TÉMA

Státní příspěvek

Církev se chystá na konec příspěvků od státu. Pronajímá byty a zbavuje se nepotřebného majetku

Katolická církev se připravuje na rok 2030, kdy jí přestane na provoz přispívat stát. Arcibiskupství pražské si chce finance zajistit rovněž pronajímáním bytů, které pořizuje už teď. Nové kapacity nyní nabízí i mimo hlavní město. Zároveň se dál zbavuje majetku, který není hospodářsky výhodný.
18. 1. 2024|

Pět set korun na ubytování nestačí, volají studenti. Státní příspěvek se už přes deset let nezměnil

Cena za koleje stoupla skoro o polovinu, státní příspěvek, který studenti dostávají na ubytování, je ale už přes deset let stejný. Vyplývá to z údajů, které ČT zjistila od ministerstva školství. Studenti, kteří chodí na vysokou školu jinde, než je jejich trvalé bydliště, tak mají od státu nárok na přibližně 540 korun měsíčně. Některé vysoké školy proto svým studentům doplácí na bydlení ze svého. Ministerstvo školství do budoucna plánuje navyšovat hlavně sociální stipendia, která pobírají ti nejpotřebnější. Okruh studentů, kteří by na ně měli mít nárok, by se měl rozšířit.
12. 10. 2023|

Kurzarbeit je jen pojistka při nedostatku plynu, řekl Jurečka. Schválen by měl být do konce roku

O takzvaném kurzarbeitu v pondělí jednali zástupci odborů a zaměstnavatelů s ministry na zasedání tripartity. Návrh na nařízení, které by pro firmy spustilo možnost v případě nedostatku plynu čerpat státní příspěvek na zaměstnance, poslalo do zkráceného připomínkového řízení ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle šéfa tohoto resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by mohlo být nařízení jako pojistka nachystáno a Evropskou komisí schváleno do konce roku. „Nic ale nenasvědčuje tomu, že by bylo třeba ho nastartovat,“ uvedl s odkazem na zásoby plynu.
14. 11. 2022|

STAN a ČSSD přijdou po senátních volbách o peníze. ODS si polepší

Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty zejména pro hnutí Starostové a nezávislí a pro sociální demokracii. Nejvíce si naopak polepší pokladna občanských demokratů. Vyplývá to z výpočtů ČTK na základě údajů ze serveru volby.cz.
1. 10. 2022|

Ministerstvo práce navrhuje vyšší příspěvek pro klokánky a další domovy. Dostat by mohly zhruba pět tisíc navíc

Státní příspěvek na pobyt dětí v klokánku či podobném zařízení by se mohl v příštím roce zhruba o čtvrtinu zvýšit. Místo 22 800 korun by dětské azylové domy mohly měsíčně na dítě dostávat 28 200 korun. Počítá s tím novela o ochraně dětí, kterou připravuje ministerstvo práce. Vyplývá to z materiálu pro vládu o financování zařízení pro okamžitou pomoc (ZDVOP). V Česku funguje 57 těchto domovů s 815 místy. Provozovatelé si dlouhodobě stěžují na nedostatek peněz.
28. 7. 2019|