TÉMA

Záchranáři

Ve španělské Valencii hoří v čtrnáctipodlažním obytném domě. Hasiči mají živel částečně pod kontrolou

Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se čtrnácti podlažími. Úřady se obávaly vysokého počtu obětí, a na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Požár vypukl v nižších patrech a rychle se rozšířil vzhůru. Na místě je nejméně čtrnáct zraněných. Podle spolupracovnice ČT ve Španělsku Kateřiny Ferenčíkové už hasiči mají požár alespoň částečně pod kontrolou.
22. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 00:01|

Linka 112 slaví jubileum. V Evropské unii se lidé dovolají pomoci na jednotném čísle už 30 let

Tísňová linka 112 slaví letos 11. února třicet let od svého zavedení v Evropské unii. Česko ji začalo používat před dvaceti lety, během kterých odbavila přes šedesát milionů hovorů. Loni operátoři v Česku řešili denně v průměru téměř devět tisíc hovorů. Pro zvýšení povědomí o její existenci byl 11. únor vyhlášen Evropským dnem linky 112.
11. 2. 2024|

Při pádu ze severního svahu Sněžky zemřeli dva lidé, zřejmě pocházeli z Polska

Na severní straně Sněžky zemřeli dva lidé, kteří se zřítili ze svahu hory. Zesnulí zřejmě pocházeli z Polska, uvedla česká horská služba. Turisté uklouzli na horském svahu. Záchranáři do večera prohledávali svah Sněžky, jestli na něm není další člověk, nikoho ale nenašli a pátrání ukončili.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 17:46|

Dálnici D1 ve směru na Brno zablokovala nehoda tří kamionů. Celkem při haváriích za středu zemřelo nejvíc lidí od listopadu 2019

Dálnici D1 ve směru na Brno uzavřela nehoda tří kamionů na 162. kilometru u Velké Bíteše na Žďársku. Zemřel při ní jeden člověk. Na místě se utvořila asi dvacetikilometrová kolona, problémy s plynulostí provozu se vyskytly i na objízdné trase. Srážka omezovala provoz také v opačném směru, nyní je však dálnice ve směru na Prahu již plně průjezdná. Tři oběti si pak večer vyžádala nehoda na 208. kilometru D1 u Brna.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 21:50|

Sesuv půdy v Číně zavalil desítky lidí

Sesuv půdy na jihozápadě Číny zasypal v pondělí ráno 47 lidí. S odvoláním na čínskou státní televizi CCTV o tom informovala agentura AFP, podle níž bylo dosud nalezeno osm mrtvých a dva zranění, ostatní zavalené osoby jsou zatím pohřešovány. Jestli bude ještě možné někoho zachránit, není jasné. Teploty v oblasti se pohybují těsně pod nulou.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 12:31|

Prezident poděkoval na Hradě policistům, hasičům i záchranářům, kteří zasahovali u střelby na filozofické fakultě

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě přijal zhruba tři desítky policistů, lékařů, zdravotníků, hasičů, psychologů a interventů, kteří zasahovali při prosincové tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poděkoval jim za jejich nasazení a jejich postup označil za profesionální.
18. 1. 2024|

Internetový prostor šíření nenávistných výroků nahrává, míní filozof jazyka Koblížek

Lidé, kteří po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy šířili nenávistné výroky, je zastávají dlouhodobě a tragická událost je pro ně příležitostí, jak si „říct svoje“, uvedl v pořadu Události, komentáře filozof jazyka z Filozofického ústavu Akademie věd Tomáš Koblížek. On-line prostor tyto osoby navíc často strhává k brutálnějším výrokům, než by řekly v reálném světě. Podle reportérky ČT Zuzany Černé mnoho z nich věří dezinformační scéně nebo konspiračním teoriím.
9. 1. 2024|

Záchranáři v Mikulově mají novou základnu. Vyjedou rychleji, přibylo i místo na odpočinek

Nové stanoviště zdravotnické záchranné služby začalo fungovat v Mikulově na Břeclavsku. To původní už záchranářům nevyhovovalo polohou, ani technologiemi. Výjezdy by teď měly být navíc rychlejší. Výstavba vyšla na víc než 84 milionů korun, další peníze byly třeba na pořízení vybavení. Jihomoravský kraj postupně dokončuje modernizaci všech základen záchranky.
4. 1. 2024|

