TÉMA

Štýrský Hradec

V Německu kvůli explozím zábavní pyrotechniky zemřeli tři lidé, policie v Berlíně zadržela stovky lidí

Tři lidé na různých místech Německa zemřeli při silvestrovských oslavách kvůli výbuchu zábavní pyrotechniky. Podle tamních médií o tom informovala policie. Jeden smrtelný případ je hlášen z města Koblenz v Porýní, druhý z bavorské obce Eschlkam nedaleko hranic s Českem a třetí z východního Saska. V německé metropoli policisté v noci na pondělí zadrželi 390 lidí, uvedla mluvčí berlínské policie. Více než padesát jejích příslušníků při potyčkách utrpělo zranění.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 20:09|

Ostrava zavede třicítku v ulici Přemyslovců, promění se v zelený bulvár s příjemným klimatem

Ostrava plánuje zavést maximální třicetikilometrovou rychlost pro řidiče na třídě Přemyslovců. Ulice by se tak měla stát příjemným a klidným městským bulvárem. Rychlost začne platit po dokončení úprav v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky, což by mohlo být za dva roky. V ulici se momentálně mění vodovod a opravuje kanalizace, poté dostane nový povrch, který doplní stromy i nové záhony.
24. 8. 2023|
Doporučujeme

Vlak, nebo auto? Nejrychlejší bývá cestování po dálnicích, železnice vítězí spíše tam, kde nejsou

Auto je rychlejší – vlak pohodlnější (pokud se nerozbije vagon a nejede se ve staré „kožence“ nebo rovnou ve stoje). Taková rovnice sice leckdy platí, ale ne beze zbytku. Při cestování po Evropě, ale i po Česku se najdou destinace, kde je vlak výrazně rychlejší než auto, a to i za ideálních podmínek, kdy jsou silnice plně průjezdné. Kdo cestuje z Prahy do ciziny, ocení rychlost vlaku zejména při cestě na východ Slovenska a na sever Německa. Při vnitrostátním cestování obvykle platí, že má vlak výhodu hlavně tam, kde nevedou dálnice anebo vedou příliš velkou oklikou, takže auta ztrácejí rozhodující výhodu. Zkoumaná srovnání jsou zaměřená na hlavní města sousedních států a další velká města (Mnichov, Hamburk, Linec, Graz, Košice).
27. 4. 2023|

Děti mohou hrát při šíření covidu zásadní roli, ukazují výzkumy z podzimní vlny

Rozsáhlá studie z Rakouska popsala, že nový koronavirus je schopen nakazit značné množství školáků i učitelů. K podobným závěrům došla v poslední době řada dalších výzkumů z jiných zemí. Shodují se na tom, že přestože děti nemusí vykazovat žádné příznaky covidu-19, hrají v šíření viru významnou roli.
14. 12. 2020|

Nejen novinky. Letní změna jízdních řádů také vrací železnici k normálu

Každoroční letní změna železničních jízdních řádů má letos neobvyklou podobu. Spíše než novinky zavádí „stařinky“ – tedy vrací to, co bylo, než mimořádná březnová změna související s covidem-19 dopravu významným způsobem okleštila. Úplnou novinkou bude start přímého vlaku ze Štýrského Hradce přes Vídeň a Prahu do Berlína. Některé změny se dotknou nočních spojů na Slovensko a větší úpravy v provozu osobních vlaků připravily některé kraje. Projeví se například na Klatovsku či Rakovnicku.
13. 6. 2020|

Lze volně cestovat mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem, rozhodla vláda

Od pátečních 12:00 se zcela uvolnilo cestování mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem. Po konzultacích s danými zeměmi o tom rozhodla vláda. Jednání s Německem dále pokračují, Češi se mohou z Německa od poledne vracet bez povinnosti testu na koronavirus. Na německé straně ale dále trvají stávající podmínky, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Vláda rovněž schválila, že letadla ze zemí Evropské unie mohou od pátku přistávat na všech letištích v Česku.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 20:05|

Při horské túře v rakouských Alpách zahynula čtyřiadvacetiletá Češka

Čtyřiadvacetiletá Češka zahynula v sobotu při horské túře v rakouských Alpách. Mladá žena se zřítila do hloubky 150 metrů a utrpěla vážná zranění, kterým následně podlehla, informovala agentura APA s odvoláním na místní policii.
28. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 12:20|