 8. 2023|

Popadané stromy uzavřely ulici v Karlových Varech. Jihočeští hasiči kvůli bouřce evakuovali dva letní tábory

Kvůli bouřce jihočeští hasiči v noci na středu evakuovali dva letní tábory. V Karlových Varech stromy popadané při bouřce uzavřely Slovenskou ulici, jednu z příjezdových cest do města. Odstraňování následků bouře potrvá celý den, uvedl tamní radní Petr Bursík (ODS). Dopravu budou policisté odklánět přes město. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před bouřkami i nadále. Ve středu odpoledne, večer a v noci na čtvrtek se objeví v jižní polovině Česka. Ojediněle mohou být silné s poryvy větru o rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině, intenzivním deštěm a případně krupobitím.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 11:54|

Průtah Vyšším Brodem přerušil výkop. Opravovanou silnicí neprojedou ani sanitky

Oprava Kaplické ulice ve Vyšším Brodě přinesla komplikace řidičům. Kvůli pracím na silnici musí místo objíždět přes okolní vesnice, podle starosty kratší alternativa neexistuje. Stavební firma tak pracuje i přes víkend, aby byl úsek dokončený do začátku vodácké sezony.
24. 4. 2023|

Cisterciáci z Vyššího Brodu získali zpět většinu pozemků z církevních restitucí

Cisterciácké opatství Vyšší Brod už dostalo zpět většinu pozemků na Českokrumlovsku, které získalo v církevních restitucích. Vrchní soud v Praze vrátil řádu pozemky ve dvanácti soudních případech, v pěti ještě nerozhodl. ČT to zjistila z justiční databáze. Vrchní soud přitom původně pozemky o rozloze asi 2000 hektarů cisterciákům nepřiznal, Ústavní soud ale v lednu uvedl, že jejich nárok je oprávněný.
22. 2. 2023|

Na dva měsíce se uzavírá důležitá silnice na jihu Čech. Podnikatelé z okolí Lipna se zlobí

Řidiči na jihu Čech musejí od úterý počítat s velkými komplikacemi a zdržením. Startuje totiž kompletní oprava silnice na trase Dolní Dvořiště – Vyšší Brod. Důležitá komunikace bude úplně uzavřena v obou směrech. Trasu v létě využívají zejména turisté a vodáci, kteří míří na Lipensko. Silnice měla být opravená už před sezonou, kraj ale musel vybrat náhradního zhotovitele.
16. 8. 2022|

Tolerance menšího množství alkoholu u vodáků je opět ve hře. Neplatila by ale všude

Politici znovu otevírají možnost tolerance alkoholu u vodáků. Návrh už prošel druhým čtením. Povolené množství alkoholu by však bylo omezené – bez pokuty by někde mohl mít vodák až půl promile. Odpůrci to považují za nebezpečné, zastánci zase tvrdí, že změna by odpovídala tomu, jak to na českých řekách vypadá už teď.
25. 7. 2022|

Cisterciákům z Vyššího Brodu náleží pozemky podle církevních restitucí, rozhodl Ústavní soud

Cisterciácké opatství Vyšší Brod má podle Ústavního soudu nárok na pozemky na katastru obcí Vyšší Brod a Frymburk na Českokrumlovsku o rozloze zhruba dva tisíce hektarů. Získalo je zpět v církevních restitucích už v letech 2016 až 2018, ale Lesy ČR podaly soubor žalob. Ty sice zamítl Krajský soud v Českých Budějovicích, Vrchní soud v Praze však dospěl k opačnému názoru a rozhodl, že pozemky se nevydávají. Následná dovolání odmítl sérií stručných usnesení i Nejvyšší soud.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 18:35|

V rožmberské hrobce našli vědci další zlato. Rakev patřila zřejmě Kateřině z Ludanic

Archeologové se po deseti letech vrátili k průzkumu rožmberské hrobky v klášteře ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Prozkoumali rakev vedle sarkofágu Petra Voka a zjistili, že patřila zřejmě Vokově manželce Kateřině z Ludanic. V truhle objevili luxusní látky i dámské šaty s řadou ozdob. Našli i další rožmberské zlato.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 14:55|

Cestovní ruch v tuzemském pohraničí skomírá. Cizinci nejezdí sem, Češi ven

Rakušané a Němci už do českého pohraničí téměř nejezdí. Tržby podnikatelů zde od konce září výrazně klesly, někde až o 70 procent. Na Českokrumlovsku cizinci zrušili pobyty kvůli obavám z koronaviru. Češi zatím váhají s rezervacemi. Hotely a restaurace jsou tak téměř prázdné.
8. 10. 2020|

Cisterciáci z Vyššího Brodu nemají vracet státu přes tisíc hektarů pozemků

Cisterciácké opatství Vyšší Brod nemá podle rozhodnutí soudu vracet státu 1100 hektarů lesních a zemědělských pozemků, které získalo v církevních restitucích. Krajský soud v Českých Budějovicích tak rozhodl v případu, v němž Státní pozemkový úřad (SPÚ) začal obnovovat správní řízení, v nichž byl řádu majetek vydán. Tento postup soud zrušil. Rozhodnutí bude pravomocné, až ho soud doručí oběma stranám. SPÚ podá proti rozhodnutí kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
19. 12. 2019|

Vodácká města volají po mýtu na Ohři i na Vltavě. Ministerstvo o něm neuvažuje

Vedle jihočeských měst Český Krumlov a Vyšší Brod by chtěl zavést mýto pro vodáky už i Loket v Karlovarském kraji. Inkasované peníze by rád investoval do zlepšení vodácké infrastruktury. Ministerstvo dopravy ale zpoplatnění říčních úseků neplánuje.
11. 8. 2019|

Český Krumlov a Vyšší Brod zvažují mýtné pro vodáky. Peníze by šly třeba na úklid

Některá města na horním toku Vltavy řeší nápor návštěvníků. Český Krumlov a Vyšší Brod proto zvažují zavedení mýtného pro vodáky. S tím ale nesouhlasí místní podnikatelé, kteří vodákům půjčují vybavení.
29. 7. 2019|