Od zemětřesení v Japonsku uplynuly tři dny, šance na záchranu se snižují

Od zemětřesení v japonské prefektuře Išikawa uplynuly již více než tři dny a podle odborníků šance na záchranu přeživších po 72 hodinách rapidně klesají. Podle agentury AP se bilance obětí katastrofy zvýšila na 84, narostl i počet pohřešovaných, kterých je podle místních úřadů 79. Zranění utrpělo nejméně 330 lidí, 26 lidí je zraněno vážně.
4. 1. 2024|

Pětice psů dostala cenu Statečné psí srdce za záchranu lidských životů

Záchranářská anketa Statečné psí srdce již potřinácté ocenila psí hrdiny, jimž se v uplynulém roce podařilo zachránit lidský život, a také ty, kteří pomáhají při ochraně lidských životů dlouhodobě. Pořadatelé dohromady ocenili pět zvířat, a to jak služební psy, tak ty neslužební, takzvané „laiky“.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 19:12|

Z nadjezdu u italských Benátek se zřítil autobus. Mezi oběťmi jsou děti a turisté

Nejméně jednadvacet mrtvých si v úterý vyžádala nehoda autobusu nedaleko italských Benátek. Zřítil se ze silničního nadjezdu, uvedl starosta města podle italských médií. Autobus dopadl blízko železniční tratě a ihned poté vzplál. Mezi oběťmi jsou podle médií i děti. Na místě zasahují záchranáři.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 23:31|

V Mexiku se během bohoslužby zřítila střecha kostela. Zemřelo devět lidí, zraněných jsou desítky

Nejméně devět lidí zemřelo při nedělní mši v severomexickém státě Tamaulipas, když se zřítila střecha kostela. S odkazem na mexické úřady a média to napsala agentura Reuters. Zraněných je podle agentury AP dalších padesát. Záchranáři v sutinách pátrají po přeživších.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 06:42|

V Libyi hrozí protržení dalších dvou přehrad u Benghází, píše DPA. Humanitární pomoc vázne

Na severovýchodě Libye, který před týdnem postihly masivní záplavy, hrozí protržení dalších dvou přehrad. Agentura DPA uvedla, že z jedné z ohrožených staveb poblíž města Benghází tamní úřady odčerpávají vodu, aby uvolnily tlak na hráz. Právě voda z nádrží způsobila před týdnem povodně ve městě Derna. O život tam podle Červeného půlměsíce přišlo přes 11 tisíc lidí.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 10:24|

Zahraniční týmy marně čekají na marockou žádost o pomoc. Choulostivé téma jsou chudé vesnice, vysvětluje NYT

Maroku nabídlo pomoc po pátečním ničivém zemětřesení asi šedesát zemí. Tamní vláda ale u většiny s oficiální žádostí váhá, což se dotklo i českého záchranného týmu, který po několika dnech v úterý zrušil pohotovost. Někteří experti spekulují o politických důvodech či složité byrokracii. Podle listu The New York Times (NYT) je Maroko hrdé na své moderní stavby, ale citlivé, pokud jde o chudé vesnice v horách. Právě tam si mnozí Maročané stěžují, že pomoc přichází pozdě. Vláda kritiku odmítá.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 22:17|

V Marrákeši se opět třásla země. Lidé spali na ulici, záchranáři pátrají po přeživších

Obyvatelé marockého Marrákeše hlásí následné otřesy. Podle mezinárodní nevládní organizace Evropsko-středomořská seismologická observatoř (EMSC) měly sílu 4,5 Richterovy škály. Členové řady marockých rodin se v neděli do rána choulili k sobě v ulicích Marrákeše, kde strávili pod širým nebem už druhou noc po ničivém zemětřesení, jež si vyžádalo přes dva tisíce obětí a srovnatelné množství zraněných.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 22:43|

Požár na Havaji má šest obětí, hoří druhý největší ostrov Maui

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala ve středu agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu. Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.
9. 8. 2023|

Vodní záchranná služba upozorňuje na nebezpečí při koupání. O tomto víkendu utonulo několik lidí

