TÉMA

Potápěč

Psi našli ostatky 44 metrů pod hladinou. Policie i díky tomu obvinila muže z vraždy partnerky

Pražští kriminalisté obvinili devětatřicetiletého muže, který podle nich v únoru ve vile v Jevanech u Prahy zavraždil ženu, se kterou v domě žil. Ženiny ostatky našli policisté ve Slapské přehradě v hloubce 44 metrů. Místo, kde se nacházelo její tělo, označili služební psi Pita a Akim, což jsou specialisté na vyhledávání mrtvol, tělo vyzvedl potápěč. O případu ve čtvrtek v tiskové zprávě informoval policejní mluvčí Jan Daněk.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 17:11|

V lomu Velká Amerika zemřeli dva muži. Jeden utonul, druhý spadl ze skály

V lomu Velká Amerika na Berounsku v úterý odpoledne zemřeli zhruba hodinu po sobě dva muži. První z nich utonul, druhý zahynul po pádu ze skály, odkud fotil zásah záchranářů, informovala policejní mluvčí Michaela Richterová.
4. 7. 2023|

Pod vodou na ně číhají překážky, výcvik trvá roky. V určitých situacích jsou hasiči-potápěči jedinou nadějí

Zatímco z běžného civilisty lze udělat hasiče za půl roku, z běžného hasiče se potápěč stane až za několik let. Při své práci se často musejí potýkat nejen se špatnou viditelností či velkou hloubkou, ale například také s různými překážkami, do nichž se můžou zamotat. Pro nešťastníky, kteří například sjedou s autem do vody a nemohou se z něj dostat, hasiči-potápěči představují jedinou naději na záchranu. Aktuální vydání pořadu Zóna ČT24 se ovšem nevěnovalo pouze těmto podvodním záchranářům, ale také nové technice, kterou si pořizuje česká armáda či tomu, proč Izrael neposílá zbraně válkou sužované Ukrajině.
28. 5. 2023|

Amerického potápěče pozřela velryba, po chvíli ho ale zase vyplivla

Profesionálního lovce humrů Michaela Packarda z Massachusetts v pátek na chvíli pozřel keporkak. Muž v něm pobyl i s dýchacím přístrojem na zádech asi 30 vteřin, než ho kytovec vyplivl. Šestapadesátiletý Packard byl přesvědčený, že nadešla jeho poslední chvíle, a loučil se v duchu s rodinou. Po propuštění z nemocnice to řekl v rozhovoru s televizní stanicí WBZ.
12. 6. 2021|

Soud zastavil stíhání rodičů dvou chlapců, kteří se před dvěma lety utopili v jezeře Lhota

Mělnický soud zastavil trestní stíhání rodičů dvou chlapců, kteří v srpnu 2018 utonuli v jezeře Lhota u Prahy. Rodiče u jezera s chlapci byli. Státní zástupkyně požadovala podmíněný trest na spodní hranici, obhájce navrhoval zproštění obžaloby. Rozsudek soud v Mělníku vynesl bez přítomnosti rodičů.
27. 5. 2020|

V nejhlubší zatopené jeskyni světa cvičili záchranáři. Pátrali po ztracených potápěčích

V Hranické propasti společně trénovali hasiči, speleo-potápěči i policisté. V nejhlubší zatopené jeskyni na světě se učili zachránit ztracené potápěče i člověka, který spadl ze srázu. Na náročné cvičení se záchranáři spolu se speleology připravovali na místě už od středy. Podobných tréninků přibývá, speleologové totiž evidují stále více případů, kdy do zatopených oblastí míří rekreační potápěči.
19. 9. 2019|

Potápěči vylovili z řek v Lyonu stovku elektrických koloběžek

Netradiční akce se o víkendu konala ve francouzském Lyonu, kde se ekologičtí aktivisté snažili vyčistit řeky od elektrických koloběžek, které tam lidé odhodili. Potápěči jich nakonec našli za tři hodiny přes sto na úseku dlouhém pouhých tři sta metrů, píše server 20minutes.fr, který výsledek operace označil za smutný. Přemíra elektrokoloběžek přínáší problémy i v jiných větších městech v zemi.
17. 9. 2019|

Potápeči v Dukovanech opravují potrubí, údržbu vyžadují i chladicí věže elektrárny

Jaderná elektrárna Dukovany vylepšuje chladicí systém prvního a druhého bloku. Technici využili souběhu odstávek obou reaktorů a opravují věže ve výšce přes sto metrů, ale i potrubí, k němuž se musejí potápět.
2. 9. 2019|

Čech, který se potápěl v rakouském jezeře, skončil ve vážném stavu v nemocnici

Rakouští záchranáři převezli do hyperbarické komory na klinice v německém Traunsteinu českého turistu, který se účastnil potápěčského výcviku v jezeře Attersee. Informoval o tom server heute.at. Muž je ve vážném stavu. Příčina neštěstí zatím není jasná, policie už zajistila vybavení, které měl muž u sebe v době ponoru.
28. 7. 2019|