Nově spuštěná kampaň Vodní záchranné služby Českého červeného kříže má za cíl upozornit na nebezpečí hrozící při koupání a vodních sportech. Informační tabule instalovala spolu s Povodím Vltavy na Slapech, postupně budou přibývat u dalších hojně navštěvovaných vodních nádrží v Česku. Z informací záchranářů přitom vyplývá, že během končícího teplého víkendu utonuli v tuzemsku nejméně čtyři lidé, včetně pátku pět.
16. 7. 2023|

Nejméně čtrnáct lidí přišlo o život v troskách obytné budovy v Brazílii

Při zhroucení obytné budovy v Brazílii zemřelo 14 lidí. Oznámili to hasiči, podle kterých se už nikdo nepohřešuje. Tři lidé pád budovy přežili. Příčiny neštěstí úřady vyšetřují.
8. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 23:05|

V lomu Velká Amerika zemřeli dva muži. Jeden utonul, druhý spadl ze skály

V lomu Velká Amerika na Berounsku v úterý odpoledne zemřeli zhruba hodinu po sobě dva muži. První z nich utonul, druhý zahynul po pádu ze skály, odkud fotil zásah záchranářů, informovala policejní mluvčí Michaela Richterová.
4. 7. 2023|

Autobusy bouraly na východě Čech a u Prahy, u obou nehod zasahoval vrtulník

Silnici I/9 u Předboje u Prahy v pondělí dopoledne na dvě hodiny uzavřela nehoda autobusu a tří aut, dva lidé jsou zranění, informovali mluvčí policie Pavel Truxa a středočeské záchranné služby Monika Nováková. Už ráno střet autobusu a osobního auta na východě Čech zablokoval silnici I/14, která spojuje Rychnov nad Kněžnou s Náchodem. Při této nehodě utrpěli zranění tři lidé. Komunikace byla v místě nehody neprůjezdná skoro pět hodin. U obou srážek zasahoval záchranářský vrtulník.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 12:35|

Pokračují záchranné práce po ztroskotání lodě s migranty u řeckých břehů

Řečtí záchranáři dále hledají pohřešované po ztroskotání lodi s migranty u poloostrova Peloponés. Úřady potvrdily, že obětí je 78, počet ale může výrazně vzrůst. Podle svědků a odhadů mohlo být na palubě lodi 400 až 750 lidí, napsala agentura Reuters. Nehodu jich přežila pouhá stovka a šance, že týmy záchranářů na moři najdou další, každou hodinou klesá. Vláda v Athénách kvůli tragédii vyhlásila třídenní státní smutek.
15. 6. 2023|

Inspektoři provozu ve středních Čechách kontrolují práci záchranářů a současně pomáhají u vážnějších výjezdů

Záchranáři ve středních Čechách zřídili takzvané inspektory provozu. Jedná se o zdravotníky, kteří pomáhají při vybraných výjezdech a zároveň vyhodnocují postupy při poskytování péče. V případě mimořádných událostí mohou také řídit jednotlivé posádky během zásahu.
15. 6. 2023|

Lidé pod zničenou přehradou zachraňují, co se dá

Obyvatelé obcí na dolním toku Dněpru pod protrženou Kachovskou přehradou opouštějí své zatopené domy a odvážejí vše, co se dá zachránit. Ukrajina z úterního zničení hráze a následné katastrofální povodně viní Rusko. Jeho okupační jednotky hráz v době kolapsu kontrolovaly.
7. 6. 2023|

Sbor záchranářů v Dnipru přišel po květnovém útoku o budovu i vybavení. S obnovou pomáhají sbírky

Ukrajinské město Dnipro je častým cílem ruských útoků, jako byl ten o víkendu. V květnu dopadla ruská balistická raketa i na základnu sboru záchranářů a pyrotechniků. Přišli kvůli tomu o budovu, vybavení i drtivou většinu techniky. Lékárničky, nosítka, resuscitační sety lehly beze zbytku popelem. Zničené jsou sanitky. Na úplnou obnovu vybavení chybí prostředky. Pomoci mohou sbírky, jednu vyhlásil i český projekt. V Dnipru natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
4. 6. 2023|